Zoeken

Roofs 2007-02-06 DakMaterialenMarkt.NL

Ieder bedrijf heeft wel een partij restanten of winkeldochters in het magazijn staan. Op den duur wordt dat een zeer kostbare aangelegenheid. Vanaf heden heeft de dakenbranche de veilingsite ‘DakMaterialenMarkt.NL’, een initiatief van Mandate Events, waarop men deze restmaterialen kan veilen.

Het principe van deze nieuwe website voor de dakensector is eenvoudig. Het verschil met reeds bestaande verkoopsites is dat DakMaterialenMarkt.NL een veilingsite is, die zich bovendien uitsluitend richt op de dakenbranche. Via deze site worden verkoper en koper van restanten dakmaterialen, tweedehands gereedschappen en/of accessoires met elkaar in contact gebracht.

Verkoop
Hoe werkt het? De eerste stap voor degene die op de website artikelen te koop aan wil bieden, is zich te registreren. Naast het aanmaken van een gebruikersnaam en een wachtwoord, vult men hier een factuuradres in. Men kan vervolgens naar eigen inzicht een advertentietekst opstellen en er desgewenst een of meerdere foto’s bij plaatsen. Vervolgens plaatst men het artikel op de website. Indien gewenst, kan men het artikel onder een schuilnaam te koop aanbieden. De werkelijke naam van de aanbieder hoeft alleen bij de veilingmeester bekend te zijn, zodat de factuur verstuurd kan worden.

Een item staat maximaal gedurende 28 dagen op de website. Begin- en eindtijd van de veiling zijn bij opgave van het artikel in te stellen. Bij het verstrijken van de looptijd van het artikel wordt het item verkocht aan degene die tot dan toe het hoogste bod heeft gedaan. Het is ook mogelijk bij het plaatsen van het artikel een ‘direct kopen’-bedrag in te vullen. Dit houdt in dat men vooraf kan bepalen tegen welke prijs men het wil verkopen; het item wordt verkocht aan degene die dit bedrag als eerste biedt. Evenals bij een ‘reguliere’ veiling kan men het startbedrag zelf bepalen, het bedrag dus waarmee begonnen wordt te bieden, en een minimum verkoopbedrag instellen. Men is niet verplicht om onder deze prijs te verkopen, als het minimumbedrag bij het verstrijken van de termijn nog niet is bereikt, dan wordt het artikel als niet verkocht beschouwd; en krijgen verkoper en hoogste bieder een e-mail dat het minimale bedrag niet is bereikt. Uiteraard is het mogelijk om het artikel daarna opnieuw aan te bieden, met eventueel gewijzigde prijzen.

Het tarief van de plaatsing wordt bepaald door de bodemprijs (of indien niet opgegeven: het startbedrag) van het te koop aangeboden item. Voor de lagere prijzen gelden vaste bedragen (bijvoorbeeld: tot een verkoopbedrag van € 99  kost een advertentie slechts € 10); naarmate de verkoopprijs hoger uitvalt, geldt een percentage over het verkoopbedrag (bijvoorbeeld: vanaf € 30.000 en hoger wordt 3% over het verkoopbedrag berekend). Tevens heeft men (tegen meerprijs) de mogelijkheid de advertentie op een opvallende plek te plaatsen, zoals op de homepage of de groepspagina van de website. Ook kan men, om extra op te vallen, een banner op de homepage plaatsen. In de rubriek ‘Overigen’ kan men andere items, zoals bijvoorbeeld kantoormeubilair, te koop aanbieden.

Koop
De koper kan met behulp van een zoekwoord, of per categorie, op de website naar het gewenste item zoeken. Categorieën zijn o.a. dakbedekking, grondstof, gereedschap, isolatie, dakaccessoires, etc. Speciale rubrieken, zoals het ‘hot item’, ‘nieuwste items’ en ‘laaggeprijsde items’ helpen de koper verder bij het zoeken naar het gewenste product tegen de gewenste prijs. In ‘last minute’ vindt men de items waarbij de veilingperiode bijna is verstreken.

Als de koper wil bieden op een product, dient hij zich eveneens op de website te registreren. Dit kan eventueel ook onder schuilnaam. Vervolgens kan hij een bod uitbrengen op de aangeboden items. Zoals bij alle veilingen is het bieden gebonden aan een startbod en een minimum bedrag per bod.

Koper en verkoper communiceren gedurende het gehele traject direct met elkaar via de website; na het einde van de biedperiode ontvangen de verkoper en hoogste bieder een e-mail met elkaars adresgegevens en kan men verder met elkaar afspreken hoe de betaling geschiedt, waar en hoe de goederen kunnen worden afgeleverd, etc.

DakMaterialenMarkt.NL is volgens de initiatiefnemers op veler verzoek van de markt opgezet. Na verloop van tijd zal de website worden uitgebreid met extra mogelijkheden. Binnen de dakenbranche hebben velen te kampen met restantpartijen, die kostbare ruimte innemen. Vanaf heden is de site in de lucht, dus het is vanaf nu mogelijk met deze materialen en producten weer wat te verdienen.