Zoeken

Roofs 2007-03-32 Manchet voor afdichten dakdoorvoeren

Het waterdicht inwerken van details blijft in veel gevallen een hachelijke onderneming. Vaak is het een kwestie van improviseren, waarbij het maar afwachten is wat het resultaat wordt. Sinds kort is er een nieuwe, in de Verenigde Staten ontwikkelde oplossing beschikbaar: de Lockin’ Pocket. Dit is een prefab manchet waarmee vrijwel elk type doorvoer op elk type dakbedekking waterdicht is te maken. Het product wordt door Afast, via o.a. Falnim, op de Nederlandse markt verkocht.

Het gaat hier om een manchet die om de doorvoer heen wordt geplaatst en vervolgens wordt gevuld met een rubberemulsie. Er ontstaat hierdoor een homogene afdichting. Het product is op vrijwel iedere ondergrond toepasbaar. De ontwikkeling is natuurlijk ook interessant in het licht van de komende norm NEN 6050 voor het brandvrij inwerken van details.

Manchet om doorvoer
Het manchet is leverbaar als geheel in drie verschillende maten of is in losse componenten te verkrijgen (binnen- en buitenhoeken en verbindingsstukken in drie maten: 150, 250 en 300 mm). Op deze manier zijn verschillende vormen mogelijk zodat vrijwel alle typen doorvoeren ermee zijn te dichten. De verwerkingsmethode is als volgt. Men plaatst het manchet om de doorvoer en meet de afstand af van de doorvoer tot de rand, zodat de doorvoer centraal in het manchet komt te staan. Vervolgens tekent men de correcte positie van het manchet af. Voordat het manchet aan de dakbedekking wordt bevestigd, dicht men met de montagekit de doorvoer bij het dakoppervlak af. Vervolgens brengt men ook de kit aan op de plaats waar het manchet vast moet komen te zitten. Om het manchet definitief te bevestigen moet het even stevig worden aangedrukt. Vanzelfsprekend moet het product op een schoon oppervlak worden aangebracht.

Vervolgens kan men de vulling in het manchet spuiten. Deze vulling is een tweecomponenten emulsie die met een hiervoor ontwikkelde kitspuit, dan wel accu- of persluchtspuit is aan te brengen. Het materiaal hardt snel uit en vormt daarna een homogeen geheel met de manchet; manchet en vulling zijn immers vervaardigd uit dezelfde kunststof. Het materiaal is stabiel, het moet bij droog weer worden aangebracht, maar daarna is het al direct bestand tegen regen. Men hoeft de emulsie niet af te smeren. De kit en tweecomponenten emulsie blijven na afsluiting bruikbaar. De op een project benodigde hoeveelheid emulsie hangt vanzelfsprekend af van de hoeveelheid doorvoeren en van de afmetingen van het gebruikte manchet. Het is aan te bevelen Falnim of Afast te betrekken bij de berekening van de diverse componenten.

Overige opvallende kenmerken van het materiaal zijn verder dat het geen weekmakers bevat en op elk type dakbedekking is toe te passen. Het product is overigens alleen toepasbaar op platte daken, omdat de emulsie horizontaal moet uitharden. Afschot is in dit opzicht geen probleem, maar het is niet toepasbaar op licht hellende daken vanaf 12º. De Lockin’ Pocket is verkrijgbaar in het zwart. Een grijze versie is in ontwikkeling.

Het product is in Nederland al op diverse projecten toegepast, waaronder het dak van het PSV-stadion in Eindhoven. Hier wordt het materiaal op een PVC dakbedekking aangebracht om de kolommen waterdicht in te werken. Het gaat hier om brede kolommen die schuin omhoog lopen, wat het lastig maakt om ze met dakbedekking waterdicht te maken.

Specialisme
In de Verenigde Staten wordt de Lockin’ Pocket al geruime tijd toegepast. Het product beschikt over verschillende certificaten, waaronder het FM Approval. Sinds kort wordt het ook geëxporteerd. De Amerikaanse producent WTT Systems verzorgt de verkoop in Europa via fabrikant van bevestigingsmaterialen Afast. De verkoop in Nederland zal plaatsvinden o.a. via dakgroothandel Falnim in Veenendaal. De groothandel verzorgt in deze constructie de verkoop, Afast de technische ondersteuning.

Dit nieuwe product past in de strategie die Falnim sinds enige tijd hanteert, namelijk: een focus op de dakenbranche. Er zijn de laatste jaren binnen de groothandel in dit opzicht enkele opvallende wijzigingen doorgevoerd: het productassortiment is zodanig aangepast dat het bedrijf zich meer als een specialistische dakgroothandel kan profileren, in plaats van een groothandel in bouwmaterialen. Ook heeft men recent een nieuwe vestiging betrokken die aansluit bij deze strategie. Men wil dan ook voor het dak een compleet assortiment kunnen aanbieden, de Lockin’ Pocket betekent voor het bedrijf in dit opzicht een belangrijke aanvulling van het assortiment.