Zoeken

Roofs 2007-03-34 Nieuwslijn

AGENDA
• 22 maart 2007. Conferentie Bouwen aan een duurzame toe­komst, Markt en gemeenten pres­teren het samen. Theater Concor­dia, Den Haag. Zie www.DuBoNieuweStijl.nl
• 19 april 2007. NSG-Geluids­hin­derdag 2007. Congreszaal Irene, Jaarbeurs Utrecht. Info: www.nsg.nl.
• 9 t/m 11 mei 2007: Renovatie en onderhoud 2007: Vernieuwen met toekomst. Brabanthallen,
’s-Hertogenbosch.
• Diverse data (januari t/m juni 2007): Seminar ‘Vallen in géén geval’ Bij werken op platte daken. KPI Centrum, Gorinchem.
Zie: www.kpicentrum.nl
• 18 t/m 21 september 2007: A+A Persoonlijke uitrusting, veiligheid en gezondheid op het werk, Internationale Vakbeurs Düsseldorf.

BDA intensiveert haar activiteiten in Noord Neder­land
De BDA Groep uit Gorinchem start in 2007 een vestiging in het noorden van Nederland onder de naam: BDA Noord. De gestage toename van werk zowel voor gevels als voor daken in Groningem Friesland, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder leidt tot deze beslissing. Met dit besluit meent BDA beter te kunnen anticiperen op de vraag naar advies, projectbegeleiding en schade-expertise. Contactpersoon voor BDA Noord is de heer ing. L.G. Thomas.

Nieuwe data Bouw Relatiedagen
Waar 10 jaar terug in Hardenberg voor het eerst de Bouw Relatiedagen opgezet werden, inmiddels goed voor zo’n 18.000 bezoekers, groeien nu ook de Bouw Relatiedagen in Gorinchem en Rijswijk. De Bouw Relatiedagen Gorinchem bestaan sinds 2005 en richt zich met name op bezoekers uit het midden en zuiden van Nederland en België. In 2006 trok deze vakbeurs circa 8000 bezoekers. De Bouw Relatiedagen Rijswijk, sinds 2004, is de laatste die op de jaarplanning staat. Deze vakbeurs richt zich op bezoekers uit het westen van Nederland en trok in 2006 een kleine 6000 bezoekers. De verkoop en organisatie van deze drie vakbeurzen ligt in handen van één beursorganisatie. Dit zorgt voor korte en duidelijke communicatielijnen.

Dit jaar worden de Bouw Relatiedagen op de volgende data georganiseerd:

Bouw Relatiedagen Gorinchem: 11, 12 en 13 september 2007
Bouw Relatiedagen Hardenberg: 23, 24 en 25 oktober 2007
Bouw Relatiedagen Rijswijk: 27, 28 en 29 november 2007

Ready Block voor begaanbare daken
Met de toename van intensief ruimtegebruik in woongebieden groeit ook de aandacht voor technisch hoogwaardige dakconstructies. Dit betekent een nieuwe impuls voor het gebruik van zeer drukvaste en onbrandbare dakisolatie voor uitbouwen, balkons, patio’s en dakterrassen. Het nieuwe Foamglas Ready Block is hiervoor geschikt.

De cellulair glasisolatieplaten van 60 x 60 cm zijn volledig water- en waterdamp­dicht. De platen worden met koude kleefstof onderling en aan de ondergrond verkleefd. Hierbij worden de naden gevuld. In combinatie met een volledig verkleefde tweelaagse bitumineuze dakbedekking ontstaat een dakbedekkingsconstructie met extra zekerheden voor waterdichting.

Hulpstukken Metrobond uitgebreid
De lichtgewicht MetroBond stalen dakpanelementen worden vooral toegepast bij renovatie- en nieuwbouwprojecten waarbij zowel een lichte dakbedekking als traditionele uitstraling belangrijk zijn. Het programma hulpstukken van de stalen dakpanelementen is uitgebreid met de volgende drie hulpstukken:
• Broekstuk 15-35º/35-45º: Y-nok of kruisstuk op hoekkepers
• Broekstuk (recht): T-nok of kruisstuk t.b.v. ronde nok
• Beginnok hoekkeper: Ronde afsluiting hoekkepers t.h.v. goot.
De nieuwe hulpstukken zijn te combineren met de bestaande ronde nokafwerkingen in 1- en 3 modules en in alle standaardkleuren verkrijgbaar.

EPDM Systems neemt Topskin over
EPDM Systems, gevestigd te Lemelerveld, heeft met ingang van 1 januari 2007 de bedrijfsactiviteiten van Topskin BV overgenomen. Naast de Prelasti EPDM membranen en de Evalastic EPDM dakbanen kan het bedrijf nu ook de Topskin EPDM membranen aanbieden.

Het bedrijf Topskin was gevestigd in Almelo en was circa 10 jaar actief op de Nederlandse markt met het Amerikaanse Topskin EPDM. Op de daken waren zij minder actief, maar juist in de tuin- en agrarische sector waren zij sterk vertegenwoordigd (denk aan folies voor vijvers en waterbassins). Alle activiteiten worden vanaf heden uitgevoerd vanuit Lemelerveld. Ook zijn een tweetal werknemers meegegaan. De overige werknemers zijn door overplaatsing naar een andere B.V. en door natuurlijk verloop niet overgenomen. De naam Topskin als bedrijf zal verdwijnen en alleen nog als productnaam worden gebruikt. Het product kan ook op daken worden toegepast.

VESP: “NVN 6050 biedt creatieve kansen voor de dakmarkt”
De VESP (Verenigde EPDM Systeem Producenten) geeft in een persbericht aan dat er voor de dakdekker een grote creatieve kans voor het oprapen ligt om alvast te gaan werken met voornorm NVN 6050 en na verloop van tijd te komen met een duidelijke eigen invulling van deze voornorm. De producenten van de kunststof systemen promoten uiteraard de volledig brandveilige aanpak en slagen er naar eigen zeggen in extra markt te creëren, al was het alleen maar omdat het prijsverschil tussen bitumineuze en EPDM systemen (vanwege de stijgende prijzen per m² in detaillering van bitumineuze systemen) verder wordt gedicht.

De VESP heeft vanwege het belang van het onderwerp zitting gehad in de commissie die de NEN 6050 vooraf heeft opgesteld. Volgens een woordvoerder van de VESP liggen hier met name kansen voor de EPDM markt. De VESP ziet een toename van EPDM materialen met name bij de afdichting van gootconstructies onder hellende dakvlakken en kleinere dakvlakken met brandgevaarlijke details van opgaand werk zoals b.v. dakkapellen en garagedaken. Gezien het feit dat de resterende dakoppervlakte dermate gering is, naast de verplichte brandveilige zone van 750 mm bij de opgaande gevel, zal in dergelijke gevallen steeds vaker worden overgegaan tot het volledig aanpassen van systemen die niet meer met open vuur verwerkt worden. Hier zullen zelfklevende EPDM materialen in de goot, met lasbare naden of koud verlijmde naden een nog grotere aandacht krijgen. Op de kleinere dakvlakken zullen lasbare EPDM dakbanen of prefab membranen hun marktaandeel verder zien stijgen wanneer de NEN 6050 na de voornorm ‘stand der techniek’ is geworden.

Bouw gaat goed maar krapte dreigt
Het gaat goed met de bouw. Het totale bouwvolume groeide in 2006 met 5%. Alle signalen wijzen erop dat de bouwproductie dit en volgend jaar doorzet. De krapte op de arbeidsmarkt kan echter voor problemen gaan zorgen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid in 2007 van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB). Het EIB verwacht dat het totale productievolume dit jaar groeit met 4,5%. Voor 2008 wordt een percentage van 3% verwacht. De (verwachte) groei hangt sterk samen met het herstel van de conjunctuur. Het gaat vooral goed met de nieuwbouw van woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur. In 2006 nam de werkgelegenheid in de bouwsector voor het eerst sinds 2001 weer toe. Het EIB meldt dat de opleving van de werkgelegenheid meteen heeft geleid tot krapte. Nu al staan meer vacatures open dan in het piekjaar 2000. De uitstroom is door pensionering hoog en bovendien neemt de belangstelling onder jongeren voor het bouwberoep af.

Webwinkel Dakstore geopend
Per 1 januari 2007 is Dakstore.com officieel geopend. Dit is een uitgebreide webwinkel met een breed assortiment op het gebied van dak- en installatiematerialen. Voorraadartikelen worden binnen enkele werkdagen geleverd in heel Nederland, ook op locatie.

Via iDEAL kan snel en veilig betaald worden. Klanten van de Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank en de Postbank kunnen hier gebruik van maken. Binnenkort wordt de website van Dakstore bovendien beveiligd d.m.v. een SSL certificaat. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde communicatie tussen de klant en Dakstore. Het SLL certificaat garandeert de klant dat hij zaken doet met een geregistreerd bedrijf. Op korte termijn zal de site o.a. ook het logo “mkbOK’ voeren. Dit keurmerk garandeert een betrouwbare website.

Dakbedekking met zeer lange levensduur
BauderKARAT wordt toegepast als er zeer hoge eisen worden gesteld met betrekking tot lange economische levensduur en een lage afschrijving. Boven de zeer zware inlage is namelijk een APP-gemodificeerde bitumen aangebracht en onder de inlage een SBS-gemodificeerde bitumen. Door deze samenstelling heeft het product een hoge koudebuig tot -40 graden C. Met andere woorden, van de noord- tot de zuidpool kan het product probleemloos verwerkt worden. Dus ook in Nederland.

De dakbedekking is leverbaar in twee uitvoeringen:
-              groen/witte leislag
-              antraciet leislag

Samenwerking Folion Kunststof Producten en Icopal                  
Sinds 1 januari 2007 is ICOPAL Neder­land BV een intensive samenwerking gestart met Folion Kunststof producten BV in Nijverdal. Icopal produceert al sinds jaar en dag producten (o.a spinvliezen) voor toepassingen in daken, wanden en vloeren met als belangrijkste doelstelling het controleren van vocht en temperatuur in bouwkundige constructies.

Reppel BV introduceert LACOMET® Aluminium Bouwlood
Reppel BV te Dordrecht kan een nieuw product aan hun breed aanbod op het gebied van bouwspecialiteiten toevoegen. Het innovatieve product aluminium bladlood, genaamd LACOMET® FL, werd op de BouwBeurs in Utrecht geïntroduceerd.

Het gaat hier om bladlood op basis van aluminium. Het product bestaat uit twee lagen op kleur gelakt, corrosiebestendig, ongelegeerd aluminium met een inlage van vezel versterkt composiet. Het product kan worden toegepast voor welhaast elke denkbare vorm van waterkerende loodbekleding in de nieuwbouw, renovatie en verbouw.

PERSONALIA
EcoTherm bv
Per 1 februari 2007 is Ralph Liedenbaum in dienst getreden als rayonmanager bij EcoTherm bv. Hij is verantwoordelijk voor het rayon Noord Nederland.
Ralph is een bekende in de bouwwereld en in zijn rayon. Hij heeft kennis en ervaring opgedaan bij bouwgerelateerde ondernemingen.

Nieuwe adviseurs BDA Dakadvies
De adviesafdeling van BDA Dakadvies B.V. is uitgebreid met de komst van twee adviseurs.
Per 1 januari 2007 is de heer ing. P.W. (Pieter) Milort (34) in dienst getreden. De heer Milort is 10 jaar werkzaam in de uitvoerende branche van gesloten dakbedekkingssystemen. Hij was werkzaam bij Voormolen Dakbedekkingen B.V.
Per 1 februari 2007 is de heer M. (Marc) Loke (36) in dienst getreden. De heer Loke is 15 jaar werkzaam in de dakbedekkingsbranche als technisch commercieel adviseur van gerenommeerde toeleveranciers.
De heer Loke zal zich vooral bezig houden met de activiteiten van BDA Noord.

Meldpunt bouwfouten
De nieuwssite Engeneering360 heeft op internet een meldpunt opgezet waar bouwfouten kunnen worden gemeld. Het meldpunt moet functioneren als een permanente inventarisatie van bouw-, ontwerp- en constructiefouten. De redactie van de site checkt de meldingen op betrouwbaarheid, en zal de bevindingen tevens analyseren op bijvoorbeeld patronen of structurele misstanden. Engeneering360 speelt met de site in op recente aan constructiefouten te wijten incidenten zoals de scheurvorming aan het Amsterdamse Bos Lommerplein, de ingestorte werftrap in Utrecht en de ingestorte balkons van een appartementencomplex in Maastricht.

Hekwerksysteem SB
ZinCo presenteert het speciaal ontwikkelde hekwerksysteem voor de toepassing op daken: de Systeembasis SB 200. Het systeem bestaat uit basisplaten die los van de constructie boven op de dakbedekking worden geplaatst. De vervolgens aangebrachte dakinrichting (begroeiing en/of verharding zorgt voor de nodige ballast. Doordat de hekwerken los van de dakconstructie worden geplaatst, bestaat er geen risico op warmteverlies door koudebruggen en is er geen gevaar voor lekkages door lastige detailleringen. Het systeem heeft vele toepassingsmogelijkheden: hij kan worden geïntegreerd in daktuinopbouw en zo onderdeel uitmaken van de totale dakinrichting maar kan ook enkel als dakrandbeveiliging worden toegepast.

Overname Frecisol BV door Unimonta BV
Dak-& gevelspecialist Unimonta BV uit Gemert heeft de koel- en vrieshuizenbouwer Frecisol BV in Heteren overgenomen. Unimonta heeft hiermee een belangrijke positie verworven in de cold store markt. De overname is een onderdeel van de strategische positie die Unimonta wil innemen in dit marktsegment. De Gemertse dak- en gevelspecialist was al enige tijd op zoek naar mogelijkheden om haar activiteiten uit te breiden en vond in Frecisol BV, voorheen een klant van Unimonta BV op het gebied van leveren en aanbrengen van EPDM dakbedekking, een geschikte overnamekandidaat. Unimonta BV maakt een gezonde groei door en heeft zo een goede positie verworven in de markt van industriële bouw, o.a. koel- en vrieshuizen.

PUBLICATIES
Nieuw tijdschrift met schaakverhalen
Onlangs verscheen het eerste nummer van Matten, een tijdschrift met schaakverhalen. Het tijdschroft wordt gepresenteerd als het Hard Gras van de schaakwereld, wat betekent dat het is gevuld met, veelal literaire, bijdragen over schaken. Zo verhaalt Mart Smeets hoe aan hem een groot schaker verloren is gegaan en doet Dirk Jan ten Geuzendam uit de doeken hoe het hem verging tijdens een schaaktoernooi in Reykjavik: ‘Stappen met Björk. Schaken, maar ook drank en vrouwen in Reykjavik.’ Dichter des Vaderlands Driek van Wissen levert voor dit eerste nummer een gedicht. Matten verschijnt vier keer per jaar  en is in de betere boekhandel te koop, maar is ook op basis van een abonnement te verkrijgen.

Nieuwe dakpan met historisch uiterlijk
Lafarge Dakproducten komt met een nieuwe variant van de Oude Holle dakpan: de Oude Holle 1880. De toevoeging ‘1880’ staat voor de afwerkingslaag, die de pan een authentieke uitstraling geeft (inclusief verkleuringen). De nieuwe dakpan herinnert aan de daken van tientallen jaren geleden en is geschikt voor renovatie en nieuwbouw met een historisch karakter. De keramische pan in blauwe en rode scherf is verkrijgbaar in de kleuren Oud Rood en Oud Blauw. Het product werd geïntroduceerd tijdens de Internationale Bouwbeurs 2007.

Universele lijm voor de bouw
Voor het bevestigen en waterdicht afwerken van foliën heeft Mavotrans een nieuwe universele lijm beschikbaar. Opvallende eigenschap van deze lijm is dat de lijm zelfs op natte ondergronden uitstekend hecht, daardoor is de montagelijm ook in de natte jaargetijden prima toe te passen.

De montagelijm is een lijm op basis van MS polymeer voor toepassingen in de bouw en industrie. Een blijvende elastische lijm en kit met een zeer sterke hechting zelfs op natte ondergronden. De montagelijm is schimmelwerend, weekmaker- en oplosmiddelvrij en overschilderbaar. Het is universeel toepasbaar zoals bij het verlijmen van EPDM- en vinylfolie en bitumen producten, bij watervaste hout- en glasmontage, als universele bouw-, glas- en sanitairkit, etc.

De montagelijm wordt geleverd in kokers van 290 ml en wordt aangebracht met een kitspuit. Het verbruik per koker is ca. 5 tot 7 meter. Voor een optimale hechting moet de ondergrond voor verlijming stof- en vetvrij worden gemaakt.

EcoTherm streeft naar nieuwe dimensie in kwaliteit
EcoTherm bv heeft op 18 januari jl. een overeenkomst gesloten met BDA Keuringsinstituut bv voor het ingaan van een procedure die moet leiden tot de toekenning van de kwalificatie ‘BDA Approved Product’ voor haar Vapotherm producten. Uitgangspunt hiervoor is dat zowel voor EcoTherm als BDA het huidige regime voor de kwaliteitshandhaving van isolatieproducten voor het platte dak onvoldoende is.

De leidraad ‘BDA Approved Product’ is gestoeld op de kwalificatie ‘BDA Approved Production’, waarin o.a. eisen worden gesteld aan het productieproces, de producten, de organisatie, milieuzorg en klachtenafhandeling. Daar bovenop stelt het predikaat ‘BDA Approved Product’ eisen aan de toepasbaarheid en verwerkbaarheid van het product. Hierbij moet gedacht worden aan beloopbaarheid, gewicht, vochtgevoeligheid en brandveiligheid.

EcoTherm heeft besloten naar deze toekenning te streven en zich te onderwerpen aan een streng extern controleregime om, nog meer dan voorheen, de markt duidelijk te maken dat het bedrijf producten levert in optimale prestatie en kwaliteit. De toekenning wordt van kracht wanneer het bedrijf heeft aangetoond aan een samenhangend aantal aanwijzingen te hebben voldaan, zoals vastgelegd in de leidraad ‘BDA Approved Product’. Er wordt naar gestreefd de toekenning uiterlijk 1 mei 2007 te verkrijgen.

Groengevelsysteem van Foamglas, ZinCo en Phoenix
Op de Bouwbeurs in Utrecht hebben de bezoekers kennis kunnen maken met het nieuwe groengevelsysteem van Foamglas, Zinco en Phoenix. Deze drie onafhankelijk opererende bedrijven hebben te­zamen gewerkt aan een volledig geïsoleerde en duurzaam waterdicht gemaakte groengevel voorzien van verschillende soorten klimplanten. De groengevel is opgebouwd uit de cellulaire glas­isolatie platen van  Foamglas (die wordt verlijmd tegen de gevelconstructie die uit beton, hout of staal kan bestaan) een waterdichte EPDM laag type  Resitrix SK-W dakbaan met een zelfklevende cacheerlaag en verchroomde afstandhouders.