Zoeken

Roofs 2007-04-36 Welke bevestiger gaat in mijn stalen dak?

Omdat de dakdekker te maken heeft met een groot aantal verschillende typen staaldaken, heeft hij ook de keuze uit een groot aantal verschillende mogelijkheden om  stalen daken te bevestigen. Welke bevestiger is geschikt voor welk type dak? Roofs vroeg het Stan van Diessen van groothandel Roymans Bevestigingsmaterialen uit Goirle.

Het bedrijf is al 21 jaar actief en presenteert zich als totaalleverancier voor bevestigingsmaterialen voor de stalen dak- en wandbranche. Klanten van het bedrijf zijn met name montagebedrijven, constructiebedrijven en metaalverwerkers. “Marketingonderzoek uit 2006 heeft uitgewezen dat wij op dit gebied marktleider zijn,” vertelt Van Diessen. “Enerzijds heeft dit te maken met ons assortiment, dat zowel breed als diep is. Wij leveren bevestigingsmaterialen en gereedschappen voor alle soorten toepassingen op het stalen dak. Daarnaast leveren wij, in samenspraak met Allrisk, op projectbasis persoonlijke valbeveiliging. Ook bijvoorbeeld dakdoorvoeren zitten in het assortiment. Wij zijn voorraadhoudend, dat betekent dat we zeer snel kunnen uitleveren; ook onze levering bij specials kan door korte communicatielijnen snel geschieden. Wij vinden klantvriendelijkheid en een hoge servicegraad zeer belangrijk en dit wordt gewaardeerd door onze klanten. Dat is fijn om te merken.”

Welke (typen) bevestigers zijn beschikbaar voor het stalen dak?
“Er zijn veel verschillende typen bevestigers beschikbaar omdat er op het stalen dak vele mogelijkheden zijn,” aldus Van Diessen. “Er zijn immers ook meerdere typen stalen dak. Ook zijn er verschillende typen bevestiging: primaire, constructieve bevestigingen en secundaire bevestigingen (bijvoorbeeld het afschroeven van een plaatoverlap). Daarnaast heb je te maken met verschillende typen dakbedekking. Voor al deze toepassingen zijn verschillende systemen beschikbaar die een optimaal resultaat bewerkstelligen.”

Voorheen werd voor het mechanisch bevestigen van dakconstructies of dakbedekkingen veel gekozen voor het voorboren en schroeven met een zelftapper, of het gebruik van een blindklinknagel. Tegenwoordig wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van de zelfborende schroeven: schroeven met een boorpunt, die dus in één keer in de onderconstructie geschroefd kunnen worden. Dit levert een snellere werkmethode op.  Van Diessen: “Zelfborende schroeven zijn er in vele varianten en met verschillende boorpunten. De mogelijkheden variëren dan ook van dunne plaat-plaat bevestigingen tot en met boorpunten met een boorcapaciteit tot zo’n 14 mm in de onderconstructie.”  Roymans prefereert op het stalen dak het gebruik van roestvaststalen bevestigers en levert de zelfborende roestvaststalen schroeven onder andere van de Duitse fabrikant Ejot.

106-139-152 profiel

Voor stalen profieldaken zijn onder andere de volgende bevestigers geschikt:

  • Schietnagels, overlaptexen en blindklinknagels
  • Montageschroeven (verzinkt of RVS), overlaptexen en blindklinknagels
  • (Multi)boorschroeven (verzinkt of RVS),  overlaptexen en blindklinknagels

Koud dak

Voor koude daken zijn met name de volgende bevestigers geschikt:

  • Montageschroeven (bij voorkeur RVS én met grotere ring)
  • (Multi)boorschroeven (bij voorkeur RVS én met grotere ring)

Paneel

Voor (sandwich)panelen zijn de volgende bevestigers geschikt:

  • Paneelschroeven (bij voorkeur RVS), voorzien van een zogeheten dubbele draad. Deze dubbele draad tapt de plaat opnieuw op en zorgt hierdoor, in combinatie met de neopreenring (EPDM), voor een optimale afdichting.
  • Montageschroeven, (bij voorkeur RVS en met grotere ring of kallot)
  • Overlapschroeven (bij voorkeur RVS)

Toepassing
“Het is belangrijk je goed te realiseren welk type schroef je gebruikt; elke schroef heeft weer andere eigenschappen en elke boorpunt vereist een andere aanpak. Een kleine boorpunt mag theoretisch met hogere toeren ingedraaid worden, maar met het aandraaien moet men daarmee oppassen, omdat men het risico loopt de ondergrond te beschadigen (bijvoorbeeld deuken in het paneel). Veel gebruikers zijn hierdoor een hoog toerental gewend, maar een zelfborende schroef met een zwaardere boorpunt dient met meer zorg, dus langzamer, te worden ingedraaid. Men moet de boorpunt namelijk de kans geven zijn boorwerk te kunnen doen.”

Een dunnere staalplaat stelt hogere eisen aan de bevestiger. Van Diessen: “Hoe dunner het staal, hoe grover de spoed op de schroef en hoe kleiner de boorpunt. Een gereduceerde boorpunt, waarbij de boorpunt kleiner is dan de kern van de schroef, is in deze gevallen de beste oplossing. Een grove draad kan goed tappen in de dunne platen. Als het materiaal dikker wordt, dient ook de boorpunt dikker te zijn, en de draad wat fijner. Een grove draad in dikker materiaal is vlugger kapot gedraaid.”

Van alle bevestigers in het assortiment van Roymans zijn de waarden berekend en deze kunnen vrij bij de groothandel worden opgevraagd. “Wij laten onze bevestigingsmaterialen testen bij TNO en BDA en onze RVS bevestigers zijn voorzien van een Duitse Zulassung. Daarin staan alle relevante waarden waarmee rekening dient te worden gehouden. Onze klant of zijn constructeur kan aan de hand van deze gegevens bepalen hoeveel bevestigers men dient te gebruiken, waar deze minimaal geplaatst moeten worden en van welke ring deze moeten zijn voorzien. De ring dient immers niet alleen voor de waterdichte afsluiting, maar vergroot ook de overtrek­waarde. Desgewenst kunnen wij een advies geven over de meest gunstige oplossing, maar de uiteindelijke beslissing dient te worden genomen door de constructeur.”

Er zijn voor de verschillende bevestigingsmaterialen verschillende gereedschappen beschikbaar. Ook hier dient men bewust mee om te gaan: een zwaardere schroef vereist een zwaardere schroefmachine. Het bedrijf heeft enkele ergonomische machines in het assortiment die zonder te bukken zijn te gebruiken.

Momenteel is het bedrijf bezig in samenwerking met Dumebo DWS en MDG de Kwaliteitsrichtlijn voor Metalen Gevels en Daken specifiek voor de bevestigingsmaterialen te actualiseren. Roofs zal hier nader op ingaan zodra daar meer over bekend wordt.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

[EF]