Zoeken

Roofs 2007-05-42 Nieuwe permanente randbeveiliging voldoet

Op sommige punten verschilt de Nederlandse regelgeving voor valbeveiliging van de Europese. Hier had Etanco Benelux mee te maken bij de introductie van een nieuwe permanente valbeveiliging op de Nederlandse markt: Securigard. In dit artikel wordt beschreven waar het systeem extra aan diende te voldoen om op de Nederlandse markt te kunnen worden geïntroduceerd.

Etanco Benelux is het filiaal van de Franse fabrikant voor mechanische bevestigingen voor daken en gevels Etanco. Het bedrijf is op dit gebied in Frankrijk marktleider met vijf productielocaties, een logistiek centrum en 9 buitenlandse filialen. Vanuit verkoopkantoren in Den Haag en het Belgische Wommelgem (bij Antwerpen) wordt de verkoop van de producten voor de Benelux verzorgd. Men is met vier gespecialiseerde afdelingen en 18 medewerkers actief met een uitgebreid assortiment. “Wij kunnen alles wat vast moet zitten vastmaken,” vertelt commercieel directeur Jean-Benoit Loontjens. “Voor iedere mogelijkheid en iedere situatie is er een aparte oplossing beschikbaar. Een permanent valbeveiligingssysteem moet eveneens goed vastzitten, in die zin is het een logische uitbreiding van ons assortiment.”

Permanente valbeveiliging
Valbeveiliging is bij werk op een hoogte vanaf 2,5 meter verplicht, en de voorkeur gaat altijd uit naar toepassing van collectieve systemen.

Het assortiment permanente veiligheidssystemen van het bedrijf wordt verkocht onder de naam Securigard en is zodanig ontworpen dat het niet alleen een zekere beveiliging biedt, maar ook eenvoudig is op te bouwen en esthetisch een goede oplossing biedt. Onderdeel van dit assortiment is de Stabilic, een zelfdragende permanente randbescherming die zowel in nieuwbouw als bij renovatie toegepast kan worden. Het systeem wordt uiteen gezet door commercieel directeur Jean-Benoit Loontjens, productmanager platdak Dirk Nolf en product manager ing. Geert Bettens MSc.

“Securigard  wordt geproduceerd door het Franse Frénéhard & Michaux,” vertelt Loontjens. “Oorspronkelijk een producent van dakbedekkingsaccessoires, zoals goothaken en leihaken, heeft men een ruime ervaring opgedaan in de verwerking en verzinking van staal. Vervolgens ging men zich toeleggen op de ontwikkeling van systemen voor collectieve valbeveiliging. Inmiddels heeft men hier een ruim assortiment voor opgebouwd, met ook steigersystemen (Polyconsole) en veiligheidsproducten voor de mobiele telefonie (Securigard Telecom).”

Het systeem is opgebouwd uit ronde buizen met een diameter van 3 cm, die eenvoudig in elkaar kunnen worden geschoven en vervolgens middels popnagels worden gekoppeld. Het systeem wordt niet in de ondergrond verankerd maar met betonnen tegengewichten van 15 kg per stuk gefixeerd. Voordeel hiervan is dat het dakbedekkingssysteem niet doorboord hoeft te worden. Het hekwerk kan dan ook eventueel als tijdelijke randbescherming fungeren.  Het systeem is dus zelfdragend, maar eventueel kan het betonnen gewicht ook worden verankerd aan de stijlen.

De Stabilic is in twee uitvoeringen verkrijgbaar: een rechte en een gebogen uitvoering. De gebogen uitvoering is ontwikkeld voor toepassingen waarbij het uit esthetisch oogpunt niet gewenst is dat de randbescherming vanaf het maaiveld zichtbaar is. Doordat het hek naar achteren buigt, blijft het voor toeschouwers vanaf de straat uit het zicht. Overigens zijn de hekwerken in elke gewenste kleur te leveren, zodat het hekwerk ook is te integreren met de kleur van de gevel of in de bedrijfskleuren kan worden aangebracht. Een ander onderdeel van het assortiment is de ‘Ovalic’. Deze uitvoering wordt mechanisch verankerd aan de (dak)constructie.

Arbobeleidsregel 3.16
De Europese richtlijnen bepalen dat reeds in de ontwerpfase van een gebouw voorzien moet worden in maatregelen die het mogelijk maken latere (onderhouds) werkzaamheden aan het dak op een veilige manier uit te kunnen voeren. Voor deze toepassing is het permanente valbeveiligingssysteem van Etanco ontwikkeld, het is dus niet bedoeld voor toepassing op gebruiksdaken.

Een valbeveiligingssysteem dient aan de Europese normen te voldoen om te kunnen worden verhandeld. De individuele lidstaten hebben echter wel het recht om aanvullende eisen te stellen. “Al onze veiligheidssystemen voldoen aan de EN ISO 14122-3,” vertelt Dirk Nolf. “Voor toepassing in Nederland dient een valbeveiligingssysteem echter ook te voldoen aan de Arbobeleidsregel 3.16 van het ministerie SZW. Het duurde daarom even voordat we de Stabilic, die in Frankrijk en België al enige tijd verkrijgbaar is, ook in Nederland konden verkopen.”

Wat houdt deze Arbobeleidsregel in? “Kort gezegd komt het erop neer dat in Nederland een kubus met zijden van 470 mm niet tussen de leuningregels door mag kunnen,” aldus Nolf. “Het hekwerk mag bij een statische belasting van 30 kg na een minuut geen grotere vervorming tonen dan 3,5 cm. Bovendien moet het systeem bestand zijn tegen een neerwaartse belasting van 125 kg. Dit betekende een aantal aanpassingen in het systeem. Er moest bijvoorbeeld een grotere kantplank worden toegepast (van 15 cm i.p.v. 10 cm in Europa) en de afstand tussen de regels diende kleiner te zijn (47 cm i.p.v. 50 cm in Europa). Het systeem is vervolgens getest door Aboma+Keboma en onlangs hebben wij het certificaat ontvangen. Voor Europa is het product in Frankrijk gekeurd en getest door het ‘Notified Body’ Apave.”

Toepassing
“Het systeem is snel te monteren,” legt Bettens uit. “Met een ploeg van twee man kan men zo’n 100 meter per dag aanbrengen. Dit komt doordat het systeem bestaat uit lichte, dunne buizen. Vooraf berekenen wij met onze speciaal hiervoor ontwikkelde software wat men nodig heeft: het systeem wordt vervolgens in losse onderdelen op de bouwplaats aangeleverd.  De hoekelementen zijn vast (hoek van 90°) of regelbaar verkrijgbaar. De eindstukken zijn of vrij of als muureindstuk te verkrijgen. Elke stijl is voorzien van een eigen code van de fabrikant, zodat alle onderdelen te allen tijde herleidbaar en traceerbaar zijn.”

Bettens: “De verdere aanvulling in het assortiment zoals verplaatsbare stijlen met kettingrijen, handgrepen, kooiladders, brugtrappen, etc., maakt dat het Securigard assortiment zeer compleet is. Wij richten onze marketingactiviteiten met name op woningbouwverenigingen en grote industrieën; ook voor de architect is het systeem interessant vanwege de slanke uitstraling. Met name voor daken waarop regelmatig onderhoud vereist is (airco, liftinstallaties, etc.) is dit systeem een zeer geschikte oplossing.”