Zoeken

Roofs 2007-08-44 Veiligheid voorop

Daksafe bv uit Montfoort was een van de eerste bedrijven die zich specialiseerde op het gebied van dakveiligheid. Het bedrijf is ontstaan uit de veiligheidsafdeling van Shunt, fabrikant van diverse materialen en accessoires voor het dak. Vanwege de groei die de verkoop van veiligheidsaccessoires doormaakte, werd Daksafe vorig jaar een aparte bv. Na de wederzijdse verkoop van de aandelen opereert het bedrijf per 1 juli 2007 helemaal zelfstandig. Een gesprek met directeur Joop Bartels.

“Al sinds de oprichting van de bv Daksafe, vorig jaar, was het de bedoeling dat beide bedrijven na verloop van tijd zelfstandig zouden gaan opereren,” vertelt Bartels. “Dit stond oorspronkelijk gepland voor het jaar 2010. We hebben besloten om dit moment naar voren te schuiven omdat Erik Houssart, directeur van Shunt, graag zijn kinderen bij het bedrijf wilde betrekken. Zelf vond ik het een goed idee om me volledig op de dakveiligheid te kunnen gaan richten. De twee bedrijven zijn daarom nu ook in formele zin van elkaar gescheiden. Ik heb mijn aandelen in Shunt aan Erik Houssart verkocht, hij zijn aandelen in Daksafe aan mij. Dit alles is in goed overleg gegaan. De relatie tussen beide bedrijven is goed en de samenwerking die al tussen de bedrijven plaatsvond, blijft gewoon bestaan. De komende tijd zal ik Shunt nog met raad en daad bijstaan; de verwachting is dat de bedrijven per 2009 helemaal los van elkaar opereren.”

Maatwerk
Het resultaat is dat Bartels zich nu volledig kan richten op de hoofdactiviteit van Daksafe, en dat is: op projectbasis zorg dragen voor de volledig veilige inrichting van het dak. Bartels: “Dit doen wij alleen op basis van een RI&E die door een onafhankelijke partij is opgesteld. Geen enkel systeem is in elke situatie de meest ideale oplossing – ook onze systemen niet. Natuurlijk zien wij het liefst dat onze systemen op het dak worden aangebracht, maar als een onafhankelijke instantie tot de conclusie komt dat een ander systeem beter geschikt is, dan hebben wij daar geen problemen mee. Het gaat erom dat het dak op de beste manier is beveiligd: het gaat om mensenlevens. Ik wil dat men, als men de dakveiligheid aan ons uitbesteed, er zeker van kan zijn dat het dak op de juiste manier is beveiligd. Wij verkopen geen schijnveiligheid. Als wij onze voorzieningen hebben aangebracht, laten we dit opnieuw door een onafhankelijke instantie controleren, al dan niet met een veiligheidscertificaat tot gevolg.”

Zelf heeft het bedrijf een uitgebreid assortiment voor dakveiligheid beschikbaar, zoals de bekende Daksafe dakankers, diverse hekwerken en loopbruggen, veiligheidslijnen, tuimelankers, borgingspunten, etc. “Wij streven ernaar zoveel mogelijk oplossingen op maat voor het specifieke project aan te bieden,” vertelt Bartels. “We werken in dit verband bijvoorbeeld nauw samen met de Engelse leverancier van veiligheidsproducten Checkmate. Wij ontwikkelen in eigen huis de volgens ons beste oplossing voor een specifieke situatie; vervolgens wordt dit voor ons gemaakt door de Engelse producent. Voorbeelden hiervan hebben we al op diverse projecten aangebracht, zoals loopbruggen met leuningen op ongebruikelijke plaatsen, omdat de specifieke situatie daar om vroeg. Een ander fraai voorbeeld is toegepast op het gebouw van Pink Roccade in Amsterdam. Hier is voor de glazenwasser een kabelsysteem aan de gevel bevestigd, die om de hoek van de gevel doorlopen. Hiervoor zijn speciale hoekstukken ontwikkeld, de zogeheten ‘vliegende hoeken’. Zo kunnen wij voor de meest uiteenlopende situaties oplossingen op maat bieden.”

Checkmate is een producent die werkt volgens een ISO kwaliteits managementsysteem. Dit betekent dat het bedrijf de eigen producten onder controle van een notified body zelf mogen testen. Hiertoe heeft men bijvoorbeeld een softwareprogramma in gebruik dat inzichtelijk maakt welk effect een val heeft op een systeem, of onderdeel daarvan. Bartels: “Het gaat hier om hetzelfde programma dat de auto-industrie gebruikt om de gevolgen van een crash op een auto te onderzoeken. De speciaal voor Pink Roccade ontwikkelde hoekstukken zijn bijvoorbeeld op deze manier onderzocht. Wij wilden weten wat er met het hoekstuk gebeurt als deze aan de spanning wordt blootgesteld als iemand van 100 kg valt en aan het systeem komt te hangen – en niet alleen recht naar beneden, maar in elke denkbare hoek. Praktijktesten wijzen uit dat de uitkomsten van het softwareprogramma exact overeenkomen met de praktijk. Hiermee voorkomen we ook dat we onze systemen overdimensioneren. Op deze manier hoeft het maatwerk dat wij leveren niet duurder uit te vallen dan de standaard oplossingen. Op het gebied van ladders werken wij op dezelfde manier nauw samen met het Groningse Roossien Hoogwerktechniek.”

Assortiment
Het bedrijf heeft enige innovatieve producten in het assortiment waarmee men de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Het meest in het oog springende product in dit opzicht is de Daksafe Piza, een doorontwikkeling op de dakankers Daksafe 500 en 200. De twee laatstgenoemde ankers heeft het bedrijf al jaren in het assortiment: het zijn naar de huidige maatstaven zeer robuuste ankers, waarbij het bevestigingspunt relatief hoog ligt. Bartels: "Dit heeft als nadeel dat het anker bij een val een relatief grote trek op de ondergrond uitoefent. De Daksafe Piza is een plat ankerpunt dat mechanisch wordt bevestigd in de stalen of betonnen ondergrond en vervolgens met de bitumen of, bij het ankertype dat daarvoor geschikt is, kunststof dakbedekking wordt ingewerkt. Het anker oogt veel lichter dan haar voorgangers, maar is in feite sterker omdat het bevestigingspunt dichter bij het dakoppervlak zit. Het systeem is bovendien ‘hufterproof’: het is eenvoudig te monteren, verkeerd aanbrengen is vrijwel uitgesloten. Wel geven wij verwerkers die het ankerpunt aanbrengen nog een uitgebreide instructie om de kans op vergissingen te minimaliseren.”

Tevens biedt men een uitgebreid assortiment aan harnassen. “Dakdekkers houden nog te weinig rekening met het feit dat een harnas de ledematen afknelt: als een gevallen persoon er met zijn volle gewicht in hangt is dat geen pretje en het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Er zijn inmiddels harnassen beschikbaar die dat probleem ondervangen en die bovendien veel eenvoudiger zijn aan te trekken.” Andere noviteiten die het bedrijf in het assortiment heeft zijn de lichtgewicht valstopapparaten die volledig zijn opgebouwd uit kunststof en de esthetische railsystemen voor de gevel. Op korte termijn zal men bovendien een veiligheidssysteem introduceren dat speciaal is bestemd voor schoorsteenvegers.

Het is niet primair het doel van Bartels om Daksafe nu enorm te laten groeien. “Het belangrijkst is dat we ons werk goed kunnen blijven doen, met een gezond bedrijf, zodat we zo veilig mogelijke daken kunnen bewerkstelligen. Nu Daksafe een zelfstandig bedrijf is geworden, heb ik ook meer tijd om me daarmee bezig te houden.”