Zoeken

Roofs 2007-09-32 Esthetische aspecten en verwerkbaarheid geven doorslag

In de Utrechtse Vinex-locatie Leidsche Rijn maakt de nieuwbouw van 154 eengezinswoningen in het deelplan Terwijde slechts een marginaal onderdeel uit van de bouwactiviteiten. Maar het project van hoofdaannemer Bimo Bouw mag beslist niet gerekend worden tot de categorie ‘dertien in een dozijn’. Vooral door de toepassing van een groot aantal FalZinc waterafvoerende producten onderscheidt de nieuwbouw zich van de overige nieuwbouwwerken.

De Falzinc-range mag inmiddels een succesvolle innovatie heten. Sinds de introductie enkele jaren geleden ziet Brouwers Zink uit Maasmechelen (B), exclusief leverancier van het product voor de Nederlandse markt,  de toepassing met grote sprongen toenemen. “Onze afnemers zien in FalZinc het ideale alternatief voor zink,” vertelt Emiel Nelissen van Brouwers Zink. “In vergelijking met zink is FalZinc wat makkelijker verwerkbaar, minstens zo duurzaam en het is goedkoper. Wat betreft uiterlijk laat het materiaal zich het best vergelijken met gepatineerd zink. En verwerkingssporen zoals vingerafdrukken zijn nauwelijks zichtbaar.”

Identieke verwerking
De producten zijn vervaardigd uit aluminium met een zinklegering en verkrijgbaar in twee kleuren: titaanzilver en zink.  Het product heeft in Nederland vooral naam gemaakt als alternatief voor zinken dak- en gevelbekleding. In deze toepassing laten de banen zich op exact dezelfde wijze verwerken als zink, met die uitzondering dat de dikte van het pakket circa 5 cm dunner kan blijven. Moet bij een zinken bedekking een royale spouwruimte voor ventilatie in acht worden genomen, bij Falzinc kan die beperkt blijven tot 1 cm. Het aluminium is namelijk ongevoelig voor corrosie als gevolg van de condenswerking. De bedekking kan zonder problemen rechtstreeks worden aangebracht op de akoestische folie.

De producten zijn merkbaar lichter dan zink. Niet alleen dankzij hun dikte van 0,7 mm  (zink = 0,8 mm) maar ook door het lagere soortelijk gewicht van aluminium. Daardoor geniet FalZinc ook onder verwerkers een groeiende populariteit.

Diverse toepassingen
In Leidsche Rijn is het product in diverse waterafvoerende toepassingen zichtbaar. Zo zijn alle boeiboorden van de schuurtjes bij de woningen van FalZinc. Op sommige overkappingen is tevens gekozen voor golfplaten van dit materiaal. Daarnaast zijn alle mastgoten en de op maat gemaakte steekgoten eveneens afkomstig uit de FalZinc range. Het architectenbureau van de woningen in het deelplan Terwijde, Joachim Eble Architektur, heeft zijn keuze voor een mediterrane dakpan om esthetische redenen niet willen combineren met een zijpan en boeiboorden. Het bureau bedacht voor de randen langs de zijgevel half verholen goten die door TiBo Veen Loodgieters in het werk zijn gemaakt. “Het materiaal leent zich trouwens tevens voor hard solderen en lassen. Maar de verbindingen worden doorgaans met een speciale lijm verlijmd. Het is mooier en makkelijker,” aldus de verwerker. “Kopschotten, tapeinden of expansieschotten, alle onderdelen hebben we hier verlijmd. Het werkt bijzonder snel, het is slechts een kwestie van primerlaag en vervolgens een lijmlaag aanbrengen.”

Langdurige flexibiliteit
Met de lijm wordt een duurzame verbinding verkregen die tot in lengte van jaren een zekere mate van flexibiliteit behoudt om de werking op te vangen. In het leveringsprogramma van Brouwers Zink zijn eveneens FalZinc hwa’s opgenomen. Deze zijn bij het woningbouwproject in Leidsche Rijn niet gebruikt en vervangen door PVC hwa’s. Omdat vrijwel alle hwa’s langs gestucte of geschilderde gevels lopen is gekozen voor PVC omdat de hwa’s toch in een passend kleurtje geschilderd moesten worden.

Opmerkelijk is dat in het bestek voor alle onderdelen die nu zijn toegepast in FalZinc aanvankelijk werd uitgegaan van PVC. Emiel Nelissen: “We hebben de architect maar vooral ook opdrachtgever Bouwfonds/Fortis Vastgoed ervan kunnen overtuigen dat het product juist op dit project de voorkeur zou moeten hebben. De architect heeft grote zorg besteed aan de vormgeving van de detailleringen. Met de toepassing van deze producten komen de detailleringen bijzonder fraai tot hun recht. Ook voor het aspect duurzaamheid bleken de partijen gevoelig. Want feitelijk is nu gekozen voor een product met een vergelijkbare levensduurverwachting als zink.”

154 eengezinswoningen deelplan Terwijde, Leidsche Rijn, Utrecht
Opdrachtgever: Bouwfonds/Fortis Vastgoed
Architect: Joachim Eble Architektur, Tübingen (D)
Hoofdaannemer: Bomi Bouw, Harderwijk
Loodgieter TiBo Veen, Veen
Leverancier FalZinc: Brouwers Zink, Maasmechelen (B)