Zoeken

Roofs 2007-09-34 Verhuizing en nieuwe directie HDA

Binnen Holland Dak Accessoires bv uit Haarlem hebben zich de afgelopen tijd diverse veranderingen voltrokken: de verzelfstandiging van veiligheidsafdeling Daksafe bv, het toetreden van de kinderen van directeur Erik Houssart tot de directie en de verhuizing naar een nieuw pand. Een gesprek met de familie Houssart over de recente ontwikkelingen.

Het Haarlemse familiebedrijf ging in 1992 van start als Firma Houssart, met de productie van specialistische producten in de dakenmarkt (o.a. overzetschoorstenen, plenumkasten, muurafdekkappen en diverse dakaccessoires). In 1995 kwam Joop Bartels het team versterken en werd de naam veranderd in Holland Dak Accessoires bv (HDA). Onder leiding van Bartels werd Shunt bv, het verkoopkantoor van HDA, opgericht te Montfoort. Later werd ook Shunt ZO opgericht (Wijchen, 2001) ter bevordering van de verkoop in het zuiden en oosten van het land.

Design
HDA/Shunt ontwikkelde in korte tijd een grote bekendheid in de branche en het bedrijf maakte in de loop der jaren een sterke groei mee. Erik Houssart: “We leveren producten voor cv-installateurs, loodgieters, dakdekkers en groothandels, horeca etc. Denk daarbij aan ontluchtingen en afvoerkanalen. Nieuw is de uitbreiding van onze design-activiteiten. Dit is in de loop der jaren zo gegroeid uit diverse verzoeken voor specialistische oplossingen voor bedrijven. Neem bijvoorbeeld de horeca: onze kernactiviteit was het leveren en monteren van afvoerkanalen. Dit werd uitgebreid naar de gehele afzuigkap en installatie, maar we maken nu ook werkbladen, wandbekleding en andere afwerkingen voor de branche. Onlangs hebben we een aantal RVS-tafels geproduceerd voor een makelaarskantoor, en in de NH-hotels staat de digitale wegbewijzering in speciale flatscreenkasten die wij ontworpen hebben. Ook produceren we hekwerken, en hebben we voor voetbalstadions zoals Arena en Gelredome o.a. vandalismebestendige roosters ontworpen. En er zijn nog meer bijzondere dingen op ons pad gekomen, zoals een zwembadrand rond het zwembad van Edgar Davids, trainingsgoaltjes voor een amateurvoetbalclub en een RVS-keuken voor Peter Jan Rens. Het woord ‘Dak’ in onze bedrijfsnaam dekt de lading van onze producten dus allang niet meer.”

Verhuizing
Uitbreidingen en verhuizingen staan symbool voor de groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. Houssart: “In 1992 begon ik in een kelder van 100?m2 onder mijn woonhuis; een jaar later zat ik in een pand van 250?m2, waar zes maanden later al een hal van dezelfde oppervlakte bij kwam. Sinds 1996 zijn we gevestigd in Haarlem, maar ook daar hebben we diverse verhuizingen en uitbreidingen meegemaakt.” Begin september vond de meest recente omwenteling plaats: het bedrijf is verhuisd naar een ruimer pand aan de overkant van de straat, waar men beschikt over een oppervlakte van 3000?m2, het dubbele van het vorige pand. Houssart: “In één van de drie ruime nieuwe hallen gaan we in de eerste helft van 2008 een afdeling poedercoating plaatsen. Tot nu toe hebben we het poedercoaten altijd uitbesteed. Daarbij kwam het wel eens voor dat het poedercoatbedrijf de producten wegens drukte niet op tijd kon leveren, waardoor onze planning voor de montage in de soep liep. Om dit soort problemen te voorkomen, willen we een gedeelte van de productie in de toekomst zelf poedercoaten.”

Nieuwe directie
Ook in de organisatie van het Haarlemse bedrijf verandert het een en ander. Tot voor kort was dakveiligheidsleverancier Daksafe bv een dochterbedrijf van HDA, maar per 1 juli 2007 opereren de bedrijven zelfstandig (zie Roofs 8-2007). Joop Bartels heeft zijn activiteiten als commercieel directeur van Shunt/HDA gestaakt. Houssart: “Hij heeft zijn aandelen in Shunt aan mij verkocht en ik mijn Daksafe-aandelen aan hem. Joop richt zich nu full time op het leiden van Daksafe.” Wel blijft er nog een nauwe band tussen de beide bedrijven bestaan: “We produceren nog steeds de ‘specials’ voor Daksafe, zoals hekken, trapjes, waarschuwingsborden en ladderborgingen. En tot eind 2008 blijft Joop ook als adviseur actief binnen HDA.”

De kinderen van Erik Houssart, Eric jr. (32), Stefan (28) en Nathalie (33), werken alledrie al sinds jaar en dag in het bedrijf op respectievelijk de afdeling verkoop, in de fabriek en op de administratie. Ook zijn vrouw Gerie is op de afdeling administratie actief. De drie kinderen zullen onder leiding van hun vader (algemeen directeur) de nieuwe directieplaatsen gaan bekleden. Eric jr. als commercieel, Stefan als technisch en Nathalie als financieel directeur. Voor Houssart sr. is het een prettig idee dat de bedrijfsopvolging binnen de familie plaats zal vinden. “Ik ben nu 55 jaar oud, dus ik draai de komende jaren nog volop mee. Langzamerhand zal ik me meer terugtrekken op de achtergrond, meer vakantie nemen en het werk steeds meer aan de kinderen overlaten. Eind september hebben ze de vuurdoop al gekregen, toen ik veertien dagen op vakantie ging. Maar door hun jarenlange ervaring binnen het bedrijf konden ze dit met gemak aan.”

Wat zijn de toekomstverwachtingen van de kinderen Houssart voor het bedrijf? Eric Houssart jr.: “We zijn met het nieuwe pand voorbereid op verdere groei van ons bedrijf. De terreinen waar we nu actief in zijn (fabricage van dakaccessoires, onderhouds- en renovatieprojecten m.b.t. plenumkappen, overzetschoorstenen, muurafdekkappen etc., en de afdeling Design), willen we handhaven. Onze Design-activiteiten willen we in de toekomst beter profileren, o.a. met een folder waarin we een overzicht geven van projecten en mogelijkheden. Het opstarten van de afdeling poedercoating is bovendien een mooie uitdaging voor 2008.”

Open huis
Naast een nieuw pand en een nieuwe directie gaat HDA in de toekomst verder onder de nieuwe, licht gewijzigde naam Holland Dak Accessoires Shunt bv. Op 22 december zal er te Haarlem een Open Huis worden georganiseerd, waarbij ook het nieuwe directieteam op feestelijke wijze aan de klantenkring gepresenteerd zal worden.