Zoeken

Roofs 2007-09-37 Nieuwslijn

Agenda
Week van de Veilige Bouw (inclusief SBD Dag van het Veilige Dak). 9-12 oktober 2007. Diverse locaties. Info: www.arbonieuwestijl.nl
Bouw Relatiedagen Hardenberg. 23-25 oktober 2007. Evenementenhal Hardenberg.
Interbuild 2007.
28 oktober t/m 1 november 2007. NEC Birmingham (UK).
BBN Congres: Samen brandveiligheid verbeteren. 30 oktober 2007. WICC Wageningen.
Info: www.bbn.nu.
Nationale Dakendag. 6 november 2007. Jaarbeurs Utrecht.
Info: www.dakendag.nl.
Batimat. 5-10 november 2007. Paris Expo, Porte de Versailles, Parijs. Info: www.batimat.com.
Waterproof Membranes 2007. 26-28 november 2007. Maritim Hotel, Keulen (D). Info: www.amiplastics.com
Bouw Relatiedagen Rijswijk. 27-29 november 2007. Evenemtenhal Rijswijk.
Nederlandse BouwVAKbeurs. 15-18 januari 2008, WTC Expo, Leeuwarden
Bouwbeurs Noord Nederland. 16-18 januari 2008, TT Hall Assen.
Facilitair en Gebouw.
16-18 januari 2008. Brabanthallen ’s Hertogenbosch.
Dak Event 2008.
29-31 januari 2008. Evenementenhal Gorinchem. Info: www.dakevent.nl.
Dach und Wand 2008. 5-8 maart 2008. Neue Messe Stuttgart.
Bouwbeurs Zuid Nederland.
11-13 maart 2008. Brabanthallen ’s Hertogenbosch

Zorgcentrum Vught winnaar tweede ronde Groenste Project van Nederland
De winnaar van de tweede kwartaalprijs in de competitie Het Groenste Project van Nederland is Zorgcentrum Vught. Het project wint hiermee een bedrag van € 5.000,- aan media-exposure en dingt mee naar de hoofdprijs van € 25.000,- aan media-aandacht.

‘Het Groenste Project van Nederland’ is een competitie uitgeschreven door Lafarge Dakproducten. Bij de competitie staat het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame materialen centraal. Met ‘Het Groenste Project van Nederland’ onderstreept de dakpannenfabrikant zijn betrokkenheid bij duurzaam en milieubewust bouwen.

Zorgcentrum Vught is voor de wedstrijd aangedragen door Raab Karcher Bouwstoffen B.V. Het project is ontworpen door Architecten- en ingenieursbureau Kristinsson B.V. en gerealiseerd door Bouwbedrijf van den Bouwhuijsen B.V. en AA-Dak B.V. In het zorgcentrum zijn 15 woningen voor autistische kinderen gevestigd en het bestaat uit drie gebouwen, alle drie verschillend van vorm. Om toch een eenheid te creëren is de gevel bekleed met hetzelfde materiaal. Elk gebouw heeft een bijzonder element: een schuine gevel met een driehoekige serre, een asymmetrisch dak met een gebogen vorm en verschil in dakhoogtes gecombineerd met een geknikte vorm.

Op 18 september 2007 heeft Dhr. Michiel Haas, voorzitter van de jury, de kwartaalprijs uitgereikt aan Raab Karcher Bouwstoffen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Montfoort. De komende maanden worden er nog twee kwartaalwinnaars geselecteerd uit welke uiteindelijk één hoofdwinnaar wordt gekozen.

Mediterrane uitstraling met MetroRoman stalen dakpanelementen
Met de nieuwe MetroRoman stalen dakpanelementen introduceert Bouwimpex bv uit Barneveld een lichtgewicht dakpan met een mediterrane uitstraling. Deze dakpannen wegen namelijk slechts 6,4 kg per m² en zijn hierdoor geschikt voor toepassingen bij renovatie- en nieuwbouwprojecten waarbij zowel een lichte dakbedekking als traditionele, mediterrane uitstraling belangrijk zijn. Natuurlijk zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
MetroRoman dakpanelementen worden geprofileerd uit een hoogwaardige stalen kernplaat welke tweezijdig is voorzien van een corrossiebestendige Aluzinc® beschermlaag. De dakpanelementen worden voor een periode van 30 jaar op duurzaamheid en waterdichtheid gegarandeerd. Daarnaast worden de elementen voorzien van een echt natuursteengranulaat welke in zes standaard kleuren leverbaar is, met een compleet programma hulpstukken en dakaansluitingen.

Beproevingsmethode voor vorstbestandheid van keramische dakpannen ingetrokken
De beproevingsmethode A voor vorstbestandheid van keramische dakpannen en hulpstukken uit NEN-EN 539-2, die wordt aangewezen door NEN-EN 1304, is vanaf 1-6-2007 equivalent aan beproevingsmethode E uit NEN-EN 539-2. Per 1-1-2009 is beproevingsmethode A helemaal niet meer van toepassing in Nederland.

De Europese norm NEN-EN 1304 Keramische dakpannen en hulpstukken - Definities en productspecificaties geeft eisen die worden gesteld aan keramische dakpannen en hulpstukken voor schubvormige dakbedekkingsmaterialen en bekledingselementen.
In deze norm zijn ook verwijzingen opgenomen naar proeven voor het bepalen van de vorstbestandheid. Met het verschijnen van de nieuwe norm voor vorstbestandheid, NEN-EN 539-2 Keramische dakpannen – Bepaling van de fysische eigenschappen – Deel 2: Beproeving van de vorstbestandheid, wordt vanaf 1 juni 2007 beproevingsmethode A in NEN-EN 539-2 equivalent aan methode E-level 3 (een minimaal aantal cycli van 150) in de gelijknamige norm. Vanaf 1-1-2009 wordt beproevingsmethode A volledig ingetrokken en is alleen nog beproevingsmethode E-level 3 van toepassing in Nederland.

Personalia Aabo Trading
Als gevolg van de sterke groei die de dakgroothandel doormaakt, heeft Aabo Trading haar verkoopteam versterkt met:

Martin Bakker, als filiaalleider van Aabo Trading Almere BV. Martin heeft hiervoor acht jaar als calculator/ werkvoorbereider gewerkt bij een dakdekkersbedrijf uit de regio. Martin Bakker zal fungeren als de commercieel-logistieke spil van de jongste Aabo-vestiging.
 Jean-Paul Leemrijse, als account manager van Aabo Trading Breda BV. Jean-Paul heeft voor zijn aantreden als dakdekker en meewerkend voorman op het dak met alle voorkomende bitumen en kunststof dakbedekkingen gewerkt. Als jongste telg van een pure dakdekkersfamilie heeft hij het vak met de paplepel binnengekregen. Jean-Paul is verantwoordelijk voor de commerciële zaken van Aabo Trading in Zuid-west Nederland.
Jeroen van de Groenekan, als account manager van Aabo Trading Utrecht BV. Jeroen is nieuw in de branche, maar heeft zich eerder bewezen in de loodgieters- en installatiebranche, waarin hij 11 jaar ervaring heeft opgedaan. Jeroen is als account manager in het rayon rondom Utrecht verantwoordelijk voor alle commerciële zaken van de vestiging.

Het management van Aabo Trading laat tevens weten het niet bij deze versterkingen te willen laten, daar het een verdere aanwas van vestigingen nastreeft. Tevens zoekt de dakgroothandel vanwege de succesvolle groeistrategie een aantal landelijke, overkoepelende productmanagers voor de strategische dakproducten die de onderneming voert.

Föhnix: gasbrander zonder open vuur
Producent van propaangereedschap HASMI en de firma Gautsch uit de Meern
hebben onlangs de handen ineen geslagen en zijn met het oog op de norm NEN6050, die naar verwachting begin 2008 van kracht zal worden, gaan onderzoeken hoe je op eenvoudige wijze een propaanbrander kunt fabriceren die aan de gestelde eisen voldoet en waarbij geen open vuur aanwezig is. Deze bundeling van kennis heeft geleid tot een eenvoudige en handzame propaanbrander met de naam Föhnix(tm). De brander is speciaal geschikt voor het 'plakken' van stroken. De uitstoot van hetelucht is krachtig genoeg zonder toevoeging van (pers)lucht en heeft ook geen elektriciteit nodig.

Het principe van deze brander is betrekkelijk eenvoudig; de vlam blijft geheel in de brander terwijl er een grote uitstoot van hetelucht plaats heeft door de uitgebalanceerde combinatie van de gas/lucht verhouding, om snel en efficiënt het karwei te klaren. De Föhnix(tm) zal als set in twee uitvoeringen verkrijgbaar zijn bij de gerenommeerde groothandel. De sets worden samengesteld uit een handgreep met daaraan de heteluchtbrander, 5 of 10 meter gekeurde propaanslang en een drukregelaar om de veiligheid bij het gebruik van propaangas op het dak te bevorderen.

Door het gebruik van een houten handvat is de terugslagwarmte van de brander tot een absoluut minimum gereduceerd en kan op prettige wijze, ook zonder eventueel het dragen van een handschoen, de brander over een langere periode worden gebruikt. De heteluchtbrander en drukregelaar zijn ook weer op elkaar afgestemd en de laatste heeft een vaste instelling zodat de werking van de brander altijd constant is en niet beïnvloed kan worden. Met deze innovatie is het brandveilig werken binnen ieders budget haalbaar.

Programma “De Dag van het veilige dak”
11 oktober 2007
In de week van 8 tot 12 oktober organiseert het ministerie van SZW de week van de ‘Veilige bouw’. Als onderdeel van de activiteiten staat donderdag 11 oktober de aanpak voor veilige dakwerkzaamheden platte daken centaal.

Activiteiten:

6.30-8.30: SBD start campagne “Als het gezond kan, doe het dan! ”
Locatie: Oranjedak
Kick-off  ‘Dag van het veilige dak’ en start campagne ‘Als het gezond kan, doe het dan!’

9.00-11.30: Preventiemedewerkers wisselen ervaringen uit over ‘goede’ praktijken
Locatie: Dakstede Nieuwegein
Bijeenkomst voor preventiemedewerkers. Sprekers: Maleene de Ridder van  Ergo consult en Max Kwantes (Patina).

12.00-13.00: Opleidingen van groot belang voor de kwaliteit van de arbeidsveiligheid
Locatie: TECTUM voor Dakvakmanschap Nieuwegein
Tijdens de lunchpauze ontvangen directie en cursisten van Tectum het materiaal van de campagne.

12.00-16.00: Met Arbovoorlichters het dak op
Locaties: regio Utrecht en/of Den Bosch.

16.30-18.00: Samen werken aan een veilig dak 
Locatie: Dakstede Nieuwegein.
Mini symposium onder leiding van Cees Woortman (voorzitter SBD) met vertegenwoordigers van de bedrijven. De dag wordt afgesloten met aankondiging instelling Arboprijs platte daken 2008 en de start van het proces voor het opstellen arbo catalogus platte daken.

Informatie over deelname en organisatie van deze dag: Jos van der Borgt (SBD).

Inschrijving Dak Award sluit 15 november
Tijdens de Dak Event (29-30-31 januari 2008 in de Evenementenhal in Gorinchem) zal voor de vierde keer de Dak Award worden uitgereikt. Om mee te kunnen dingen naar deze prestigieuze prijs, dient men zich in te schrijven. Dit is nog mogelijk tot 15 november 2007.

Het gaat bij de Dak Award om de gedachte dat met een betere samenwerking tussen partijen onderling een beter dak tot stand kan worden gebracht. Uiteindelijk hebben alle partijen dus voordeel bij de samenwerking. De prijs wordt toegekend aan het project waar de aanwezige kennis van alle uitvoerende partijen optimaal wordt benut. Met de prijs wordt dan ook niet alleen het vakmanschap bekroond, maar ook de wijze waarop dat vakmanschap wordt aangewend in het samenwerkingsverband. Bij de Dak Award 2008 gaat het om projecten die in de periode 2006-2007 zijn uitgevoerd.

De organisatie van de prijs is veranderd ten opzichte van de vorige edities. De nominaties en winnaars werden voorheen bepaald door een jury van vakjournalisten. Besloten is de komende Dak Award te laten samenstellen door de markt zelf. Dit houdt in dat de lezers van Roofs zelf nominaties kunnen aandragen. De redactieraad van Roofs zal de aangedragen nominaties beoordelen.

In het decembernummer van Roofs  zal de longlist bekend worden gemaakt, gevolgd door een shortlist in het januarinummer. De winnaar zal uiteindelijk worden bepaald door een jury bestaande uit Nic-Jan Bruins, technisch hoofdredacteur van Roofs, en twee externe beoordelaars. Projecten kunnen (met korte motivatie) worden aangedragen door deze naar Edwin@mandate.nl te versturen. Graag bij uw inzendingen duidelijk de naam en plaats van het project, en de betrokken bouwpartijen vermelden.

Makita introduceert helft kleinere slagschroevendraaier
Makita brengt de PenPact slagschroevendraaier, de Li-ion 7,2 V TD020DSE op de markt. Het lage gewicht van 530 gram en het compacte ontwerp zorgen ervoor dat deze schroevendraaier uiteenlopend (de)montagewerk veel lichter maakt.

Door de knikmogelijkheid is deze schroevendraaier op meerdere manieren ergonomisch te bedienen. De ingebouwde en separaat in te schakelen LED-verlichting zorgt voor scherp zicht op het werk. De Lithium-ion accu technologie maakt het ontwerp 53% kleiner en 32% lichter dan vergelijkbare Ni-Cd machines. Het maakt (de)montagewerkzaamheden daardoor gemakkelijker. Ook is deze schroevendraaier krachtig. De Lithium-ion accu gaat twee keer langer mee en bijladen is altijd mogelijk. De TD020DSE is geschikt voor spax schroeven, zelfborende schroeven, aandraaien van bouten, aandraaien van moeren, gevelschroeven en teks.

Deze slagschroevendraaier is geschikt voor wie werkt op een onderhoudsafdeling of technische reparatieafdeling. En is deze breed inzetbaar bij keukenmontage, montage in besturingskasten, E-installatiewerk, kantoormeubelenmontage, en algemene (kleine) demontagewerkzaamheden. De schroevendraaier is in opdracht van de redactie van Roofs door een team van specialisten getest. Hieruit werd geconcludeerd dat de schroevendraaier minder geschikt is voor dakdekkers, maar wel een goed gereedschap is voor gevelbeplating.

Tectum-cursus voor Dakbehoud Nederland
Tectum is gestart met een opleiding die zich specifiek richt op de werkwijze van de bij Dakbehoud Nederland aangesloten bedrijven. De opleiding moet het concept van Dakbehoud Nederland, planmatig onderhoud van daken volgens strikte procedures en uitvoeringsregels, verder versterken.

Dakbehoud Nederland, een initiatief van de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA), is vorig jaar geïntroduceerd en betreft een concept voor planmatig onderhoud van platte daken in alle Nederlandse regio’s. Het onderhoud wordt door een landelijk netwerk van gespecialiseerde onderhoudsploegen uitgevoerd volgens identieke procedures en processen. Door die werkwijze kan Dakbehoud Nederland hoogwaardig planmatig onderhoud bieden waarmee de levensduur van de daken aanzienlijk wordt verlengd.

In de cursus staat vooral de afstemming van de werkwijze centraal zoals die in het concept van Dakbehoud Nederland is ontwikkeld. Voor het beheer van de daken is het van belang dat het planmatig onderhoud van hun daken overal in Nederland volgens eenzelfde hoge kwaliteitsstandaard wordt uitgevoerd. Naast afstemming van vaktechnische aspecten concentreert de lesstof zich verder op eenduidige uitvoering van de veiligheidseisen, eenduidigheid in inspecties,  rapportering en communicatie.

Naast het bieden van hoogwaardig planmatig onderhoud wil Dakbehoud Nederland ook een bijdrage leveren aan de instroom van nieuwe vaklieden. De inspectieploegen van Dakbehoud Nederland staan onder leiding van zeer ervaren dakdekkers. Zij hebben allemaal enkele medewerkers onder hun hoede die naast hun werk een gedegen opleidingstraject volgen. In de opleiding komen onder meer onderwerpen aan de orde zoals materiaalherkenning, conditiemeting, veiligheid en onderhoudsmethodieken. Jongeren die op deze manier met het dakenvak kennismaken, zijn vaak sterk gemotiveerd om zich het vak meester te maken.