Zoeken

Roofs 2008-01-03 De dakdekker is een vakman

Afgelopen maand was het 25 jaar geleden dat een groep ondernemers in de platte dakenbranche zich verenigde in het nu alom bekende VEBIDAK. Mede door het initiatief van toen is de dakdekker de cowboystatus ontstegen en is dakdekken een vak geworden. De tijd van “als je niets kan, kan je altijd nog het dak op” ligt gelukkig al heel lang achter ons. Een hedendaagse dakdekker hoeft geen studiebol of nerd te zijn, maar hij moet wel wat willen leren. Want met “een tijdje meelopen, dan kom je er vanzelf wel” kom je er tegenwoordig allang niet meer.

Voor het vak van dakdekker zal je echt naar de ambachtsschool, die wij TECTUM noemen, moeten. Hier leer je de basis van dakdekken en als je wilt, nog veel meer. Daar merkt de leerling dakdekker dat een rol, een brander en een scherp mes tegenwoordig lang niet meer voldoende zijn om een goed dak te kunnen maken. Hier ervaren de nieuwkomers op het dak dat dakdekken een echt vak is. Dat het een mooi, gevarieerd, aantrekkelijk maar ook fysiek zwaar vak is. Dat er discipline en verantwoordelijkheid van de man op het dak wordt gevraagd.

Nee, het is niet alleen maar een rol wegtrappen en de brander erlangs halen. Nieuwe eisen en wetten zorgen ervoor dat dakdekkerbedrijven veilig en gezond werken hoog in het vaandel hebben staan. Het beheersen van de gevaren op het dak  gecombineerd met nieuwe inventieve producten en materieel zorgen ervoor dat dakdekken een vak apart is geworden. Iets wat je er niet zomaar meer bij doet. Een vak waar kennis en kunde vereist zijn om je staande te kunnen houden en te bieden wat de klant verlangt.

Ik vind het dan ook prachtig dat wij met z’n allen, onder de vlag van VEBIDAK, er alles aan doen om het aanzien van dit vak op te waarderen. Met een gedenkboek voor een ieder die daar in geïnteresseerd is en een stripboek voor het basisonderwijs wordt het dakdekken in brede zin nog eens extra voor het voetlicht geplaatst. Iedereen vanaf de allerkleinste kan zo kennismaken met een vak dat al eeuwenlang bestaat en zolang we droog in huis of op kantoor willen zitten zal blijven bestaan.

Dakdekker: een vak dat evolueert en met zijn tijd meegaat. Een vak dat wat mij betreft meer aanzien verdient dan het nu van de buitenwacht krijgt. Dakdekkers van Nederland, jullie hebben een vak waar je trots op mag zijn!

Theo Wiekeraad