Zoeken

Roofs 2008-01-34 Stijgende vraag naar prefab dakdoorvoeren

In Roofs 2005-4 meldden wij een innovatie van Werova Dakbedekking bv uit Varsseveld, waarbij afvoeren werden voorzien van een EPDM slabbe. Deze prefab dakdoorvoeren of (nood)overlopen zijn dan eenvoudig en strak in de dakbedekking in te werken. De innovatie heeft er inmiddels toe geleid dat het dakbedekkingsbedrijf is gesplitst in twee ondernemingen. Een gesprek met de kersverse directeur Peter van der Straten.

Al sinds 1977 is het dakdekkerbedrijf actief op het dak in de verwerking van zowel bitumineuze als kunststof dakbedekking. Ook brengt men koper- en zinkwerk aan. Het bedrijf werkt voornamelijk regionaal, maar af en toe worden ook projecten elders in den lande uitgevoerd. Momenteel heeft men 13 dakdekkers in dienst en 4 medewerkers in de kunststofafdeling.

Sinds enige jaren levert het bedrijf aan de groothandels diverse producten, waaronder voorgevormde doorvoeren en afvoeren, zonder en met een slabbe kunststof dakbedekking. Al deze producten kunnen op maat worden gemaakt, aan de hand van een tekening die de klant aanlevert. De producten worden dan ook handgemaakt. Ondanks het stijgende aantal bestellingen weet men een korte levertijd (5-7 werkdagen) te garanderen. Bij veel, of zeer grote bestellingen kan men immers af en toe iemand uit de dakdekkersploeg voor extra mankracht inzetten om de handelingen te verrichten, om zo de korte levertijden te garanderen.

Het geheim van de smid
Inmiddels is men zover dat diverse soorten kunststof dakbedekking  aan de doorvoeren kunnen worden bevestigd. Het bedrijf heeft een manier ontwikkeld om diverse kunststofdakbedekking homogeen met de doorvoeren te verbinden en zodoende een zodanig stevige verbinding te verkrijgen dat deze minimaal de dakbedekking overleeft. Nieuw zijn de kunststof noodoverlopen voorzien van een EPDM of TPO slabbe. Er zijn diverse doorvoeren mogelijk.

Hoe deze homogene verbinding tot stand wordt gebracht, wordt zorgvuldig in het midden gehouden; men is momenteel bezig het alleenrecht op deze productiemethode te verkrijgen. “Dat is het geheim van de smid,” lacht van der Straten. “Mijn collega Manfred Bruggink heeft enkele jaren geleden in samenwerking met onze technische man het idee gekregen en verder ontwikkeld, zodat we nu voor elk kunststof dak een oplossing hebben.”

De vinding bleek een zodanig succes, dat de omzet uit de vervaardiging van kunststof doorvoeren jaarlijks met 30% stijgt. Het was dan ook voor de overzichtelijkheid van de activiteiten noodzakelijk de ondernemingen te scheiden in Werova Kunststoffen bv en Werova Dakbedekking bv. Beide bedrijven staan onder het beheer van Peter van der Straten en Manfred Bruggink; de dagelijkse leiding van het dakdekkerbedrijf wordt door Bruggink verzorgd. Van der Straten is sinds juni van dit jaar het management komen versterken, vanaf het moment dat zijn voorganger Lau Wensink met pensioen ging. Als voormalig directeur van een afbouwbedrijf is hij nieuw in de dakenbranche, maar naar eigen zeggen is dat geen probleem: “Ik ken de bouwwereld natuurlijk wel heel goed, en de specifieke dakgerelateerde onderwerpen waren mede daardoor al snel gesneden koek voor mij.”

Fabricage
Werova Kunststoffen bv heeft een ploeg van vier kunststofverwerkers met ruime ervaring in dienst, die volledig verantwoordelijk is voor de productie. De fabricage van de kunststof doorvoeren en afvoeren  wordt op maat geproduceerd. “We zijn wel bezig met de aanschaf van machines, maar dat zijn enorme investeringen,” aldus Van der Straten. Het bedrijf koopt de kunststof buizen in en laat in eigen beheer kokers fabriceren, deze worden vervolgens op de juiste lengte en in de juiste hoek gezaagd en vervolgens, indien de klant dat wenst, voorzien van een kunststof slabbe. Aanvullende onderdelen worden ingekocht en/of op maat gemaakt. “Sommige onderdelen kunnen andere bedrijven voordeliger maken, dan is het zaak daar gebruik van te maken,” zegt van der Straten.

Het assortiment behelst dan ook een grote variatie aan dakdoorvoeren, stadsuitlopen en noodoverlopen met een grote diversiteit aan maten en vormen. “Het wordt in de markt steeds meer bekend dat deze prefab oplossingen op de markt zijn en we zien dat de producten aanslaan.” Met de oprichting van een aparte onderneming voor de fabricage van deze producten gaat Van der Straten ervan uit dat ook in de toekomst een verdere groei te realiseren is.