Zoeken

Roofs 2008-02-24 Groei Zinkunie zet door

Onlangs opende Zinkunie bv in Boxtel een volledig nieuwe locatie. Het pand, met een totale oppervlakte van zo’n 9000 m², biedt ruimte aan de nieuwe fabriek, het distributiecentrum en het hoofdkantoor. De leverancier van zink- en koperproducten heeft hiermee vorm gegeven aan de groei die het bedrijf al sinds de oprichting in 1999 kenmerkt. Roofs sprak met verkoopmanager Roy Burks.

Zinkunie fungeert in de installatie- en dakenbranche als gespecialiseerde groothandel in allerhande zink-, koper- en loodproducten. Zo heeft men bijvoorbeeld een groot assortiment standaard materialen zoals hemelwaterafvoeren, goten, vergaarbakken, etc. Vooral het maatwerk speelt in de dagelijkse praktijk een belangrijke rol. Eenzelfde assortiment wordt ook in gepatineerd zink en koper geleverd.

Deze producten worden in de eigen productielocatie vervaardigd en vervolgens met eigen vrachtwagens vervoerd naar de klanten en de verschillende vestigingen. Het klantenbestand van het bedrijf kent inmiddels zo’n 5000 namen. Daarmee is het bedrijf marktleider op dit gebied.

Het nieuwe pand ligt op nog geen halve kilometer afstand van de vorige locatie. Burks vertelt dat het bedrijf uit zijn jasje begon te groeien. “Naast deze nieuwe locatie ligt nog een terrein van ca. 3000 m2 voor een eventuele uitbreiding. Wij hopen namelijk dat ons bedrijf ook in de komende periode verder zal groeien. Momenteel hebben wij vijf volwaardige vestigingen in Groningen, Zwolle, Utrecht, Schiedam en Amsterdam; de bedoeling is op redelijke termijn ook een vestiging te openen in Den Haag. Al deze vestigingen hebben een verkoopbalie waar een grote diversiteit van de meest voorkomende producten aanwezig is. Het verkoopteam bestaat uit zeven vertegenwoordigers in de buitendienst en 15 in de binnendienst verdeeld over de filialen en het hoofdkantoor, die gezamenlijk een landelijke dekking hebben. In totaal heeft Zinkunie 90 fulltime medewerkers in dienst. De productie zal vanuit Boxtel blijven plaatsvinden, mede daarom was een nieuwe, grotere productieruimte noodzakelijk.”

Snelle levering
“Dat wij in korte tijd een centrale plaats in de markt hebben kunnen veroveren, heeft naar mijn idee met name te maken met onze marktbenadering,” aldus Burks. “Wij profileren ons als specialisten op het gebied van zink-, koper- en loodverwerking en hebben een klantgerichte marktbenadering. Ons personeel heeft geen negen tot vijf-mentaliteit. Het is naar onze mening belangrijk dat het personeel plezier in zijn werk heeft. Wij zorgen voor een plezierige werkomgeving en verwachten daarvoor terug dat men er geen probleem van maakt om, als dat nodig is, in de avonden of in het weekend door te werken.”

“Wij garanderen namelijk dat een bestelling maatwerk die vóór 13.00 uur is geplaatst, de volgende dag franco vast afleveradres wordt geleverd. Voor standaard materiaal is de tijdgrens 15.00 uur. Dit is mogelijk omdat wij altijd een ruime voorraad houden en gemotiveerde mensen in dienst hebben. Hierdoor kunnen wij snel produceren. Wij moeten overigens de grens wel strikt bij deze tijdstippen stellen: onze hele organisatie is daarop ingericht.”

Nieuw pand
Het nieuwe pand biedt ruimte aan de verder uitgebreide opslagfaciliteiten van het bedrijf. Ook de productieruimte is aanzienlijk groter dan in de vorige locatie. Er staan al verschillende moderne CNC gestuurde machines en zetbanken opgesteld. Zo beschikt het bedrijf over een nieuwe lasermachine, waarmee men de meest uiteenlopende vormen uit plaatwerk kan snijden. Men kan dit gebruiken om bijvoorbeeld een logo of een tekst in plaatwerk aan te brengen. Burks verwacht dat het machinepark op korte termijn verder zal worden uitgebreid. “De nadruk van onze activiteiten komt steeds meer op maatwerk te liggen,” vertelt hij. “Wij leveren nu al op grote schaal op maat gemaakte zinken en koperen profielen, vergaarbakken, loketten en schoorsteenkappen; dat zal in de toekomst alleen maar meer worden.” De reden hiervan is dat onze klanten onder druk staan met korte oplevertermijnen van bouwwerken en daarbij ook nog een tekort hebben aan vakkundig personeel. Vroeger maakte men de goot in meterstukken in de avonduren -?of overdag, als men tijd had. Dit werd dan gedaan door een vakman. Echter, de tijd is er niet meer en de vakmensen worden steeds schaarser. Ook verdient men veel tijd door bijvoorbeeld stukken van drie meter of langer te laten leveren.”

Tijdens de bouw van het nieuwe pand werkte het kantoorpersoneel in units die naast het nieuwe pand stonden opgesteld. Bijna niemand van ons klantenbestand heeft gemerkt dat wij verhuisd zijn, dit is namelijk in het weekend van Pasen gebeurd. Het pand is deze winter officieel in gebruik genomen.

Nu de nieuwbouw gereed is, hebben wij een ruime werkplek tot onze beschikking in een fraai vormgegeven gebouw. “Onze filosofie is dat het personeel zoveel mogelijk in dezelfde ruimtes moet werken, om de communicatielijnen kort te houden. Dat is in dit nieuwe gebouw niet anders. Verder is er een kantine op de verdieping voorzien van een grote buitenruimte. Onze nieuwe locatie is kortom een pand geworden dat is voorzien van alle faciliteiten om het personeel gemotiveerd te houden en de productie te optimaliseren. Wij hebben er dan ook vertrouwen in dat de groei van ons bedrijf zich ook in de komende periode door zal zetten.”