Zoeken

Roofs 2008-03-28 Aabo Trading presenteert noviteiten tijdens Dak Event

Maar liefst vier stands had Aabo Trading tijdens de Dak Event nodig om hun noviteiten aan de markt de presenteren. De verschillende stands presenteerden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bitumineuze dakbanen, kunststof dakbanen, koperoplossingen en stalen dakpanelementen. Sommige van deze noviteiten betekenden inderdaad een toegevoegde waarde voor de dakenmarkt, vandaar dat ze in dit artikel nader worden toegelicht.

Groothandel Aabo Trading timmert flink aan de weg. Werden onlangs verschillende vestigingen geopend, ook op productniveau vertoont men een grote dadendrang. Tijdens de Dak Event liep namens de groothandel een groep modellen rond met op hun sjerpen teksten als ‘Aabo Trading 100% onafhankelijk’ gedrukt. Het bedrijf onderstreepte hiermee dat het bedrijf zelfstandig in de markt opereert en dat hier in de toekomst geen verandering in zal komen.

Koperen dakbedekking
Opvallend is het assortiment aan koperen oplossingen dat de groothandel tijdens de dakenbeurs presenteerde. Met name de APP dakrol die aan de bovenzijde is voorzien van een echte koperfolie biedt nieuwe mogelijkheden op het dak. Voor licht hellende zichtdaken biedt deze dakbedekking, die als een gewone bitumineuze dakbaan met de brandervlam of met hetelucht kan worden aangebracht, een toplaag waarin zich zowel een sterke wapening bovenin de dakrol alsmede bovenop de dakrol een folie is aangebracht van zuiver koper. Dit houdt in, dat het materiaal ook als echt koper veroudert. Koper wordt bij veroudering eerst donkerbruin, en bij verdere veroudering vormt het materiaal een beschermingshuidje: deze zogeheten patinalaag heeft de karakteristieke groene kleur die men bij verouderd koper veelal ziet. Door deze patinalaag verkrijgt het materiaal een extreem lange levensduur.

Een ander fraai koperproduct waar Aabo Trading de exclusieve verdeler van is, is van producent Tegola Cana­dese. Het gaat hier om koperen shingles die Aabo onder de naam Prestige in drie uitvoeringen aanbiedt: Traditional, Elite en Compact. De Traditional heeft een dikte van 4?mm en bestaat uit het bekende ‘beverstaartpatroon’, dat bestaat uit de ronde tongen. De Elite heeft daarentegen de uitstraling van rechte shingles (voorzien van ‘poortjes’) en heeft een dikte van 6?mm. De Compact is een doorlopende plaat met een dikte van 6?mm.
De 6mm dikte wordt gevormd door een bitumen-perlite mengsel dat een goede vormvastheid garandeert. Tegola Prestige producten zijn met name bestemd voor de toepassing op monumentale gebouwen; ook worden ze wel toegepast op de meer luxueuze particuliere bouw.

Op het gebied van kunststof dakbedekkingen presenteerde men de noviteit waarbij echte koperflakes zijn verwerkt in de bovenkant van een gestreken PVC dakbaan. De dakbedekking heeft een dikte van 1,5 mm en is als gevolg van een uitgekiend productieproces net als normale PVC dakbanen flexibel en lasbaar met hete lucht aan te brengen.

Bitumineuze dakbedekking
Op de stand die voor de presentatie van de bitumineuze dakbedekkingen was ingericht, werd de aandacht vooral getrokken door de nieuwe dakrol die men voor toepassing op renovatieprojecten in het assortiment heeft: de Aabo Plura R. Wij berichtten hier al eerder over: de onderkant van deze dakbedekking bestaat uit een bitumenmengsel met een door verwarming extreem snel vloeibare bitumencoating. Hierdoor is Plura R in staat om gedurende het branden de oude, nog vastzittende leislag te overspoelen en omspoelen zodat deze volledig homogeen wordt ingesloten. Het oude dakbedekkingpakket wordt zodoende een geheel met de nieuwe dakbedekking, zonder dat dampspanning of blaasvorming kan ontstaan. De zeer dunne vloeibare laag stolt ook weer snel en brengt zodoende een zeer sterke hechting aan de ondergrond tot stand.

De Aabo Plura R is vorig jaar geïntroduceerd en wordt nu al regelmatig op renovatieprojecten tot volle tevredenheid toegepast.

Stalen dakpanelementen
Op de stand die was gewijd aan stalen dakpanelementen presenteerde men de Isola Powertekk, een dakpan­element van de Noorse fabrikant Isola. Het grote voordeel van stalen dakpanelementen is dat ze de uitstraling van echte dakpannen benaderen, terwijl het gewicht veel lichter is. Dit betekent bij renovatieprojecten in de meeste gevallen dat de dakpanelementen eenvoudigweg bovenop de oorspronkelijke dakbedekking kan worden aangebracht. Bij nieuwbouw kan lichter worden geconstrueerd. Stalen dakpanelementen worden veelal toegepast op recreatiewoningen, maar het aantal toepassingen op reguliere woningbouw stijgt al enkele jaren gestaag. De Powertekk dakpanelementen worden aan de ondergrond bevestigd via een stormvaste zijwaartse vernageling in de over de oude bedekking aangebrachte panlatten.

Onderscheidend aan de Powertekk dakpanelementen is met name de extra grote inwateringsvrije overlappen en het grote aantal hulpstukken, zoals o.a. de gevelpan, waarmee de uitstraling van een origineel pannendak wordt gewaarborgd. Het element is verkrijgbaar met granulaat bovenzijde (Powertekk Nordic) in zeven verschillende kleuren en met een gladde bovenzijde met kleurcoating (Powertekk CC) in vijf kleuren. De groothandel biedt 25 jaar productgarantie op deze producten.

Op dezelfde stand werd de Isola Skifer onder de aandacht gebracht, een bitumen shingle van dezelfde fabrikant, met het aanzicht van een Duitse natuurlei. De bitumen lei heeft dus dezelfde uitstraling als een perfect aangebracht origineel natuurleiendak, maar het voordeel t.o.v. deze echte leien is dat het sneller en eenvoudiger is aan te brengen en er geen dikteverschillen tussen de verschillende leien zijn (die bij hevige regen of stuifsneeuw het gevaar op inwatering kunnen opleveren). De shingles worden genageld en tevens  voor een groot deel verkleefd op elkaar en op de ondergrond waardoor een stormvast geheel ontstaat.

Dak Event
De respons op de noviteiten die Aabo Trading tijdens de Dak Event introduceerde was volgens de medewerkers zeer positief. Men is er dan ook van overtuigd dat met de recente uitbreidingen van het assortiment voldaan wordt aan een vraag uit de markt. Men heeft daarom hoge verwachtingen van deze nieuwe producten, die inderdaad een fraaie aanvulling zijn op het reeds bestaande aanbod op de dakenmarkt.