Zoeken

Roofs 2008-05-20 Van Keulen Loodgieters houdt oude ambachten levend

Het verhaal wil, dat de oude ambachten dreigen te verdwijnen. Maar in Ossendrecht is een in deze ambachten gespecialiseerd bedrijf dat in hoog tempo blijft groeien: Van Keulen Loodgieters bv. Het bedrijf betrok onlangs een groter pand, maar is nu alweer aan uitbreiding toe. Een gesprek met directeur Jurgen van Keulen.

In 1895 begon de overgrootvader van de huidige directeur een loodgietersbedrijf, dat sindsdien van vader op zoon is overgedragen. Vanwege de gezondheidsproblemen van zijn vader nam Jurgen van Keulen het bedrijf al op 24-jarige leeftijd over. “Dat was wel zwaar, maar ik ben opgegroeid met zink, koper en lood. Ik wilde niet anders dan ermee aan de slag gaan. Mijn vriendin en ik leven voor de zaak: we wonen vlakbij kantoor en zijn er letterlijk dag en nacht mee bezig. Vooral de laatste jaren is het snel gegaan. Momenteel hebben we zo’n 35 man personeel in vaste dienst, en worden acht man standaard ingehuurd. Wij hebben gedreven personeel dat een focus heeft op het afleveren van kwaliteit. Dat heeft ertoe geleid dat wij inmiddels in vrijwel heel Nederland, en in heel België, actief zijn – met een aantal aansprekende referentieprojecten tot gevolg. Wij behoren in dit gebied tot de grootste bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verwerking van non-ferro metalen en natuurleien.”

Werk op hoog niveau
Het bedrijf is actief in diverse disciplines, in zowel nieuwbouw als renovatie. Maar het is gespecialiseerd in de verwerking van non-ferro metalen en natuurleien. Van Keulen vertelt: “De afdeling non-ferro is de belangrijkste binnen ons bedrijf. Wij verzorgen met deze materialen alle typen dak- en gevelbekledingen. Daarnaast maken wij ook goten, boeiboordbekledingen, deklijsten, dakkapellen, etc., en hebben we een breed aanbod aan dakversieringen, zoals o.a. schoorsteenkappen, kerkhanen en ornamenten. Dit alles vervaardigen wij vanzelfsprekend op aanvraag van de klant op maat, of importeren dit in delen.”

“M.b.t. de mate van milieubelasting van de metalen zijn er in het verleden erg grote misvattingen geweest,” aldus Van Keulen. “Inmiddels zijn de bouwfederaties en ontwerpers teruggekomen op het idee dat deze metalen schadelijk zouden zijn voor het milieu. Non ferro metalen hebben een hoge levensduur en zijn recyclebaar en vormen zelfs een onmisbaar element in het milieu en worden daarom in sommige gevallen zelfs geadviseerd. Dit is naar mijn idee een van de redenen dat de metalen weer in opmars zijn.”

Naast de verwerking van de non-ferro materialen, is men ook actief op het hellende en platte dak. Met name heeft men zich in dit opzicht gespecialiseerd in het aanbrengen van natuurleien. Van Keulen: “Bitumineuze daken betekenen voor ons een extra activiteit: een toegevoegde waarde die we naast onze normale werkzaamheden kunnen leveren indien de klant ons daar om vraagt.”

Men heeft in het bedrijfspand in Ossendrecht de beschikking over de modernste kraal- en zetmachines. Tevens beschikt men aldaar, naast een ruime opslag, over een showroom waar de uitstraling van de diverse dak- en gevelsystemen op proefopstellingen en foto’s van referentieprojecten is te bekijken. “We hebben dit pand pas vorig jaar betrokken,” vertelt Van Keulen, “maar eigenlijk groeien we nu alweer uit ons jasje. We hebben daarom een bedrijfspand aan de overkant van de straat aangekocht. Dit zullen wij komend najaar gaan inrichten als atelier, opleidingscentrum, zetterij en showroom.” Het bedrijf is Zinkmeester en gecertificeerd leidekker, en beschikt over de diverse benodigde certificaten, zoals KOMO, ISO en OHSAS.

Medewerkers
“Alle medewerkers hebben bij ons één specialisme, waar ze zich dan ook full time mee bezig houden,” vertelt Van Keulen. “Bij voorkeur krijgt elke specialist een ‘assistent’ op het werk, die alle bijkomende werkzaamheden voor zijn rekening neemt, zodat de specialist zich geheel op zijn werk, het aanbrengen van het metaal of leien, kan concentreren.”

"Nieuw personeel moet gemotiveerd zijn. De ‘assistent’ wordt uiteindelijk ook opgeleid tot specialist: hij kan dus de dakbedekking uiteindelijk ook zelf aanbrengen, door in onze werkplaats te oefenen. Het is zaak nieuw personeel intensief te begeleiden Wij werken eraan de uitvoer van onze projecten zoveel mogelijk te standaardiseren, zodat al onze daken volgens dezelfde methode worden uitgevoerd. Tevens zijn wij erkend leerbedrijf.”

Aan gemotiveerd personeel heeft het bedrijf volgens Van Keulen geen gebrek. “Ik ben blij en trots te kunnen zeggen dat wij medewerkers hebben die voor de zaak door het vuur gaan. Hun eerste aandacht is de kwaliteit van het werk, daarna pas wordt aan het geld gedacht. Dit geldt voor ons hele bedrijf, wij hanteren de juiste prijzen en willen de kwaliteit van het werk constant houden. Het is belangrijk dat de medewerkers niet ieder op zijn eigen eilandje actief zijn. Daarom evalueren wij eens per twee weken alle projecten die wij op dat moment in beheer hebben. Zo kunnen we leren van elkaars ervaringen op het werk.”

Voor een goed resultaat is volgens Van Keulen een goede verstandhouding met het personeel noodzakelijk. “We doen het werk met zijn allen, daarom geef ik mijn medewerkers ook alle vertrouwen. Dat werkt door in hun werk. Indien nodig, zal ik ook mijn best doen ze ook bij andere dingen helpen. Goed personeel is schaars, dat moet je koesteren.”

Vakwerk
Het bedrijf heeft zowel in nieuwbouw als in renovatie/restauratiewerken (monumentenzorg) een groot aantal referentiewerken uitgevoerd. Momenteel is men bezig met de ontwikkeling tot het maken van een eigen gamma ornamenten en grijpt men de betrekking van het nieuwe bedrijfspand, dit najaar, aan om hiervoor een speciaal atelier op te zetten. Van Keulen: “Het komt steeds meer voor dat wij bij de renovatie van een monument in het bestek worden voorgeschreven. Het eigen atelier geeft een extra dimensie aan de manier waarop wij vakwerk willen leveren.”

Op de vraag of dit niet leidt tot een duurder product antwoordt Van Keulen ontkennend: “In de tijd dat je kunt knoeien, kun je ook vakwerk leveren. Bij herstel van kerken moet het werk binnen een bepaald budget plaatsvinden; het werk voor rijke particulieren moet daarentegen dikwijls weer aan strikte eisen voldoen. Wij worden in de meeste gevallen ingehuurd door dakdekkerbedrijven die dit soort specialistisch werk uitbesteden. De vraag naar non-ferro metalen en natuurleien op daken groeit nog steeds. Dus is er ook nog steeds vraag naar de oude ambachten. Wij hechten er waarde aan om ons ook te profileren als ambachtelijk bedrijf. In mijn beleving hoort bijvoorbeeld een koper-, lood- of zinkverwerker een blauwe overall te dragen. Onze medewerkers dragen dan ook kleding die een professionele, ambachtelijke uitstraling hebben, en wij werken met de ambachtelijke gereedschappen en know how. Zo houden wij de kwaliteit van dit soort daken op peil en zodoende ook het ambacht levend.”