Zoeken

Roofs 2008-05-37 Nieuwslijn

Officiële opening All-Up
Op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei a.s. worden op het terrein van All-Up BV in Almelo twee grootschalige open dagen georganiseerd. Het betreft de officiële opening van All-Up. De dagen zijn bedoeld voor zowel klanten als leveranciers.
Fabrikanten van kranen en ladderliften Paus en Klaas hebben in februari in Almelo een gezamenlijk verkoopkantoor geopend: All-up. Het kantoor wordt geleid door directeuren Ard Nijkamp en Raymond Damhuis (zie Roofs 3-2008).
Op de open dag wordt het totale leveringsprogramma uitvoerig getoond. Tevens worden doorlopend demonstraties met diverse hijsmiddelen verzorgd. Men kan ook een kijkje nemen in de opleidingsruimte waar het bedrijf cursussen en workshops organiseert voor de klanten.  De open dagen zijn beide dagen vanaf 10.00. Zie voor meer info de website van het bedrijf.

Omzetverwach­ting bouwkolom positief
De omzetgroei in de bouwsector is in het eerste kwartaal van 2008 verder gestabiliseerd. Hoewel een meerderheid van de bouwbedrijven nog steeds een positieve omzetontwikkeling ervaart, wordt het aantal bedrijven waarvan de omzet groeit kleiner. Voor het tweede kwartaal van 2008 zijn de verwachtingen echter beduidend positiever. Dit blijkt uit de Bouwbarometer, de stemmingsindicator binnen de bouw­sector van BouwKennis en USP Marketing Consultancy. De volledige Bouwbarometer is te lezen in de eerste uitgave van het Bouwkennis Marketingmagazine.

Duo-Dak: ‘ommekeer’ voor platte daken
Vanaf 1 januari 2008 is het energielabel voor gebouwen verplicht en wordt de energieprestatie van woningen en andere gebouwen beoordeeld. In veel gevallen wordt daarnaast ook een Energie Prestatie Advies (EPA) afgegeven. Door zijn eenvoud is na-isolatie van platte daken in de meeste gevallen de meest voor de hand liggende oplossing. Door het platte dak namelijk uit te voeren als Duo-Dak wordt deze ingreep eenvoudig en een stuk voordeliger.

Bij het Duo-Dak wordt een omkeerdak op het bestaande warm dak aangebracht. De extra isolatie komt bij dit systeem dus alleen aan de buitenzijde. Bij het DUO-DAK blijven de bestaande isolatie en dakbedekking, mits in goede staat, behouden.

Als isolatie voor het omkeerdak heeft Dow Building Solutions Roofmate SL-X  ontwikkeld. Roofmate is gemaakt uit blauw HCFK-vrij geëxtrudeerd polystyreen hardschuim en is bekend om zijn hoge isolatiewaarde, zijn hoge druksterkte en zijn vochtongevoeligheid.
De Roofmate-platen in de omkeerdakconstructie worden afgewerkt met een grind-ballastlaag of met terrastegels op tegeldragers. Voor omkeerdaktoepassingen waar het bestaande dak  een extra ballastlaag niet kan dragen, heeft Dow Roofmate LG ontwikkeld voor de constructie van een lichtgewicht omkeerdak. Deze Roofmate-isolatieplaat is voorzien van 10 mm dikke mortellaag die dient als ballast.

Energieverbruik nieuwbouw binnen acht jaar gehalveerd
Het energieverbruik in nieuwe winkels, woningen en kantoren zal in 2015 met 50% zijn gereduceerd  ten opzichte van nu. Dat is de kern van het akkoord Energiebesparing Nieuwbouw dat minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie en minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu op 22 april 2008 met de NEPROM, NVB en Bouwend Nederland ondertekenden. In het akkoord is daarnaast het streven opgenomen om in 2020 volledig energieneutrale gebouwen op te leveren. Het akkoord is één van de sectorakkoorden die in de nota “Nieuwe energie voor het klimaat”, - het uitgangspunt voor het klimaatbeleid in deze kabinetsperiode – was aangekondigd.

Overheid en bedrijfsleven komen overeen dat de komende jaren door brede toepassing van bewezen technieken het energieverbruik in de nieuwbouw fors wordt teruggebracht. De ontwikkelaars verplichten zich tot een substantiële bijdrage aan de duurzaamheid van de nieuwgebouwde omgeving van jaarlijks circa 45.000 woningen, ongeveer 400.000?m2 kantoorruimte en zo’n 300.000?m2 winkelruimte. Daarnaast gaat het ook om scholen, horeca-ruimten, ziekenhuizen, enzovoort. De partijen spreken af, dat in tien experimentgebieden op grote schaal ervaring wordt opgedaan met zéér energiezuinige woningen die nog 25% zuiniger worden gebouwd dan volgens de ambities in dit akkoord (met andere woorden: waar dus sprake is van meer dan 50- 75% energiebesparing ten opzichte van nu). Op basis van deze experimenten zullen in 2020 woningen worden opgeleverd die volledig energieneutraal zijn.

Energy Ball heeft signaalfunctie
Eneco Energie introduceerde tijdens de BouwRAI de Energy Ball: een windmolen die met name wordt gebruikt voor de verfraaiing van openbare gebouwen, stadspleinen en boulevards, maar het brengt ook bij woonhuizen en utiliteitsgebouwen een positief imago. De windmolen in een ronde vorm heeft voornamelijk een signaalfunctie: op deze manier wordt een duurzame decentrale energieopwekking bij het grote publiek geïntroduceerd. De Energy Ball kenmerkt zich verder door zijn geruisloosheid, de hoge opbrengst bij lage windsnelheid, goede acceptatie in stedelijke gebieden en de gedegen constructie.

Innovaties Zoontjens tijdens BouwRAI
Zoontjens introduceerde tijdens de BouwRAI vier nieuwe producten:

DreenGrandstone
Een volledig nieuwe productlijn in het Zoontjens programma is de Dreen Grandstone, een dakbestrating in natuursteen, voor een stijlvol (dak)terras, balkon, binnentuin of entree. Het is een granieten tegel in het formaat 60x60x3 cm, met een gevlamde toplaag.

Dreen Elegance
Balkon en dakterras zijn een vanzelfsprekend verlengde van woon- en slaapkamer geworden. De nieuwe Dreen Elegance zorgt voor een sfeervolle uitstraling van de buitenruimte. De toplaag van de DreenElegance® (40x40 cm) is voorzien van een speciale 10 jaar verzekerde M coating, voor probleemloos onderhoud.

Pardak: nu ook in 110 cm
De Pardak 110 is een doorontwikkeling op het bestaande Pardak systeem. De gepatenteerde onderconstructie van spanelementen en drukverdelers worden gecombineerd met een grootformaat tegel van 110x110 cm. Dat betekent een hogere stabiliteit en minder contactgeluid vanwege het geringere aantal naden in vergelijking met een tegel van 60x60 cm of 90x90 cm. Een andere verbetering is een nieuw type spanelement, dat ervoor zorgt dat de tegels onder alle omstandigheden op hun plaats blijven liggen.

DreenCombiplus: lichtgewicht dus makkelijk
DreenCombiplus is een lichtgewicht ophoogsysteem (ca. 40 kg/m²) voor galerijen, balkons en dakterrassen. De 34 mm dikke tegel is samengesteld uit een polyesterbeton bovenplaat en een kunststof drager. Het materiaal is zeer sterk, zodat met een dunne tegel kan worden volstaan.
Het tegeloppervlak is gestraald, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voor extra slipvastheid. De tegels zijn leverbaar in alle beschikbare RAL-kleuren.

Tenslotte komt Zoontjens binnenkort met een nieuwe reeks motieven voor de collectie DreenDesign.

PERSONALIA

Unidek bv
Per 1 april 2008 is Rutger Relker (34) in dienst getreden als commercieel directeur bij Unidek bv in Gemert. Relker kan bogen op een zeer ruime ervaring in commerciële managementfuncties bij aansprekende ondernemingen, waaronder Philips en Stork. Gedurende vier jaar heeft hij bij Heembeton de rol van commercieel directeur vervuld.

Rutger Relker zal de relatie met de partners bestendigen en de commerciële koers van Unidek binnen de dynamische isolatiemarkt van nieuwe impulsen voorzien.

Wentzel BV / Rheinzink Nederland
Met ingang van 1 mei 2008 is Gerard Haasjes in dienst getreden als adviseur bij Wentzel BV / Rheinzink Nederland. Hij zal zich gaan richten op de promotie en advisering van Rheinzink producten bij loodgieters- en installatiebedrijven. Dit in nauwe samenwerking met de technische groothandel. Haasjes zal actief zijn in de regio Oost-Nederland.

Jos de Nijs algemeen directeur CRH Roofing Materials bv
Met directe ingang is Jos de Nijs benoemd tot algemeen directeur van de CRH Roofing Materials bv in Wijchen. Jos de Nijs neemt de taken over van Jan Stroo. Een verschil van inzicht in de commerciële koers heeft geleid tot deze directiewissel.

Nieuw pand Vihamij Amersfoort
De groothandel Vihamij opent medio mei de nieuwe vestiging aan de Nijverheidsweg Noord 77, Industrieterrein De Isselt in Amersfoort. De nieuw gebouwde vestiging is ruimer opgezet en helemaal ingericht volgens de vernieuwde huisstijl. Vihamij presenteert 4000 artikelen op ruim 800 m2.

Installateurs, loodgieters, klussenbedrijven, ZZP-ers en aanverwante bedrijven kunnen bij deze vernieuwde Vihamij vestiging direct beschikken over alles op het gebied van verwarming, sanitair, dakbedekking, bouwmaterialen, lood, koper en zink, ijzerwaren, gereedschap, hang - en sluitwerk en elektrotechniek. De vestiging is een zelfbedienings/ afhaalfiliaal, waarbij producten eenvoudig kunnen worden geselecteerd en afgehaald.

Tijdens de eerste twee weken na de opening kunt u profiteren van diverse openingsaanbiedingen. Tussen de middag biedt Vihamij dagelijks namens een leverancier een gratis snack aan.

Stichting Bouwkwaliteit
Per 1 mei 2008 treedt de heer mr. Henry M. Meijdam (46) aan als voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Bouwkwaliteit. Per dezelfde datum treedt de heer J.J. de Vos (generaal maj. b.d.) als voorzitter af, na ruim vijftien jaar de organisatie geleid te hebben. De heer Meijdam heeft grote bestuurlijke ervaring en is ondermeer partner bij het Bureau voor Markt & Overheid, voorzitter van de VROM Raad, voorzitter van de Stichting Experimenten Volkshuisvesting Realisatie en directeur van CURNET.

Stand van zaken NEN 6050
De reactietermijn van NVN 6050 is verstreken. Er zijn 16 reacties binnengekomen. De reacties op de voornorm zijn geëvalueerd en er wordt momenteel gewerkt aan een groene versie NEN 6050. Naar alle waarschijnlijkheid zal de groene versie van de norm rond de zomerperiode worden gepubliceerd. Daarna volgt een commentaarronde van tenminste drie maanden.

Edwin Fagel winnaar Jo Peters PoëziePrijs 2008
Aan Edwin Fagel, hoofdredacteur van Roofs, is de Jo Peters PoëziePrijs 2008 toegekend voor zijn poëziebundel Uw afwezigheid, uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam. De jury maakte een keuze uit zo’n tachtig dichtbundels die in de afgelopen twee jaar (2006/2007) verschenen. De Jo Peters PoëziePrijs, vernoemd naar de in 2001 overleden uitgever van de kleine maar gezaghebbende uitgeverij Herik, is een tweejaarlijkse prijs voor dichters die niet meer dan twee bundels hebben gepubliceerd. Dit jaar is hij voor de vierde maal uitgereikt.

VEBIDAK partner in energieconvenant ‘Meer is minder’
Op 10 april jl., de tweede dag van de Internationale EROP-klimaatconferentie te Groningen, heeft de Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland (VEBIDAK) kenbaar gemaakt dat zij zich aansluit bij het nationale energiebesparingsconvenant ‘Meer met Minder’. De voorzitter van VEBIDAK, de heer J.G. (Johan) ter Weele, overhandigde daartoe aan zijn ambtsgenoot bij Bouwend Nederland, de heer Mr Drs L.C. (Elco) Brinkman, de intentieverklaring van de branchevereniging voor het platte dak en het officiële toelatingsverzoek aan de huidige convenantpartners. De heer Brinkman toonde zich verheugd de georganiseerde bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche binnenkort aan de overlegtafel te mogen begroeten.

Het convenant ‘Meer met Minder’ is op 23 januari jl. ondertekend door de ministers Cramer en Vogelaar (VROM) en Van der Hoeven (EZ) samen met Bouwend Nederland, UNETO-VNI en de energieleveranciers die aangesloten zijn bij EnergieNed en VME. Het betreft een gezamenlijk initiatief van overheid, energiebedrijven, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven met als doel om van 2008 tot en met 2020 niet minder dan 2,4 miljoen bestaande woningen en bedrijfsgebouwen minimaal 30% energiezuiniger te maken. Voor de periode tot en met 2011 is het de ambitie om tenminste 500.000 woningen en bedrijfsgebouwen aan te pakken. Het programma is erop gericht woning- en gebouweigenaren zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere lasten energie te laten besparen. Goede voorlichting en advisering, in samenwerking met consumentenorganisaties, wordt ondersteund door een één-loketbenadering bij de uitvoering. In 2008 zullen pilotprojecten voor 10.000 gebouwen van start gaan.

Kedge Safety Systems presen­teert Barrier Vei­ligheids­hek­werken
Collectieve permanente valbescherming heeft bij het nemen van veiligheidsmaatregelen de voorkeur. Kedge Safety Systems presenteert de Kedge Barrier veiligheidshekwerken, die voldoen aan de specifieke regelgeving voor valbescherming. Het systeem bestaat uit drie soorten hekwerken: zelfdragend, fix en inklapbaar. Elk hekwerk kan worden aangepast aan het gebouw waar het op geplaatst wordt. Daarnaast is het systeem flexibel qua bevestiging en uitvoeringsmogelijkheden. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor een inklapbaar hekwerk om het geheel aan het straatzicht te onttrekken.

Texturen downloaden
Architecten die kiezen voor een product van Wienerberger kunnen vanaf heden gebruik maken van kant-en-klare texturen, die eenvoudig van de website te downloaden zijn. Het maken van natuurgetrouwe texturen is een tijdrovende aangelegenheid. Wienerberger neemt architecten veel werk uit handen door 620 texturen op zijn website te zetten. Ze zijn te vinden onder de button Texturen in het menu aan de linkerzijde van het scherm. Het gaat om zeer realistische weergaves van 450 soorten Terca gevelbakstenen en 170 Koramic keramische dakpannen. De texturen kunnen direct in het 3D-ontwerp geladen worden. Het grote formaat  (ca. 300 x 300 cm) voorkomt dat het bekende repeterende ruitjespatroon ontstaat.

Veiligheids­artikelen Peter van Houtum online
De reeks veiligheidsartikelen die Peter van Houtum, dak RI&E-adviseur van Gebr. Janssen te Beugen, schreef voor Roofs zijn nu in een aparte publicatie gepubliceerd op www.roofs.nl: Valbeveiliging bij het werken op daken. Het boekje biedt een overzicht van de meest voorkomende veiligheidssituaties op het dak, en een uiteenzetting van de beste wijze om met deze situaties om te gaan.