Zoeken

Roofs 2008-06-30 Bladlood van Aluminium

Lood geldt als een prima materiaal om diverse bouwkundige details mee af te werken. Toch kunnen er verschillende argumenten zijn om voor een alternatief te kiezen. De laatste jaren zijn daarom verschillende zogeheten loodvervangende producten geïntroduceerd, het meest recent de Lacomet® FL. In dit artikel wordt het product nader onder de loep genomen.

De discussie over de milieuaspecten van lood is al enige tijd geleden gevoerd en nog steeds staan diverse gemeenten op het standpunt dat loodvervangende producten de voorkeur hebben. In de tussentijd hebben de stijgende grondstofprijzen gezorgd voor een extra argument om dit soort producten toe te passen. Veel van deze producten zijn lichter dan lood en gemakkelijker te verwerken, de vraag blijft echter of deze producten dezelfde prestaties leveren als lood.

Reppel Bouwspecialiteiten brengt de Lacomet op de markt, een loodvervanger die wordt geproduceerd door Coil Coating Laminates bv. Het product is door BDA op diverse aspecten getest, zoals o.a. de verwerkbaarheid, de corrosiebestendigheid en de mate waarin het product is bestand tegen de hitte van de föhn.

Kenmerken
Veel loodvervangers zijn vervaardigd op basis van kunststof, maar de Lacomet® FL is een aluminium product. Het product bestaat uit twee lagen op kleur gelakt, ongelegeerd aluminium met een inlage van vezel versterkt composiet. Het heeft hierdoor een gering gewicht. Het materiaal heeft een dikte van 0,6 mm en wordt in rollen van 10 en 20?m geleverd. De leverbare breedtes variëren van 100-1000?mm. Doordat het met een stanleymes, schaar of blikschaar op maat te maken is, en veelvuldig kan worden gebogen en gevouwen, kan het product worden toegepast in alle situaties waarin men normaal gesproken voor een loodproduct zou kiezen (dus als loodslab, spouwlood, voetlood, loketten en als aansluitingsmateriaal).

Het product wordt met behulp van de speciaal ontwikkelde butyltape bevestigd, of met een blijvend flexibele kit. Andere kenmerken van het product zijn de UV- en temperatuursbestendigheid (het is te verwerken bij temperaturen tot -20??C) en omdat het op aluminium is gebaseerd is het product duurzaam. Daarmee is deze loodvervanger bedoeld voor toepassing in vrijwel alle typen van waterkerende loodbekleding in nieuwbouw-, renovatie- en verbouwprojecten.

Onderzoek
BDA heeft het product onderworpen aan diverse tests om te onderzoeken of het materiaal voldoet aan de eigenschappen die de fabrikant claimt. Zo werd de vermoeiingsweerstand van het materiaal getest, als ook het gedrag bij grote temperatuurswisselingen. Dit laatste gebeurt met behulp van de ‘thermoshock’, waarbij het product in een proefopstelling afwisselend wordt blootgesteld aan lage (-20??C) en hoge temperaturen (80??C). Tevens werd het product beproefd op de treksterkte, chemische gevoeligheid en de corrosiebestendigheid. Het onderzoeksbureau kwam tot de conclusie dat het product goed scoort en daarom voor normale toepassingen als bouwlood een goed alternatief biedt.

Lacomet® FL is vorig jaar tijdens de Bouwbeurs voor het eerst gepresenteerd en inmiddels zijn al diverse projecten met het product uitgevoerd.