Zoeken

Roofs 2008-07-26 Prefab dak op productielocatie drinkwater

Onlangs bouwde VBK Hoorn een uitbreiding op de bestaande productielocatie Jan Lagrand, een gebouw voor de productie van drinkwater van PWN in Heemskerk. Het dak is vervaardigd met het SpeedRoof dakelement, waardoor het mogelijk was het complete dak met een oppervlakte van zo’n 900 m² in één dag te vervaardigen.

Het prefab dakelement is een product van Lignostone Civil Structures uit Ter Apel. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van plaatmateriaal dat is opgebouwd uit lagen beukenfineer dat onder hoge druk, tijd en temperatuur wordt samengeperst. Lignostone bestaat uit drie bedrijfsonderdelen, namelijk Basis Products, voor de productie en verkoop van het Lignostone plaatmateriaal en producten; Ballistic Solutions voor het ontwikkelen, inpassen en plaatsen van kogelwerende oplossingen; en Civil Structures dat zich beweegt op een breed terrein aan civiele oplossingen voor dak, gevel en kunstwerken. Speed­Roof is een product van dit laatste bedrijfsonderdeel.

Prefab dakplaat
Het gaat hier om een dakplaat die bestaat uit een draagframe van stalen C-profielen met een hoogte variërend tussen de 180 en 450 mm en een breedte van maximaal 2500 mm. Op de onderflens van de C-profielen wordt standaard een staalplaat gelegd die als plafondafwerking dient. Echter bij dit project is er gekozen voor een Rockfon akoestische plafondplaat. Over deze plafondplaat wordt een PE-folie aangebracht die dient als dampremmende laag. Hier wordt een steenwol isolatiedeken overheen aangelegd voor thermische en akoestische isolatie.

Aan de bovenzijde wordt overdwars horizontaal een C-profiel met een hoogte variërend tussen de 80 en 100 mm geplaatst als tussenprofiel. Over het stalen frame wordt vervolgens een vochtwerende spaanplaat bevestigd. Deze topplaat moet zorgen voor de stabiliteit van het gehele element. Het geheel wordt afgewerkt met een op maat gemaakte PVC dakbaan die in de fabriek op de topplaat van het element wordt aangebracht. Sparingen e.d. worden al in de fabriek aangebracht. Na de montage van de prefab elementen hoeft de dakdekker enkel nog de aansluitingen tussen de elementen onderling en de dakranden af te werken.

De prefab elementen halen standaard een vrije overspanning van 15 m. Op deze manier is een flexibele vormgeving mogelijk. Veel tijd om het aan te brengen kost het niet: per werkdag kan met deze elementen zo’n 1500 tot 2000 m² dakoppervlak worden gemonteerd en waterdicht afgewerkt.

Drinkwater productielocatie
PWN staat voor Puur Water en Natuur en is het waterleidingbedrijf van Noord-Holland. Voor de uitbreiding van de productielocatie Jan Lagrand in Heemskerk ontwierp Slangen Hulsker Architecten (voorheen Plan Architecten) uit Haarlem een hal die aan de bestaande locatie zou worden vastgemaakt.

Voor de opdrachtgever waren de drie belangrijkste redenen om het SpeedRoof element toe te passen de snelheid van bouwen (waardoor de bouwplaatskosten dalen), het makkelijk integreren van de Rockfon akoestische systeemplafondplaat en de ervaring die het betrokken architectenbureau, Slangen Hulsker Architecten uit Haarlem, reeds had met het systeem.

Na zes weken van voorbereiding en productie zijn de elementen in december bij de productielocatie van Lignostone in Ter Apel op vijf vrachtwagens geladen en ’s morgens in alle vroegte naar Heemskerk vervoerd. Aldaar werden de elementen met behulp van een relatief kleine spieringkraan op het gebouw geplaatst en door het eigen montageteam van SpeedRoof gemonteerd. De 900 m² dakoppervlak die het dak kende, waren binnen één werkdag wind- en waterdicht afgewerkt.

Vanwege deze korte montagetijd hebben de overige partijen op de bouwplaats weinig hinder ondervonden van de montage van het daksysteem. Voordeel is bovendien dat de bouwplaats direct is overkapt zodat men minder last heeft van de weersomstandigheden.

Drinkwater productielocatie Jan Lagrand, Heemskerk
Opdrachtgever: PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland
Architect: Slangen Hulsker Architecten, Haarlem
Hoofdaannemer: VBK Hoorn
Dakdekker: Sterdak BV, Emmen
Leverancier dakbedekking: Tegeka BV, Den Dolder
Productie en montage prefab daksys­teem: SpeedRoof bv, Ter Apel