Zoeken

Roofs 2008-08-16 Terug op het oude nest

Het lijkt een trend te worden: kopstukken van de verschillende producenten verruilen hun baan voor een functie bij een groothandel of een dakdekkerbedrijf. Voor de zomer verruilde Chris Appels Unidek voor Altena en maakte Maarten Venstra de overstap van Nebiprofa naar Holland Dak. Per 1 september vertrok ook Erik Steegman van Phoenix Benelux naar dakdekkerbedrijf Erdo. Roofs interviewde hem over het hoe en waarom.

“Ik keer weer terug op het oude nest,” vertelt Steegman. “Voordat ik bij Phoenix aan de slag ging, had ik zeven jaar bij Erdo gewerkt als product manager. Ik hield me daar vooral bezig met de diverse kunststof dakbedekkingen, die toen juist in opkomst waren. Dit specialisme leidde ertoe dat ik me vanaf 1994 als verkoopleider eenzijdig met EPDM ging bezighouden bij producent Phoenix Benelux. In die 14 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot Nederlands marktleider op het gebied van EPDM dakbedekkingen.”

“Enkele maanden  geleden werd ik door Erdo benaderd met de vraag of ik een impuls wilde geven aan Erdo Dak, en dan met name op het gebied van gebruiksdaken en andere nieuwe ontwikkelingen. Ik heb een mooi afgerond gevoel over mijn tijd bij Phoenix: ik heb bereikt wat ik wilde bereiken. Alle facetten van het bedrijf zijn op een goede manier geïntegreerd. Zo onderhand was ik toe aan een nieuwe uitdaging. En het feit dat het Erdo was, speelde ook een belangrijke rol bij het nemen van een besluit. Ik ken het bedrijf goed en heb er altijd met veel plezier gewerkt. Als een ander dakdekkerbedrijf mij had benaderd, weet ik niet of ik daar direct op in zou zijn gegaan.”

De overstap valt samen met de verkoop van Phoenix Dichtungstechnik. Moederbedrijf Continental/ ContiTech AG heeft het bedrijf per juli jl. verkocht aan GermanCapital Gmbh omdat EPDM afdichtingen en profielen niet behoort tot de kernactiviteit van ContiTech (zie de rubriek ‘Nieuwslijn’). Steegman: “Deze ontwikkeling biedt Phoenix Dichtungstechnik GmbH nieuwe mogelijkheden en ik heb er alle vertrouwen in dat het bedrijf mede hierdoor een verdere groei kan realiseren. Ik heb echter besloten dit verder aan mijn opvolger over te laten en zelf aan een mooie nieuwe klus te beginnen.”

Per 1 september zal Steegman dan ook tevens terugtreden uit de VESP, de Verenigde EPDM Producenten waar hij verantwoordelijk was voor de nieuwe website (www.vesp-benelux.com) en alle verdere publiciteit binnen de PR afdeling. “Mijn enige nevenactiviteit zal nog mijn redactiewerk voor het vakblad B+U zijn, wat ik nog altijd met veel plezier doe.”

Innovaties
Dakdekkerbedrijf Erdo uit Capelle aan den IJssel werd in 1928 opgericht en is momenteel een holding met twee bedrijfsonderdelen: Erdo Staal en Erdo Dak. Het bedrijf is zowel actief in de woning- als de utiliteitsbouw. Erik Steegman is aangesteld als commercieel directeur van Erdo Dak. Het bedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel vier regionale vestigingen in Nederland en opereert onder de naam Holl Flachbau ook met 14 vestigingen in Duitsland. In totaal zit het bedrijf op een jaaromzet van zo’n 65 miljoen euro.

“De directie van Erdo zocht contact met mij omdat men op zoek was naar een manier om een nieuwe impuls te geven aan de innovatieve kracht van het bedrijf,” vertelt Steegman. “Dat is, zeker in deze tijd, noodzakelijk. Verschillende actuele ontwikkelingen leveren voor dakdekkerbedrijven grote kansen op. De gebruiksdaken (groendaken, parkeerdaken, waterdaken, etc.) zijn sterk in opkomst, en men zoekt manieren om op alternatieve manieren energie op te wekken. Je kan je in geen geval veroorloven stil te blijven zitten. In mijn vorige functie heb ik natuurlijk de nodige ervaring in deze onderwerpen opgedaan, Phoenix neemt immers deel aan het samenwerkingsverband Leven op Daken en ontwikkelt manieren om systemen voor zonne-energie in de EPDM dakbaan te integreren. Deze nieuwe stap betekent voor mij dan ook een mooie nieuwe uitdaging. Mijn belangrijkste taak op langere termijn zal zijn: zien wat er met de verschillende producten gedaan kan worden en hiervoor een markt vinden. Maar ook zal ik mij vanzelfsprekend gaan bezighouden met de dagelijkse gang van zaken.”

“Houd vast aan de kwaliteit!”
Wat kunnen we van Erik Steegman in zijn nieuwe functie verwachten? “Het is van het grootste belang dat producenten en dakdekkers op een goede manier met elkaar samenwerken,” vertelt hij. “Het komt nog te vaak voor dat dakdekkers, en in hun kielzog de leveranciers, meegaan in de prijsdruk. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld daken onder de kostprijs worden uitgevoerd, of daken worden uitgevoerd waar de leveranciers niet achter staan, of daken die ver vóór het verstrijken van de levensduur problemen beginnen te vertonen.”

“Dat moeten wij als branche niet willen. Het is van groot belang dat we vasthouden aan de kwaliteit. Dat dit mogelijk is, bewijst uiteraard de uitzonderlijke groei van Phoenix in de afgelopen 10 jaar. Als marktleider binnen de EPDM markt levert deze producent immers de meeste vierkante meters voor het afdichtingssegment in Nederland, waarbij de producten, zoals de Resitrix dakbaan, zeker niet bij de goedkoopste dakmaterialen worden gerekend. Prijs hoeft dus zeker niet het doorslaggevende verkoopargument te zijn. Maar de argumenten waarom een bepaald product kwalitatief in een bepaalde situatie de beste oplossing is, moeten dan wél op tafel worden gelegd!”

“Opdrachtgever, producent en dakdekker moeten daarom meer dan nu het geval is met elkaar in contact staan en elkaar op een correcte manier informeren. Op deze manier kan iedereen op een goede en normale manier zijn geld verdienen. En de opdrachtgever krijgt een beter dak, wat uiteindelijk ook in de kosten scheelt. Dat is naar mijn idee de ontwikkeling die de dakenbranche door moet maken. Erdo zal zich in ieder geval op deze manier in de markt manifesteren en hopelijk draagt dat bij aan een cultuuromslag.”

Samenwerken
Steegman zegt niet op te zien tegen de overgang van producent naar uitvoerder. “Ik zie er integendeel erg naar uit om het activiteitenpakket van het dakdekkerbedrijf verder uit te breiden. Die overgang is overigens niet eens zo heel groot. Ook in deze functie zal ik bijvoorbeeld blijven werken aan een goede invulling van de aanstaande norm NEN 6050 in de praktijk. En ook in deze functie zal ik met andere marktpartijen samenwerken om een kwalitatieve uitvoering van bijvoorbeeld groendaken te kunnen blijven garanderen. Het verschil zal er voor mij vooral in zitten dat ik nu in de breedte ga werken. Daar heb ik enorm veel zin in. Ik ga ervan uit dat ik samen met het brede team de komende jaren met veel plezier bij Erdo aan de slag zal gaan!”