Zoeken

Roofs 2008-08-22 Toepassingsmogelijkheden zink toegenomen door productontwikkeling

De laatste jaren is de ontwikkeling van zinkproducten in een stroomversnelling gekomen. Ron Vermeulen van NedZink schetst de historie van het materiaal in Nederland aan de hand van de ontwikkeling van het huidige NedZink. Hij zet tevens uiteen wat de laatste ontwikkelingen zijn, waarmee de (esthetische) toepassingsmogelijkheden van het materiaal aanzienlijk zijn toegenomen.

Ron Vermeulen, Verkoop Manager NedZink

Toen 116 jaar geleden voor het eerst zink in Nederland werd toegepast, was het nog een eenvoudig product. In de loop der tijd hebben verschillende ontwikkelingen ervoor gezorgd dat de kwaliteit van het materiaal zeer is toegenomen en het materiaal geschikt is voor de meest uiteenlopende toepassingen.

116 jaar ontwikkeling van zink in Nederland
Het eerste zink in Nederland is geproduceerd door de Kempense Zink Maatschappij (KZM) in Budel-Dorplein in 1892. Het zink werd gewonnen door een thermisch proces met een zuiverheid die goed genoeg was om te verwerken tot een bouwmateriaal voor hemelwaterafvoeren, dakbedekking en gevelbekleding.

Zink werd toen vloeibaar gegoten in mallen waarin een plaat zink ontstond.  Deze platen waren tevens de eerste handelsmaten waarmee de loodgieter en dakdekker zink als bouwmateriaal ging toepassen. Systemen als losanges, roef en dakpanplaten werden toegepast om dak en gevel te bekleden.

In 1956 ging men over van het gieten van zink naar het walsen van zink. Hiermee ontstond de mogelijkheid om zink op platen van 1000 x 2250 x 0,80?mm te produceren, maar ook op andere dikte-en lengtematen. Toen ontstonden de eerste standaardgoten en hemelwaterafvoerbuizen in diverse afmetingen, maar ook systemen om daken en gevels te bekleden.

Men ging in 1972/1973 over naar een elektrolytische manier van zink winnen. KZM werd toen Billiton Zink en men ging over op Titaanzink. Door het nieuwe proces, dat nog steeds wordt toegepast, werd het mogelijk 99,995?% zuiver zink te produceren. Door dit zuivere zink te legeren met een weinig titanium, koper en aluminium is een veel sterker, beter buigzaam en zeer duurzaam bouwmetaal ontstaan dat nog steeds Titaanzink heet.

Billiton Zink werd in 1995 overgenomen door Koramic Investment Group en heet vanaf dat moment NedZink (Nederlands Zink). Na deze overname is de ontwikkeling van het product zink intensiever opgepakt en zijn de toepassingen veel breder geworden.

Recente innovaties
Innovatie en ontwikkeling maken een strategisch onderdeel uit van de bedrijfsvoering van NedZink.  Daarom is het bedrijf gegroeid naar een positionering en imago met meer mogelijkheden zonder de bestaande positie en klanten uit het oog te verliezen. Na het procesmatig gepatineerde ‘NedZink Nova’, introduceerde men onlangs diverse innovaties. Hieronder een greep uit de nieuwste productontwikkelingen:

  • NedZink Nova Structure is procesmatig gepatineerd NedZink Titaanzink met een oppervlaktestructuur. Door middel van walsen en strekken met afdrukwalsen vindt er een oppervlaktebehandeling plaats die het materiaal voorziet van een oppervlaktestructuur aan zowel de boven- als onderzijde van het materiaal. Het product is verkrijgbaar in vier verschillende motieven: Amsterdam, Brasilia, New York en Paris. Dit materiaal biedt een groot aantal mogelijkheden voor exterieurtoepassingen maar leent zich ook goed voor interieurtoepassingen.
  • NedZink Nova Composite is een paneel dat bestaat uit twee lagen voorgepatineerd zink en een kunststof kern (LDPE). Deze combinatie maakt een vlak en stijf paneel dat zeer geschikt is om in de gevelbekleding toe te passen. Verlijmen, beddenhaakcassettes, inklemmen of schroeven, voor elke gewenste toepassing bestaat een oplossing.  Met dit product zijn de ontwerpmogelijkheden met zink aanzienlijk toegenomen. Er kan een gevel gerealiseerd worden in zink met grote paneelafmetingen (tot 1.000x6.000 mm) en vlakheid.  Strakke ronde elementen en gebogen gevels zijn binnen het bereik van de ontwerper gekomen. Ook 3D-vormen zijn middels explosief vervormen realiseerbaar.
  • NedZink Nova werd bij de introductie, vier jaar geleden, enthousiast ontvangen in binnen- en buitenland. Daaruit kwamen ook nieuwe wensen naar voren. Zo bleek er eerder behoefte aan een mattere finish dan de glanzende AFP-coating (Anti Finger Print). De Nova met matte AFP biedt een minder glanzend aanzicht, zoals gevraagd, maar wel met volledig kleur- en kwaliteitbehoud.