Zoeken

Roofs 2008-08-45 Nieuwslijn

AGENDA
9-11 september 2008: Bouw Relatiedagen Gorinchem. Evenementenhal Gorinchem.

10-11 september 2008:
Architect@Work. Ahoy’Rotterdam. Info: www.architectatwork.nl.

1 oktober 2008: Landelijke praktijk­dag Werken op hoogte. NBC Nieuwe­gein.
Info: www.kerkebosch.nl

14-16 oktober 2008: Bouw Relatie­dagen Hardenberg. Evenementenhal Hardenberg

6 november 2008: Nationale Daken­dag. Beatrixgebouw, Jaar­beurs Utrecht. Info: www.dakendag.nl

9-14 februari 2009: Internationale Bouwbeurs 2009. Jaarbeurs Utrecht. Info: www.bouwbeurs.nl

Jubileum Brandsma Dakservice
Op 20 juni 2008 kreeg dhr. R. Brandsma van Brandsma Dakservice van de directie van TÜV Nederland het VCA-certificaat feestelijk uitgereikt. Dit mede vanwege het feit dat Brandsma Dakservice bv dit jaar 20 jaar bestaat. De oprichting vond 20 jaar geleden plaats door R. Brandsma en in 1999 trad dhr. W. Amkreutz toe als vennoot. Brandsma Dakservice bv voert alle voorkomende dakwerkzaamheden uit; van bitumen tot kunsstof en van pannen tot zink. Met zijn 20 werknemers is Brandsma Dakservice bv een graag geziene partner in het renovatiesegment. De uitreiking heeft een verrassend en feestelijk tintje gekregen.

ContiTech verkoopt Phoenix Dichtungstechniek  
ContiTech AG heeft met terugwerkende kracht per 30 juni jl. Phoenix Dichtungtechnik GmbH uit Hamburg verkocht. De nieuwe eigenaar is de investeringsmaatschappij GermanCapital GmbH uit Munchen, samen met de investeringsbank Morgan Stanley. De 250 medewerkers van Phoenix in Hamburg en Waltershausen (Thuringen) worden door de nieuwe eigenaren overgenomen. Over de verkoopprijs worden verder geen mededelingen gedaan.
“Wij hebben indertijd al bij de overname van Phoenix AG verklaard dat wij een geschikte koper voor Phoenix Dichtungstechnik gingen zoeken daar de EPDM afdichting en profielen afdeling niet tot onze kernactiviteiten behoort,”aldus Gerhard Lerch, bestuursvoorzitter van ContiTech AG. “De beslissing om Phoenix PDT op eigen koers verder te laten gaan is positief voor alle medewerkers van Phoenix en de beide ondernemingen.”
Phoenix is in de Benelux vooral bekend vanwege de productie van EPDM afdichtingsmaterialen onder de namen Resitrix en Resistit voor de gevel, goot en het dak. De nieuwe directie zal bestaan uit de heren Gregor Ellegast en Jürgen Werner. De dagelijkse leiding over de afdeling waterproofing zal in handen blijven van Pieter van Beek. Als Directeur Waterproofing Phoenix zal  Pieter van Beek overigens ook tijdelijk de algemene zaken binnen de Nederlandse markt van Erik Steegman overnemen, die per 1 september te kennen heeft gegeven Phoenix te zullen verlaten. Het dakteam bestaande uit Elly van Beek (logistiek), John Willem van Heck en Fred Kieboom zullen de dagelijkse contacten in Nederland met opdrachtgevers en dakdekkers blijven onderhouden totdat de vacature voor een nieuwe verkoopleider is ingevuld.

Kewodak Service betrekt nieuw pand
Kewodak Service, de gespecialiseerde serviceorganisatie en onderhoudsdivisie van dakdekkerbedrijf Kewodak, heeft zich per 15 juli 2008 in een nieuw pand aan de Röntgenweg in Alphen aan den Rijn gevestigd. Het nieuwe pand past naadloos in alle toekomstplannen.

Frank Keijzer, directeur Kewodak Service, vertelt: “In het nieuwe pand hebben we de ruimte om te groeien en daarmee onze service op het hoge niveau te houden wat men van ons gewend is. En dankzij de zeer gunstige ligging aan de N11 hebben we een geweldige uitvalsbasis voor heel Nederland.”

Dakdekkerbedrijf Kewodak heeft zich al ruim 25 jaar gespecialiseerd in allerlei soorten daksystemen en toepassingen. De werkzaamheden omvatten diverse dakconstructies zowel in nieuwbouw als in renovatie. Het bedrijf is lid van brancheorganisatie Vebidak en erkenninghouder van kwaliteitsstichting Dakmerk. Ook beschikt het bedrijf over VCA- en KOMO procescertificaten. Kewodak Service is de gespecialiseerde serviceorganisatie van Kewodak, die een 24-uursservice biedt aan haar klanten.

Doorvalveilige lichtstraten van BIK
BIK Bouwprodukten heeft haar lichtstraten veiliger gemaakt. Het bedrijf heeft lichtstraten die standaard doorvalveilig worden uitgevoerd, en er zijn andere types waarbij met ingenieuze strips de doorvalveiligheid wordt gerealiseerd. Deze strips zijn eenvoudig te monteren en zorgen voor een versteviging van de constructie waardoor deze beter in staat is om klappen op te vangen en er extra veiligheid wordt verkregen. Verder ziet de verstevigde lichtstraat er mooi en strak uit. Alles is getest door onafhankelijke instituten zoals SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en BRE (Building Rechearch Establishment).

Optigroen breidt sterk uit
Optigroen Dak – en Gevelbegroeiing is in 1972 gestart met de ontwikkeling, promotie en verkoop van dakbegroeiingen -en daktuinsystemen en sedert 1996 in Nederland landelijk actief. De partnerbedrijven (Binder Daktuinen, Jonkers Daktuinen, Ginkel Groep en ISS Landscaping Services) zijn licentiehouders van het Optigroen systeem. Om de vraag uit de markt aan te kunnen heeft het bedrijf nieuwe licenties uitgegeven aan Frisia Terreininrichters en Hoveniers te Bergum en Btech NV te Merelbeke (B).

Frisia Bergum is één van de oudste bedrijven in Nederland, het bedrijf is opgericht in 1696. Deze tuin -en landschapspecialisten hebben ruime ervaring op het gebied van dakbegroeiing en daktuinen. Btech NV is in 1988 opgestart als distributeur van speciale bouwproducten in België. Het bedrijf werkt als distributiecentrum voor bouwproducten van Europese marktleiders en diverse binnen –en buitenlandse fabrikanten waaronder Phoenix Resitrix, Foamglas, Recticel, Rockwool en Lafarge. Met ingang van 1 juni is Btech ook de verdeler van Optigroen geworden in België.

PERSONALIA

Bauder bv
Met ingang van 1 mei 2008 is Wilco van Dreumel in dienst getreden bij Bauder bv te Wijk bij Duurstede als Technisch Manager kunststof en bitumineuze productgroepen. Van Dreumel heeft inmiddels ruime ervaring in de dakenbranche opgedaan op zowel commercieel als technisch gebied. Bij Bauder bv houdt hij zich o.a. bezig met het geven van technische ondersteuning.

Vebidak
Per 18 augustus heeft de beleidsmedewerker van VEBIDAK, Wim de Boer, na een dienstverband van ruim zes-en-een-half jaar zijn werkzaamheden bij de branchevereniging beëindigd. Hij heeft de functie van ambtelijk secretaris bij de Noordelijke Vereniging Burgerlijke en Utiliteitsbouw (NVBU) te Ruinen betrokken. In zijn nieuwe werkkring zal Wim de Boer de NVBU uitbouwen en leden voorzien van individueel advies en hun promotie verzorgen. In september zal hem een informele afscheidsbijeenkomst worden aangeboden. Voor zijn functie is nog geen opvolger aangesteld.

Bouw Relatiedagen Gorinchem nu ook voor Randstad
Bouw Relatiedagen Gorinchem vindt plaats op 9, 10 en 11 september 2008 in de Evenementenhal Gorinchem. De beurs bestaat sinds 2005 en richtte zich de afgelopen edities met name op bezoekers uit het midden en zuiden van Nederland en België. In 2007 trok deze vakbeurs een kleine 9000 bezoekers. In 2008 richt deze vakbeurs zich, in verband met het wegvallen van Bouw Relatiedagen Rijswijk, ook op de Randstad. Het aantal exposanten staat inmiddels op 210. Met de stijging van het aantal exposanten wordt ook een stijging van de bezoekersaantallen verwacht.

Het klussenplein dat voorheen door De VLOK, vereniging van klussenbedrijven, georganiseerd werd op Bouw Relatiedagen Rijswijk, wordt nu in Gorinchem neergezet. Ook wordt er in samenwerking met Raab Karcher, Betonson, Verbo, Airflex Reflexiso en Vogelzang Dakelementen BV een prefab woning op de beurs geplaatst. Op het terras naast de prefab woning kunnen lezingen bijgewoond worden die door de fabrikanten gegeven worden. De beurs is geopend van 14.00 – 22.00 uur.

Nieuwe voorzitter VESP (Verenigde EPDM Systeem Producenten)
Tijdens de algemene ledenvergadering van de VESP d.d. 4 juli jl., heeft een wisseling in het bestuur plaatsgevonden. Na een langdurige bestuursperiode van bijna 13 jaar, waarvan de laatste zeven jaar als voorzitter, heeft Wiebe Fokkema het voorzitterschap overgedragen aan Edwin van Dijk. De nieuwe voorzitter is als directeur van EPDM Systems bv ruim 10 jaar actief met EPDM (rubber) afdichting. Het bedrijf is in 2003 toegetreden als lid van de VESP waarna Van Dijk al enige bestuurlijke ervaring opgedaan heeft als voorzitter van de PR- commissie. Het huidige bestuur bestaat nu uit (vlnr.) Hans van der Lingen penningmeester, Edwin van Dijk voorzitter en Christian Heyvaert als secretaris.

Rectificatie
In het artikel ; Ritmisch ontwerp in historisch dorpscentrum’ (Roofs 6-2008) is per abuis de verkeerde aannemer vermeld. Het fraaie pand in de dorpskern van Oud Alblas is uitgevoerd door aannemersbedrijf Boer & de Rooij uit Papendrecht.

Vlutters Leeuwarden bestaat 12,5 jaar
Op donderdag 25 september zet Vlutters Leeuwarden vanwege haar 12,5-jarig jubileum al haar klanten, leveranciers en overige relaties met een jubileumfeest uitgebreid in het zonnetje. Vestigingsmanager Wim Havinga weet met zijn veertigjarige ervaring in de dakbedekking als geen ander hoe belangrijk een goede vertrouwensband met dakdekkers, installateurs en loodgieters is.

“In 1996 heeft de toenmalige directeur Hans Vlutters ons gevraagd om in Leeuwarden een vestiging te openen”, zegt Wim Havinga, die daarvóór zijn sporen in de dakbedekking al ruimschoots had verdiend. Hij zit al vanaf zijn achttiende in de branche. Zo werkte hij voor illustere namen, waaronder Philipsen Asfaltfabriek Amsterdam, Asfaltwerken Amsterdam, Mastum Heerenveen en v.IJS Dakbedekkingsbedrijf. Alle ontwikkelingen in de dakbedekking maakte hij van dichtbij mee. De tijd dat dakdekkers langs een wiebelig laddertje met een emmertje gloeiend hete mastiek het dak op gingen, kan hij zich nog goed voor de geest halen. “Het mastiek was verpakt in van die koperen vaatjes. Om het te verwerken, moest je dat goudkleurig omhulsel er eerst met een bijl af hakken om het daarna in een mastiekketel te verwarmen. Van kunststof had toen nog niemand gehoord.”

Bij de start van Vlutters Leeuwarden aan de Edisonstraat kwam de ervaring van Havinga goed van pas. Vlutters Leeuwarden is uitgegroeid tot een van de belangrijkste marktpartijen in het noorden. “Vanaf het eerste uur hebben we gekozen voor een optimale service. Wij voeren dakinspecties uit en beschikken over eigen vervoer.” Al vrij snel is Vlutters verhuisd naar de huidige locatie aan de Polluxweg op industrieterrein De Hemrik. Vooral bepalend in een bedrijf is een goede sfeer. “Dat moet je zien over te brengen op je klanten. Ik zeg altijd: we zoeken geen klanten, maar relaties. Een relatie is iemand waarmee je een echte vertrouwensband kunt opbouwen en die eerlijk zakendoen weet te waarderen. Met prijs alléén kun je je tegenwoordig niet meer onderscheiden.”

Project Dakwerk AI van start
Op woensdag 30 juli 2008 ging in Halfweg onder grote belangstelling van diverse media het project Dakwerk van de Arbeidsinspectie van start. Op het dak van RPC Packing, een project van dakbedekkingbedrijf Kimmenade uit Helmond, lichtte projectleider Jan Boer aan de verzamelde pers de uitgangspunten van het project toe. Tevens waren vertegenwoordigers van brancheverenigingen SBD en VEBIDAK aanwezig.

Jos van der Borgt pleitte bij de gelegenheid voor het op groter schaal aanbrengen van vaste trappen naar het dak. Op deze manier zou het aantal valgevallen nog aanmerkelijk verder kunnen worden teruggebracht.

Inschrijving Nationale Renovatie Prijs 2009 geopend
De inschrijving voor de Nationale Renovatie Prijs 2009 is geopend. Projectteams van bijzondere renovatieprojecten kunnen hun project tot 15 oktober 2008 inzenden. Doel van de prijs is om de kwaliteit van renovaties op een (nog) hoger peil te brengen. Bovendien wil de onafhankelijke jury met het uitreiken van deze prijs renovatie onder de aandacht brengen van een breed publiek. De nominaties vinden plaats in februari 2009, de uitreiking in mei 2009.

Normontwerp voor plaatmaterialen in vloeren, muren en daken gepubliceerd
De Europese productnorm voor houtachtige plaatmaterialen voor gebruik in vloeren, muren en daken wordt herzien. Belanghebbenden kunnen tot 19 oktober 2008 commentaar op het ontwerp indienen.
De norm NEN-EN 12871 Ontw. Houtachtige plaatmaterialen – Prestatie-eisen en specificaties voor dragende platen voor gebruik in vloeren, muren en daken is van nut bij het ontwerpen van constructies met behulp van type-testen. Dit in tegenstelling tot ontwerpen met gebruik van karakteristieke waarden. De herziene versie is, ten opzichte van de norm uit 2001, aangepast aan NEN-EN 1995-1-1 (de Eurocode voor berekening van houtconstructies) en aan NEN-EN 13986 (de geharmoniseerde productnorm voor plaatmaterialen voor constructieve toepassingen, die de basis is voor CE-markering).