Zoeken

Roofs 2008-10-43 Leertraject voor het verwerken van zink

Opleiding en scholing blijft van het grootste belang in het waarborgen van het leveren van kwaliteit. In dit artikel wordt nader bekeken hoe zinkleverancier NedZink als individueel bedrijf zorg draagt voor kwaliteitsverbetering middels onderwijs.

Arjen van Gerwen, Technisch Adviseur en cursuscoördinator NedZink

Na een jarenlange terugloop is er weer interesse en waardering voor de beroepen in de bouw en zo ook voor het zink verwerken. Door het tekort aan vakmensen investeren bouworganisaties en opleidingsinstituten in leertrajecten, die worden opgezet om de instroming van gekwalificeerd personeel op de bouw te waarborgen. Deze vakopleidingen worden gepromoot door initiatieven als WorldSkills wedstrijden, waarbij leerlingen met elkaar wedijveren in verschillende disciplines. Er worden verder nog initiatieven ontwikkeld om kenniswerving te bevorderen, met name door competentiegericht leren en EVC’s (het omzetten van werkervaring in algemeen erkende diploma’s).

Ook NedZink hecht veel waarde aan opleidingen. Naast de toelevering van Titaanzink, vindt men opleidingen en advisering zeer belangrijk. De 3-daagse Zinkcursus is al zo’n 15 jaar een begrip. Mede door recente innovaties, de verscheidenheid aan toepassingen en het  gunstige milieuprofiel wordt zink steeds vaker toegepast en blijft de vraag naar een gerichte cursus actueel. Naast het aanbieden van deze cursus worden ook met enige regelmaat architecten uitgenodigd kennis te maken met de zinkleverancier in de vorm van een rondleiding en workshop in het opleidingscentrum van het bedrijf.

De “Zinkcursus voor dak- en gevelsystemen” is destijds ontstaan uit de behoefte zo efficiënt mogelijk met het materiaal om te gaan en om alle voordelen te benutten. Door jarenlange betrokkenheid bij het meedenken over en het aanleveren van zinktoepassingen in bouwprojecten heeft de fabrikant een grote hoeveelheid kennis en ervaring opgebouwd. Deze kennis wordt gedeeld met de cursisten, die o.a. werkzaam zijn bij aannemersbedrijven, installateurs-loodgieters en natuurlijk als allround zinkverwerkers, maar ook Monumentenwachters hebben de cursus bezocht.

Gedurende drie dagen krijgt men informatie over de eigenschappen van NedZink NTZ® , de benodigde gereedschappen, het solderen en de meest gebruikte dak- en gevel­systemen. Men oefent op dakmodellen van startprofiel tot en met nokafwerking voor deze systemen. De cursus wordt meerdere malen per jaar gehouden van november ­t/m april, startend in het NedZink Opleidingscentrum in Budel-Dorplein. Aansluitend vindt de praktijk plaats bij BGA Nederland in Boxtel. Omdat de cursus een á la carte-karakter heeft, kan men op elk gewenst niveau instappen en kan deze cursus worden ingepast in een loopbaantraject voor bijvoorbeeld dakdekkers. Er is uiteraard ruimte voor verdieping en specialisatie.

De huidige cursus is ontwikkeld in samenwerking met BDA Dak- en Gevelopleidingen te Gorinchem en biedt beginnende verwerkers, maar ook professionals, de mogelijkheid zich de details eigen te maken. Ervaren instructeurs begeleiden de cursisten gedurende deze dagen en bieden hun kennis en vaardigheden aan. Hierdoor leert elke cursist op zijn niveau en vanuit zijn interesse het verwerken van Titaanzink. De deelnemers ontvangen na afloop van de cursus het NedZink-BDA certificaat.