Zoeken

Roofs 2008-11-32 Combinatie hetelucht lasapparaat met bijbehorende dakbedekkingssystemen

De NEN 6050 is goed nieuws voor een leverancier van hetelucht lasapparaten. Verder bv is importeur van de Leister lasapparaten en is daarmee de grootste leverancier van deze apparaten in Nederland. Het bedrijf werkt met een drietal A-leveranciers. Meest recent is dakgroothandel Aabo Trading A-leverancier geworden. Het bedrijf maakt de combinatie van de hetelucht lasautomaat met diverse dakbedekkingssystemen.

Wanneer in de detailleringen niet gebrand kan worden, zal in veel gevallen gekozen worden voor een oplossing met een hetelucht föhn. De hoop en verwachting van leveranciers van deze systemen is dat dan ook voor de rest van het dak zal worden gekozen voor een systeem dat met behulp van hetelucht wordt aangebracht. In de markt wordt nog gediscussieerd over de vraag of het dak met deze systemen inderdaad wel op een brandveilige manier waterdicht zijn in te werken. Volgens Henk Varossieau van Verder bv en Edwin Schuurmans van Aabo Trading is daar geen twijfel over. “Partijen die nu nog zeggen dat ze niet klaar zijn voor de nieuwe norm hebben zitten slapen,” aldus Varossieau. “De ontwikkelingen zijn al langer dan een paar jaar aan de gang. Naar mijn idee is de markt klaar voor de nieuwe norm.”

“Wie met een hetelucht föhn iets in de brand wil steken, moet daarvoor goed zijn best doen. Wij kunnen garanderen dat een met hetelucht aangebracht systeem, vanzelfsprekend bij gebruik van het juiste dakbedekkingssysteem en een correcte verwerking, minimaal gelijkwaardig is aan een systeem dat met behulp van open vuur wordt aangebracht. Bij het aanbrengen van een dakbedekking met behulp van hetelucht is het zaak eerst een meter proef te draaien, om te kijken door middel van een lasnaadcontrole of de föhn de juiste temperatuur heeft. Als men de lasautomaat op de juiste temperatuur heeft ingesteld, kan men snel, eenvoudig en zeker werken.”

A-dealer en dakbedekkingsleverancier
Om de kwaliteit van het geleverde product te kunnen garanderen, werkt de importeur in Nederland met een drietal toegewijde A-leveranciers. Van deze A-leveranciers is Aabo Trading zowel Leister-specialist als leverancier van alle denkbare ermee te verwerken dakbedekkingsmaterialen. Alle medewerkers van de dakgroothandel zijn door Verder bv opgeleid. De producten van Leister zijn vrij verhandelbaar, maar de A-leveranciers krijgen extra service bij onderhoud, reparaties en prijsbepaling. Andere leveranciers hebben deze voordelen niet.

Bij de Leister lasautomaten worden geen reserveonderdelen geleverd omdat men van mening is dat dit niet nodig is bij een goed stuk gereedschap. “Onze automaten zijn van Zwitserse kwaliteit,” zegt Varossieau. “Dit betekent dat ze bij correct gebruik zeer lang meegaan en geen reparatie nodig hebben. Wij zijn dan ook momenteel bezig een garantieregeling op te zetten.”

Combinatie kunststof en bitumen
Aabo Trading maakt de combinatie met de productenreeks Unifol POCB. POCB staat voor Polyolefine Copolymerisaat Binder, een thermoplastische kunststof die in een hoogwaardige bitumencompound verwerkt wordt. Het gaat hier om een gewapende dakrolsoort die zich letterlijk op de scheidslijn van kunststof en bitumen dakbedekking bevindt. De verwerking van deze dakbaan zal voor de bitumen dakdekker vertrouwd overkomen.

Edwin Schuurmans van Aabo Trading vertelt: “Met dit materiaal is een lassnelheid van 4 tot meer dan 5 meter per minuut realiseerbaar. De variatie in snelheid is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een goede lasnaad is een feit zodra er een kleine strakke POCB compound-ril uit de overlap zichtbaar wordt die zich naast de overlap manifesteert. Het materiaal is ca 3 mm dik en is met alle gangbare toebehoren die ook bij bitumen dakbedekking passen verenigbaar. De Unifol POCB hecht op diverse ondergronden en heeft een sterke lasnaad en een hoge verouderingsresistentie.”

“Probleem met de reeds bestaande POCB producten was dat ze zowel aan onder- als aan de bovenzijde voorzien waren van een zogenaamd textene vlies,” aldus Schuurmans. Deze heeft echter een tijdelijke functie en verdwijnt snel na het aanbrengen onder invloed van UV. Dit heeft een nadelig esthetisch effect; het materiaal wordt tijdelijk een pluizig en verharend geheel. De dakgroothandel ontwikkelde daarom de Aabo Unifol POCB met zwarte Mini-Mineral. De uitvoering Mini Mineral betekent dat de bovenzijde van de dakbaan is bedekt met zeer fijne, ronde zwarte steenslag, deze hebben genoemd nadeel dus niet.”

Als extra ontwikkeling presenteerde men de Unifol met Mini Mineral en een mineralvrije-overlapzone van 14?cm. Schuurmans: “Deze rol is geschikt voor éénlaags, verdekt mechanisch door de overlap bevestigde systemen. Met deze rol wordt een homogene lasnaadkwaliteit bereikt. Bij een éénlaags, verdekt mechanisch door de overlap bevestigd systeem dient de baan met een overlap van 14 cm gelegd te worden. De mechanische bevestigingsplaatjes van 1,5 cm worden uit de zijkant bevestigd, daarna wordt de overlap met een Bitumat lasautomaat van Leister met een lasnaadbreedte van 75 mm gelast. De uitstulping van de lasnaad, zoals bij bitumineuze dakbanen gebruikelijk is, geeft dus aan dat de naad waterdicht is. Hiermee hebben wij dus de combinatie van een lasautomaat met systemen die ermee worden aangebracht onder één dak!”