Zoeken

Roofs 2009-04-09 Noodzaak correct afstellen harnas pijnlijk duidelijk

Veilig werken op hoogte krijgt de aandacht die het verdient en nu steeds meer partijen nut en noodzaak inzien, kan meer ingezoomd worden op de inhoud. Een harnas is overal en altijd te verkrijgen. Iedere groothandel voert ze in haar assortiment. Voor het gebruik van een harnas is echter wel een instructie vereist.

I van de redactie

In de hiërarchie van veiligheid staan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) achteraan. Collectieve beveiligingen (hekwerken) genieten altijd de voorkeur. Maar in de praktijk worden de PBM’s het meest toegepast. Een PBM is het laatste hulpmiddel wat rest als het fout gaat en om er voor te zorgen dat dit laatste redmiddel niet bijdraagt aan het ongeval is een instructie vereist conform Europese Richtlijn 2001/45 die sinds 2006 ook in Nederland van kracht is.

Via PBN Veiligwerken BV kregen wij de volgende case onder ogen.  Het gaat om een werknemer in Engeland die zijn veiligheidsharnas te los droeg. Nadat hij was gevallen, duurde het enige tijd voordat hij kon worden gered uit zijn hangende positie. Omdat zijn veiligheidsharnas niet strak genoeg om zijn lichaam was vastgemaakt, hing hij in zijn beenlussen, met als resultaat dat zijn testikels naar buiten werden geduwd.
Pas na een operatie van vier uur kon de wond worden gedicht. Minder goed zichtbaar op de foto zijn de huidwonden aan beide kanten van het scrotum. Het is de redactie onbekend of deze schade aan het lichaam volledig kan genezen, maar men kan zich de pijn voorstellen die deze persoon heeft moeten doorstaan terwijl hij in zijn te losse harnas hing.

Wat hiervan te leren:
•    Voorzie er in het veiligheidsplan in dat gebruikers van veiligheidsharnassen ook zijn getraind in het correct dragen en gebruiken van een veiligheidsharnas.
•    Ga op de bouwplaats na of de gebruikers voldoende weten over het gebruik en de risico’s van het veiligheidsharnas. Neem indien nodig passende maatregelen. Geef bij twijfel geen toestemming het harnas te gebruiken totdat de instructies zijn begrepen.
•    Let tijdens de inspectie specifiek op het gebruik van het veligheidsharnas.
•    Eis/verzorg een cursus Veilig Werken op Hoogte afgestemd op uw werkzaamheden indien medewerkers hier tijdens een project voor het eerst mee werken. Besteed eens per jaar middels Toolbox meetingen aandacht de redding van een gevallen collega.
•    Denk vooraf na, en discussieer over de reddingsmethoden, om het benodigde bewustzijn bij gebruikers te versterken, in geval iets mis zou gaan.

Harnas moet zijn afgestemd op taak en gebruiker
Als je niet weet hoe je met persoonlijke valbescherming moet omgaan, zit het niet prettig en heb je er last van en dan wil je liever het volgende excuus gebruiken: “Ik werk niet aangelijnd op hoogte zodat ik me beter bewust ben van het valrisico; ik let dan beter op dus val ik niet.”
Gebruik deze redenering ook eens als je aangehouden wordt voor het rijden zonder gordel, dan word je ook meegenomen voor een alcoholcontrole.

Nu even zoals het hoort:

Harnas goed afgesteld aantrekken, niet lekker los. Beheers je evacuatietechniek. Het is verplicht en een ongeluk zit in een klein hoekje.