Roofs 2009-04-12 Ferrariwit dak op vrijetijdspark
Eind mei wordt de laatste hand gelegd aan Zep Middelburg, een nieuw vrijetijdspark voor toeristen en dagjesmensen. Wie Middelburg vanaf de A58 nadert, kijkt op het dak van de bijbehorende gebouwen. Om esthetische redenen zijn de daken (met een oppervlakte van in totaal 12.000 m²) voorzien van een ‘Ferrariwitte’ dakbedekking.
In het nieuwe vrijetijdspark zal men tal van activiteiten kunnen uitoefenen, van sportieve en spannende activiteiten als skaten, klimmen en biken tot de wat meer traditionele activiteiten als fitnessen, dansen en voetballen. Er zal o.a. een winkelcentrum in het park gevestigd worden, als ook een ROC, een fitnesscentrum, het Voetbal Experience (waarin de geschiedenis van het Nederlandse voetbal op aantrekkelijke wijze zal worden verteld) en een Music Hall voor feesten en concerten. Het park zal het hele jaar open zijn. De verschillende gebouwen zijn daarom onderling verbonden met een overkapping, zodat het park ook bij slecht weer toegankelijk is.
Witte dakbedekking
Het getoogde staaldak van het vrijetijdspark is door Mastum Daksystemen uit De Meern voorzien van een dampremmende ldpe folie, een PIR isolatie en AlkorBright, een witte kunststof dakbedekking mechanisch bevestigd aan het geprofileerde staaldak type 158 / R dik 0,75 mm. Projectleider Dick Smidts van het dakbedekkingbedrijf vertelt dat de opdrachtgever graag een witte dakbedekking op het dak wilde. Dit voornamelijk vanwege het esthetische effect, want het dak is zichtbaar voor iedereen die het park nadert of passeert. Maar ook was het belangrijk dat het binnenklimaat onder het dak aangenaam zou blijven. Een reflecterende witte dakbedekking was daarom gewenst. Na een vergelijking tussen de verschillende beschikbare witte dakbedekkingen, viel de keuze op de AlkorBright van de producent en leverancier Renolit Belgium NV.
Adriaan van de Wijgert van Renolit legt uit waar de gekozen dakbedekking zich in onderscheidde ten opzichte van de alternatieven. “De dakbedekking is in de massa 100?% wit, wat een zeer helder wit als resultaat heeft. In diverse laboratoria zijn reflectiepercentages vastgesteld van 88 á 90?%, wat neerkomt op een maximale reflectie van het zonlicht.”
“Wie voor een witte dakbedekking kiest, wil dat deze ook na langere tijd wit is,” aldus Van de Wijgert. “Een witte dakbedekking wordt immers doorgaans tijdens de verwerking, en later door de omgevingsinvloeden, al snel vuil. Dit heeft een nadelig effect op zowel de esthetische uitstraling als de mate van reflectie van het zonlicht. Om dit tegen te gaan, is de Alkorbright dakbaan voorzien van een doorzichtige coating. De zogeheten ‘clearcoat’ zorgt ervoor dat vuil zich minder gemakkelijk hecht aan de dakbaan. Door regen zal het vuil in de meeste gevallen vanzelf wegspoelen, en in de overige gevallen is het eenvoudig te reinigen. De coating geeft tevens extra bescherming tegen UV-straling. De dakbedekking geeft door deze hoge reflectie extra rendement indien men zonnepanelen toepast. Daar door de reflectie de oppervlaktetemperatuur niet hoger zal worden dan maximaal 40 graden kan men deze dakbedekking ook toepassen als een coolroof.”
Uitvoering
De dakbedekking werd eenlaags mechanisch bevestigd, en de overlappen geföhnd. Smidts zet de werkwijze van Mastum Dakbedekkingen uiteen: “Wij willen altijd zo vroeg mogelijk bij het project betrokken worden, zodat we al direct tijdens de ontwerpfase onze kennis en know how kunnen inbrengen. Zodoende kunnen we vooraf bedenken hoe we details kunnen uitvoeren. Nog veel te vaak komt het voor dat de dakdekker terplekke, tijdens de uitvoering, een oplossing moet improviseren. Maar dan is het eigenlijk te laat: het is maar zeer de vraag of een dergelijke oplossing, die immers onder tijdsdruk tot stand is gekomen, afdoende is. Een probleemloos project begint op papier."
Smidts: “Wij investeren vooraf veel in een project, vaak zelfs voordat wij de opdracht krijgen. Maar onze ervaring is dat de opdrachtgever onze betrokkenheid waardeert. We leveren immers maatwerk en nemen op deze manier de opdrachtgever veel zorg uit handen; we voorkomen dat er in een later stadium problemen ontstaan (de bekende faalkosten). Daarom ook werken wij het liefst in een bouwteam. Hierin wordt immers maximaal gebruik gemaakt van de expertise van de dakdekker en zijn de afzonderlijke verantwoordelijkheden vooraf duidelijk. Wij hebben dan ook een relatief grote werkvoorbereidingsafdeling die zich full time bezighoudt met het bedenken van oplossingen voor de diverse details. Het werkplan dat voor een project wordt vervaardigd is bindend.”
Zo ook bij dit project. Smidts vertelt dat de uitvoering als gevolg van de uitgebreide voorbereiding probleemloos verliep. De details bestonden met name uit de aansluitingen met de goot. De profielgoten zijn uitgevoerd met een op maat gemaakte gezette metaalfolieplaat met een PVC dakbedekking als toplaag, waardoor de dakbedekking moeiteloos thermisch gelast kon worden op de gootaansluitingen. De stalen H-goten worden ingewerkt met Triflex Pro detail. De overgangen van de H-goten naar de dakbedekking worden afgewerkt met een gezette hoek van metaalfolieplaat, waar bovenop de PVC dakbedekking thermisch gelast kan worden.
Levensduur
“Wanneer je het hebt over de levensduur van een dakbedekking, moet je altijd goed in de gaten houden of je het hebt over de analytische levensduur, of de functionele levensduur,” aldus Van de Wijgert. “Een dakbedekking als materiaal kan goede eigenschappen hebben op het gebied van levensduur (analytisch), maar als het product niet goed wordt aangebracht, heb je daar niets aan. Een goede samenwerking met de dakdekker is daarom voor ons van essentieel belang om een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken met controle op alle dakdetails, dakbedekking en afwerkingen - om op deze manier een maximaal eindresultaat te bereiken. Een project begint inderdaad op papier, maar wij begeleiden de applicatie van onze materialen intensief, om problemen in de toekomst te voorkomen.”
Eind mei zijn de daken van Zep Middelburg af. Overwogen wordt om in een later stadium de zonnecollectoren van Renolit te plaatsen, de zogeheten ReFlex Solar M100. Dit zijn lichtgewicht PV modules die op het dak worden bevestigd middels montageroeven, waar de modules in geklikt worden. “Op deze manier zou optimaal gebruik worden gemaakt van de reflectie van de witte dakbedekking,” aldus Van de Wijgert. “Er valt met de zonnecollectoren 3-6% extra rendement te behalen. De modules zijn uitgebreid getest op windvastheid.”
In mei 2009 zal Zep Middelburg de deuren openen. Men verwacht per jaar zo’n 900.000 bezoekers te mogen ontvangen.
Zep Middelburg
Opdrachtgever: Zep Middelburg vof (TCN te Utrecht/RECC te Vinkeveen)
Hoofdaannemer: Walcherse Bouw Unie te Middelburg
Dakbedekkingbedrijf: Mastum Daksystemen te De Meern
Producent en leverancier Alkorbright dakbedekking: Renolit Belgium NV te Oudenaarde (B)