Zoeken

Roofs 2009-04-16 Tranen op een rouwcentrum

Recent werd op begraafplaats Heidehof in Ugchelen een nieuw rouwcentrum opgeleverd. Het is een bijzonder gebouw geworden, waarbij het dak werd uitgevoerd als twee paddenstoelvormige heuvels. Het werk vormde een mooie uitdaging voor het NDA-dakdekkerbedrijf Rudde Dakbedekking uit Nijverdal.

Men heeft voor de nieuwbouw van het rouwcentrum geïnvesteerd in een bijzonder gebouw. De bekende Japanse architect Moriko Kira (in Nederland werkzaam) tekende voor het ontwerp. De architect heeft in ons land al diverse aansprekende ontwerpen op zijn naam staan en nu al geldt dit nieuwe rouwcentrum met functionele ruimte als een opvallend referentieproject.

Het dak heeft een totale oppervlakte van 310 m². Dat is nu niet direct een grote klus, maar vanwege de vorm van het dak was dit wel degelijk een bijzonder werk. In het paddenstoelvormige dak zou men tranen kunnen zien; en omdat het dak geen dakgoot heeft, loopt het water bij regen als tranen van het dak. Het pand is gebouwd voor rouwbijeenkomsten en is dan ook aan de binnenkant fraai afwerkt met eikenhout.

Het dak werd op de ronde houten ondergrond uitgevoerd met behulp van de Betopor afschotmortel van Van Wylick en de zelfklevende PIB kunststof dakbedekking Rhepanol FK van Single-Ply Systems, gecoat in een donkergroene kleur. Het dak heeft geen doorvoeren: de ventilatie vindt via de gevel plaats. Directeur Olav Rudde van Rudde Dakbedekking licht het project nader toe. Het project is aangenomen door Rudde Nijverdal, maar feitelijk uitgevoerd door de medewerkers van Rudde ’s-Hertogenbosch, omdat deze medewerkers gespecialiseerd zijn in het verwerken van dit type dakbaan.

Gladde afwerking
“De ronde houten ondergrond werd door aannemer Linthorst aangebracht,” aldus Rudde. “Hier bovenop werd allereerst door ons partieel gebrand een dampremmende laag aangebracht, de gebitumineerde polyestermat Icopal alu Villatherm. Hierop hebben de medewerkers van Van Wylick de Betopor C-EPS mortel aangebracht: een betonmortel met blokken EPS. Met behulp van de mortel werd een gladde, ronde ondergrond verkregen; het was namelijk belangrijk dat de ondergrond vlak werd uitgevoerd omdat elke oneffenheid in een later stadium zichtbaar zou zijn. Na het aanbrengen van een primerlaag werd de zelfklevende kunststof dakbedekking (met een dikte van 2,5?mm) aangebracht.”

Het was belangrijk dat secuur werd gewerkt. De mortel moest zoals gezegd glad worden afgewerkt, en de dakbedekking diende zonder plooien te worden uitgevoerd. Het op een juiste manier richten van de dakbanen was ook een tijdrovende klus. “De dakbanen moesten precies goed liggen, omdat we bij de dakrand goed uit moesten komen,” vertelt Rudde. Omdat er geen dakgoot aanwezig is (de regendruppels vallen immers als ‘tranen’ van het dak), werd de dakbedekking onder de dakrand strak getrokken. Alleen boven de ingang bevindt zich een roef die een drempel vormt voor het regenwater, zodat men bij regen wel droog naar binnen kan.

Speciaal voor dit werk werd de dakbedekking geleverd in aangepaste baanbreedtes. Rudde: “Elke dakbaan over het dak is zonder kopse naden en de breedte is berekend op de bolling, zodat men de dakbaan zonder plooien kon aanbrengen. De architect heeft reeds in een vroeg stadium met Single-Ply Systems voor de zelfklevende dakbedekking Rhepanol gekozen, enerzijds omdat bij een brandrol de kans bestaat dat er sporen van het branden in de naden van de lichte dakbedekking zichtbaar blijven. Anderzijds is voor deze dakbedekking gekozen vanwege de levensduur en de mogelijkheid van het coaten in kleur.”

Coaten
Op de lichte dakbedekking zijn roeven aangebracht, maar het ging de architect niet om de uitstraling van een metalen dak. Na oplevering werd het dak namelijk door de dakdekker in een donkergroene kleur (C?32) gecoat. “Deze dakbedekking kan in de meest uiteenlopende kleuren worden gecoat,” aldus Rudde. “De fabrikant levert een speciale coating bij de dakbedekking die wij zelf eenvoudig met behulp van de roller kunnen aanbrengen. De coating moet wel bij droog weer en een buitentemperatuur van minimaal 5°?C worden aangebracht. Vanwege de relatief koude en natte winter zat er daarom enige tijd tussen oplevering en het daadwerkelijk groen coaten van het dak.”

Stilte
Het werk op een begraafplaats is voor een dakdekker geen alledaagse kost. “Tijdens rouwbijeenkomsten moesten we vanzelfsprekend ophouden met werken,” vertelt Rudde. “Maar eigenlijk dienden we de hele werkdag zo stil mogelijk te werken omdat de bezoekers van een begraafplaats geen last van ons mochten hebben. Hier was het een voordeel dat we een zelfklevende dakbaan hebben toegepast: het geluid van branders kon achterwege blijven.”

Het paviljoen met functionele ruimte de Heidehof werd begin 2009 opgeleverd. Het dak in de vorm van twee paddenstoelen zal fungeren als eyecatcher op de begraafplaats van Ugchelen.

Nieuwbouw paviljoen met functionele ruimte de Heidehof te Ugchelen
Opdrachtgever:
Gemeente Apeldoorn
Hoofdaannemer:
Aannemingsmij Linthorst bv te Apeldoorn
Leverancier dampremmer:
Icopal Nederland bv te De Meern
Leverancier betonmortel:
Van Wylick Isolerende Mortels bv te Heeswijk Dinther
Leverancier dakbedekking:
Single-Ply Systems te ‘s Hertogenbosch
Dakdekker:
Rudde Dakbedekking te Nijverdal/
’s Hertogenbosch