Zoeken

Roofs 2009-04-18 Abeco Dak en Gevelconstructies brengt Endele isolatie­systemen op de markt

Vier jaar geleden werd in Nederland het Endele isolatiesysteem voor metalen daken en gevels geïntroduceerd. Abeco Dak en Gevelconstructies uit Veghel nam het onlangs zelf in productie: “Wij werken al drie jaar met Endele en nu hebben we besloten om het zelf te gaan produceren. Het voordeel is dat we het hele proces nu zelf in de hand hebben.”

Voor Abeco was het in productie nemen van deze systemen aanleiding voor enkele grote interne veranderingen. Zo verhuisde het bedrijf van Oirschot naar Veghel en werd een nieuwe productielocatie in gebruik genomen. En sinds kort is de onderneming gespecialiseerd in het produceren en monteren van alle Endele isolatiesystemen ten behoeve van onderconstructies voor metalen daken en gevels. Ook levert en plaatst het bedrijf prefab dakkapellen met dezelfde isolatiesystemen.
Door uitwisseling van kennis met andere specialisten op het gebied van metalen afwerking is men in staat een eindresultaat te leveren met een jarenlange systeemgarantie.

Systemen
Het Endele Classic isolatiesysteem, bestaande uit een isolatieplaat met twee geïntegreerde latten, was een ontwikkeling van de Duitse fabrikant Endele. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt ongeventileerde, metalen dak- en gevelconstructies te vervaardigen. De elementen bestaan uit een kern van PUR of PIR waarop zink, koper, aluminium, rvs en dergelijke, op worden aangebracht. Directeur Ad op ’t Hoog legt uit: “Deze ongeventileerde, dampdichte constructie levert een grotere ontwerpvrijheid op want hierdoor is het mogelijk gecompliceerde dakvormen te realiseren. De totale constructie wordt bij toepassing van het Endele systeem aanzienlijk slanker, omdat de ventilatiespouw vervalt. Daarnaast wegen enkele andere belangrijke voordelen van het systeem naar mijn idee zwaar; het systeem is direct waterdicht, eenvoudig en snel te verwerken en door het ontbreken van een luchtspouw is het ook een brandveilig systeem. Bijkomend voordeel is dat er geen trommeleffect ontstaat, want een luchtspouw fungeert dikwijls ook als klankkast. Om de stijgende energiekosten te drukken is het van belang goede isolatie aan te brengen, dus een warm dak is essentieel.”

Een verdere doorontwikkeling op het Endele Classic resulteerde in het Endopal en Endele Plus isolatiesysteem. Het Endopal bestaat uit een standaard isolatie-element dat is voorzien van een volle beboarding. Deze bestaat uit een multiplex wbp verlijmde plaat met een dikte van achttien millimeter en aan de langszijde voorzien van een messing en groef. Hiermee wordt voorkomen dat de platen aan de bovenzijde wisselen. Het Endele Plus is een zelfdragend isolerend sandwichpaneel dat zeer geschikt is voor vlakke toepassingen zoals op gevels en daken. De systeemgarantie op de systemen kan alleen worden gegeven als Abeco de berekeningen, het produceren en plaatsen van de systemen zelf uitvoert, of onder toezicht van het Veghelse bedrijf gebeurt.

Dakkapellen
“Tijdens montagewerkzaamheden werd ons steeds vaker gevraagd om de dakkapellen mee te nemen in het Endele isolatiesysteem. Op aanvraag van de klant bestaat de mogelijkheid de dakkapel te voorzien van metalen bekleding (uitgevoerd door derden) in de werkplaats van Abeco. En natuurlijk kan het Endele isolatiesysteem ook op deze dakkapellen worden uitgevoerd met alle voordelen van dien. Daarbij kan het compleet afgewerkt worden met houten kozijnen inclusief glas en schilderwerk. Aluminium of kunststof kozijnen behoren ook tot de mogelijkheden,” licht Op ’t Hoog toe.

Verwerking
De Endele isolatiesystemen zijn dus al enkele jaren beschikbaar, en er zijn al diverse aansprekende projecten mee uitgevoerd. Toch is het systeem nog relatief weinig gebruikt, mede door de onbekendheid van dit nieuwe isolatiesysteem. Op ’t Hoog wil hier verandering in brengen. Normaliter worden de werkzaamheden rondom het Endele systeem altijd uitgevoerd door Abeco. Indien klanten deze werkzaamheden zelf willen uitvoeren om welke reden dan ook, dan biedt Abeco een interne opleiding zodat de systemen op de juiste manier worden geplaatst. Want bij de uitvoering zijn enkele aandachtspunten van belang, zoals: wat te doen bij regenachtig en koud weer, de dampdichtheid, doorvoeren en het aanbrengen van bevestigers. Bij montage van het Endele Classic en het Endele Plus systeem wordt een enkele isolatielaag opgebouwd. Echter bij het Endopal systeem wordt altijd een dubbele isolatielaag gehanteerd. Dit laatstgenoemde systeem wordt meestal toegepast. Hiervoor is altijd een basisplaat nodig van achttien millimeter multiplex met dertig millimeter PIR, met daaronder een in dikte variërende tweede laag. De Rc-waarden zijn hiermee eenvoudig op te bouwen en er is geen warmteverlies bij het krimpen van de platen.

Levering
Alles moet in orde zijn, tot en met de levering, zo realiseert ook Op ’t Hoog. “De levering van de producten zal met een eigen transporteur plaatsvinden, zodat we de snelheid en het tijdstip van leveren zoveel mogelijk in eigen hand kunnen houden. We zullen de systemen uit voorraad kunnen leveren; we produceren immers zelf en hebben voldoende opslagruimte in onze nieuwe locatie.

Op ’t Hoog is enthousiast over de kansen die deze stap voor het bedrijf betekenen. “Door het zelf produceren van de Endele isolatiesystemen verwachten wij de verkoop en toepassing van deze systemen een nieuwe impuls te kunnen geven. De systemen voegen immers ook iets toe aan de bestaande branche voor metalen daken en gevels, want ze bieden ontwerpers de kans het dak of de gevel op een vrije manier te ontwerpen.”