Zoeken

Roofs 2009-05-27 BN’ers Louis van Gaal en Helga van Leur openen Alkmaarse vestiging van Elro Dakbedekking

Op donderdag 16 april opende Elro Dakbedekking haar nieuwe vestiging in Alkmaar. Rondom deze opening werd een evenement georganiseerd rond het thema dak en duurzaamheid. Onder de naam Elro Dakduurzaamheid gaat deze vestiging innovatieve dakconcepten ontwikkelen.

In aanwezigheid van de burgemeester van Alkmaar P. Bruinooge werd de officiële opening verricht door de buurman van Elro Dakbedekkingen, de AZ-trainer Louis van Gaal. Directeur Arthur Leenders van Elro Dakbedekking vertelde in zijn openingsrede dat na de vestigingen in Apeldoorn en Gorinchem juist nu in verband met de toename van de files is gekozen voor een derde vestiging. Dit om een betere bereikbaarheid te garanderen aan haar opdrachtgevers.  Bewust is er gekozen voor een locatie in Alkmaar om daarmee de opdrachtgevers van Noord Nederland nog beter te kunnen bedienen. Leenders benadrukte nog even de hoofdactiviteiten van het bedrijf,  het aanbrengen en onderhouden van bitumineuze en kunststof dakbedekkingen en dakveiligheidssystemen.

Na deze woorden werd de officiële opening verricht door Louis van Gaal, trainer van de kersverse landskampioen AZ uit Alkmaar. Na een korte vooruitblik op de aanstaande kampioenswedstrijd, waarin hij voorspelde dat AZ die wedstrijd niet best zou spelen, legde hij op zijn Van Gaals het belang van ervaring, kennis en visie van zaken uit, en het belang van onderlinge samenwerking en het respect hebben voor de totale mens. Van Gaal complimenteerde Elro met de innovaties van het bedrijf en het opleidingsniveau van het personeel. Hier trok Van Gaal de parallel met AZ - die ook constant bezig is met de jeugdopleiding zodat de nieuwe spelers van het eerste elftal alvast gewend zijn aan de bedrijfscultuur. Hierdoor genereer je kwaliteit richting de opdrachtgever en continuïteit.

Klimaatverandering
Na deze woorden was het de beurt aan weerpresentatrice Helga van Leur die op boeiende wijze de verschillen tussen alle weertypen waar wij dagelijks aan bloot worden gesteld uiteen zette. Van Leur vertelde dat het met de huidige klimaatverandering best wel meevalt en dat deze voornamelijk wordt veroorzaakt door de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Als er morgen weer een vulkaanuitbarsting zou plaatsvinden, dan werd in onze wereld de totale opwarming weer met 30 à 40 procent gereduceerd. Veel erger is de Methaan uitstoot van onze veestapel, Methaan is een broeikasgas dat 25 keer sterker is dan CO2 en je hoort daar heel weinig over omdat het agrarische belang boven het algemene belang wordt gesteld.

Dat we op dit moment zoveel last van wateroverlast hebben in Nederland heeft totaal niets te maken met het opwarmen van de aarde maar met het volbouwen van ons land en infrastructuur. We bouwen Nederland zo vol dat het water eigenlijk nergens meer naar toe kan. Dit en de wetenschap dat ons rioolstelsel al ruim 80 jaar oud is geeft zoveel overlast. Daarom zou men in Nederland eens flink moeten nadenken over het gebruik van platte daken als waterbuffers en meer ondergrondse watertanks voor het opvangen van water vanaf hellende daken.

Veel paniekverhalen die momenteel in de media de ronde doen zijn volgens Van Leur dan ook niet zozeer het gevolg van het ingrijpen van de mens, maar het gevolg van een natuurlijke ontwikkeling van de aarde. Dat betekent niet dat de mens door kan blijven gaan met waar hij mee bezig is. Er moet een evenwicht zijn tussen de drie P’s: People, Planet en Profit (met als vierde P: ‘Passie’). De sleutel is techniek, innovatie en gedrag. Mevrouw van Leur benadrukte in haar rede het recycleren van producten (‘cradle to cradle’). Als wij op onze huidige weg doorgaan met verspilling is de kans dat alles binnenkort op is niet ondenkbaar.

Na het hartverwarmende  betoog van Helga van Leur had Leenders nog een kleine verrassing. Hij stelde dat er bij dit soort openingen bij afscheid altijd aan de aanwezigen een presentje wordt gegeven als dank voor hun aanwezigheid. Dit zou hij dit keer niet doen. Dit keer zou het hele bedrag (5000 €) geschonken worden aan het Astmafonds.