Zoeken

Roofs 2009-07-24 Innovaties in koepels en lichtstraten

Koepel- en lichtstraatspecialist AG.Plastics uit het Bel­gische Harelbeke-Stasegem presenteert in dit artikel enkele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dakbeglazing. Naast lichtkoepels die voldoen aan de strengste internationale eisen en die ook als eersten over een CE-markering beschikten, biedt de onderneming ook CE-gemarkeerde RWA-oplossingen aan en een speciale LED-verlichting voor koepels en verandaplaten.

Gunther Guinée
Hoofdredacteur Roof Belgium

AG.Plastics is producent en distributeur van een uitgebreid assortiment kunststofproducten voor de doe-het-zelf-markt en de professionele bouwsector. Wat ooit begon als een familiebedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationale onderneming die actief is in meer dan twintig Europese landen.

Op het gebied van productinnovatie van haar kunststofproducten gunt de onderneming zichzelf weinig rust want met de regelmaat van de klok worden er nieuwe innovaties gepresenteerd. In dit artikel een overzicht.

Lichtkoepels met CE-label
Drie jaar geleden besloot AG.Plastics haar koepels op Europees niveau de zwaarste en moeilijkste keuringen te laten ondergaan. Alle koepels en onderdelen, de verschillende combinaties, afmetingen en beglazingen werden niet alleen gekeurd en getest in eigen laboratoria, maar ook bij externe instanties en als gevolg hiervan kan de onderneming met een gerust hart stellen dat de Skylux-lichtkoepel voldoet aan de strengste internationale eisen. Aan het productieproces hoefde hiervoor niets te worden veranderd: de producten moesten alleen nog officieel getest worden door de erkende instanties. Het bedrijf is hiermee de wetgeving een stap voor want pas vanaf oktober 2009 moet elke koepel CE-gemarkeerd zijn.

CE-gemarkeerde RWA-oplossingen
De Skylux® 160° CE is een elektrisch gestuurde RWA (Rook- en warmteafvoer) -koepel, die voldoet aan de strenge Europese norm EN 12101-2. Het opent en sluit zich door een telescopische arm die aangedreven wordt door een motor van 24 volt en door de openingshoek van 160° zorgt het ook voor ventilatie. De elektronisch gestuurde motor heeft een set noodbatterijen, die continu worden bijgeladen waardoor het systeem 72 uur zelfstandig operationeel is en ook na een stroomstoring nog zal werken.

De Cintramax® CE is een RWA voor lichtstraten en bestaat uit twee gegalvaniseerde schaarsystemen die elk aan de binnenkant van de opstand gemonteerd worden. Het systeem werkt volgens het principe van natuurlijke ventilatie door convectie van de warme lucht en beschermt door het parasolsysteem ook tegen zon en regen. Deze RWA voldoet eveneens aan de Europese norm EN 12101-2. Het toestel werkt pneumatisch, maar binnenkort wordt er ook een elektrisch gestuurde versie gelanceerd die nog eenvoudiger te installeren is en minder onderhoud nodig heeft. Het geheel is eenvoudig aan te sluiten op een alarmcentrale en dure compressoren worden uiteraard overbodig.

Skylux LED verlichting
Anno 2009 staat naast goed isoleren ook verstandig omgaan met energie centraal en de onderneming speelt daarop in met nieuwe zuinige manieren van verlichten.

“’s Avonds genieten van zuinige en indirecte verlichting, waar je overdag gratis zonlicht binnenkrijgt: dat is de nieuwe trend,” aldus Jan Desmet van AG.Plastics. “Als fabrikant moeten we inventief zijn en producten op de markt brengen die het leven aangenamer maken. Daarom lanceren we nu de Skylux LED-verlichting. De LED-technologie beperkt het energieverbruik tot amper 3,6 W/h per meter en met een levensduur van gemiddeld 50.000 uur is dit de meest betrouwbare verlichting.”

De verlichting is eenvoudig in te bouwen in nieuwe of bestaande Skylux PVC-opstanden. De soepele LED-strook, het zelfklevend PVC-hulpprofiel en de transformator worden verkocht in één handige kit – inclusief montagehandleiding – via het uitgebreid dealernetwerk van Skylux.

Andere ontwikkelingen
De hittewerende Skylux® heatstopkoepel wordt vanaf heden vervaardigd uit poly­carbonaat en niet meer uit plexi, waardoor deze niet alleen de warmte blokkeert, maar ook slagvast is geworden. Doordat hij doorzichtig is, verbetert de helderheid ook van 43?% naar 51?%. Een verbeterde koepel dus die wordt aangeboden zonder meerprijs. Dit geldt ook in het algemeen, want hoewel de prijs van de grondstof voor het maken van de Skylux lichtkoepels (massief acrylaat) in de loop van 2008 meerdere malen is gestegen en ook de energie- en loonkosten de hoogte in gingen, bleven de prijzen gelijk.