Zoeken

Roofs 2009-07-30 39 jaar in de dakenbranche

Na een carrière in de bouw die zo’n 55 jaar omspant, waarvan ruim 39 jaar in de dakenbranche, gaat Dirk Haddeman (69) met pensioen. Gedurende zijn veelbewogen carrière wist hij zijn technisch inzicht te koppelen aan zijn commerciële talent. Daarmee heeft hij op velen indruk gemaakt en in die zin is Haddemans terugtreden het einde van een tijdperk. Haddeman sluit zijn veelbewogen carrière af bij Voormolen Dakbedekkingen, alwaar wij hem spreken voor een afscheidsinterview.

In al die 55 jaar heeft Haddeman nog geen dag zonder werk gezeten. Velen in de dakenbranche kennen hem als iemand met kennis van zaken die wist wat hij wilde. Dirk Haddeman is te typeren als een harde werker die recht door zee is en die een duidelijke focus heeft op de kwaliteit van werken.

In 1970 kwam hij, op zijn 31ste, in de dakenbranche terecht, als opzichter stalen daken bij Erdo Dakbedekkingen in Rotterdam. Daarvoor had hij werkervaring opgedaan als onderhoudstimmerman en later als uitvoerder bij diverse aannemers. Tegelijk had hij zijn studie Bouwkunde voltooid. Het dak trok hem direct en hij ontwikkelde zich verder door een studie bouwfysica te volgen en zijn patroonsdiploma dakbedekking te halen.

In 1976 werd hij hoofduitvoerder en bedrijfsleider bij Asbitondak uit Zwijndrecht, een bedrijf waar hij in de decennia daarna alle ups en downs van meemaakte. Het werd namelijk in 1986 overgenomen door het dakdekkersbedrijf Nedakon, dat in 1993 failliet ging. Het bedrijf werd als Mastum Daksystemen doorgestart als zesde vestiging. Haddeman werd vestigingsdirecteur van de vestigingen Zwijndrecht en Breda. Toen dit bedrijf in 2000 alleen nog met de vestiging Utrecht verder ging, was Haddeman nauw betrokken bij de heroprichting van Asbitondak nieuwe stijl. Na malversaties met de mede-eigenaar trad hij echter in 2002 uit dit bedrijf om als zelfstandig adviseur door te gaan.

Sinds die tijd werkte hij op freelance basis als adviseur voor Voormolen Dakbedekkingen. Hiertoe had hij het eenmansbedrijf D.O.E. Holding opgericht. Hij ondersteunde hiermee de verkoop van het dakdekkerbedrijf uit Nieuwekerk aan den IJssel. Relatiebeheer is volgens Haddeman altijd de basis geweest van zijn activiteiten. “Ik schreef mijn orders af en toe op de achterkant van een bierviltje,” vertelt hij. “Prijs is nooit het uitgangspunt geweest van mijn offertes: het is de kunst de relatie te overtuigen van het belang van de gekozen kwaliteit.” In zijn loopbaan heeft Haddeman meer dan een miljoen vierkante meter Derbigum dakbedekking toegepast, een merk waar hij bij zweert. Ook was hij in 1986 samen met Henk Voormolen nauw betrokken bij de oprichting van de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) te Almere die een gezamenlijke kwaliteit van werken nastreefde.

Inmiddels is Haddeman door zijn huidige opdrachtgever Voormolen Dakbedekkingen feestelijk uitgezwaaid. Voormolen geeft aan de kennis en kunde van Haddeman te zullen missen. “Ik benijd de huidige generatie verkopers niet,” besluit Haddeman. “Er komt een tijd aan waarbij het moeilijker wordt om kwaliteit te verkopen. Hoewel ik natuurlijk beschikbaar blijf voor advies, heb ik, nu mijn 70ste verjaardag aanstaande is, besloten wat meer tijd te gaan besteden aan mijn vrouw en aan mijn hobby’s.” De dakenbranche zal daarom een markant figuur in de toekomst moeten missen.