Zoeken

Roofs 2009-08-17 Omvangrijke renovatieklus met nieuwe dakpan

Onlangs introduceerde Wienerberger de dakpan Narvik Modula. Eén van de eerste projecten vond plaats in de Thijs­se­straat in Zaandam. Dakdekkerbedrijf Patina Weijers bracht hier de nieuwe dakpan aan op acht rechte blokken met een totale oppervlakte van 5500?m². De keuze voor deze dakpan was om esthetische en technische redenen.

De Zaandamse wijk Poelenburg geldt als een aandachtswijk van de gemeente en in het kader hiervan vinden diverse renovatiewerkzaamheden plaats. De verantwoordelijke aannemer Bouwbehoud uit Wormerveer is gespecialiseerd in renovatie en onderhoud. Het bedrijf heeft de renovatie van de volledige schil van de acht blokken van de Zaandamse woningcorporatie ZVH aan de Thijssestraat in beheer. Naast een nieuwe dakplaat worden ook de gevels van deze woningen voorzien van nieuwe isolatie en worden bovendien de ramen en kozijnen vervangen en voorzien van dubbel glas. Wat betreft het dak was dit dus een omvangrijke klus: het gehele dakbeschot diende te worden verwijderd waarbij ook asbest moest worden gesaneerd. Alle daken werden voorzien van nieuwe keramische dakpannen.

Modulaire dakpan
De hiervoor gebruikte dakpan is de Narvik Modula uit het Koramic dakpannenassortiment van producent Wienerberger. De dakpan is dit voorjaar geïntroduceerd en is bijzonder vanwege de modulaire maatvoering: de fabrikant noemt dit de eerste in Nederland geproduceerde keramische dakpan met een modulaire maatvoering. Dit maakt de pan met name geschikt voor grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten. Veel nieuw te bouwen woningen, en ook veel bestaande woningen, zijn op een modulemaat van 30?cm ontworpen. Dit panmodel past hier goed in, zodat zagen of slijpen niet nodig is, en men door de variabele kopsluiting (latafstand) ook in veel gevallen de panlatten niet hoeft te vervangen. In de Thijssestraat zijn de panlatten overigens wel vervangen vanwege het verstrijken van de levensduur. Deze dakpan maakt het gezien de maatvoering mogelijk oude pannendaken die oorspronkelijk waren bedekt met betonpannen één op één te renoveren met een keramische pan. De Narvik Modula is tevens voorzien van het Dubokeur; dit was een ander belangrijk argument om op dit project voor de pan te kiezen.

De nieuw geïntroduceerde dakpan werd bij het project Thijssestraat in Zaandam gezien als een goed alternatief voor de sneldekpan. Dit enerzijds vanwege de modulaire maatvoering, en anderzijds vanwege het lichtere gewicht en de gunstige prijsstelling. Gekozen is voor een antracietkleurige dakpan. Het aannemersbedrijf biedt 30 jaar garantie op het werk, i.p.v. de gebruikelijke tien jaar.

Bewoners
Alles is in het werk gesteld om de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken. Voortdurend is daarom gecommuniceerd over de uit te voeren werkzaamheden, middels nieuwsbrieven en informatieavonden. Tevens had men wekelijks de mogelijkheid op het spreekuur langs te komen. Op deze manier werd ergernis voor de bewoners voorkomen. Begin dit jaar is men met de werkzaamheden begonnen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in november 2009 zijn afgerond.

Renovatie 8 blokken Thijssestraat te Zaandam
Opdrachtgever: Woningcorporatie ZVH te Zaandam
Hoofdaannemer: Bouwbehoud te Wormerveer
Ingenieursbureau: DHV te Amersfoort
Dakdekker: Patina Weijers te Beverwijk
Leverancier dakpannen: Wienerberger te Zaltbommel