Zoeken

Roofs 2010-01-16 Hetelucht lasautomaat verder verbeterd

De hetelucht lasautomaat Varimat V van fabrikant Leister is verder verbeterd. In maart 2010 komen de eerste exemplaren van deze doorontwikkeling, de Varimat V2, beschikbaar. De Dak Event 2010 heeft de primeur: op de stand van Aabo Trading zal een prototype worden gedemonstreerd. In dit artikel alvast een overzicht van de belangrijkste aanpassingen.

De Zwitserse fabrikant Leister heeft een naam hoog te houden op het gebied van de technologie van het lassen met behulp van hete lucht. Met enige regelmaat meldt Roofs nieuwe verbeteringen aan de diverse automaten uit het assortiment. De Varimat is een lasmachine die vooral rendeert op grote dakoppervlakken. De recente innovaties zorgen met name voor een snellere verwerking, een eenvoudiger gebruik en een betere ergonomie. Ook zorgt het nieuwe type motor ervoor dat de machine langer meegaat. De Nederlandse verdeler van de fabrikant Verder te Vleuten introduceert de lasmachine tijdens de Dak Event 2010.

Snellere verwerking

De vormgeving van het mondstuk is zodanig veranderd, dat de hetelucht beter wordt verdeeld op het dakoppervlak. De R&D-afdeling van de fabriek heeft het mondstuk ontwikkeld met behulp van computersimulaties, waarmee de meest efficiënte manier van de luchtverdeling werd uitgedokterd. Door de knik in het mondstuk en de gaatjes aan de onderkant wordt een optimale temperatuursverdeling bereikt en daarmee kan volgens de fabrikant tot 25% sneller worden gelast. De automaat is tot een snelheid van 12m/min instelbaar.

Een andere opvallende innovatie is de toepassing van een koolborstelloze motor. Dit betekent dat er geen motordelen over elkaar schuren en er dus geen slijtage plaatsvindt. De motor is daarmee onderhoudsvrij.

Elektronica

De software van de automaat heeft ook enkele opmerkelijke aanpassingen ondergaan. Allereerst is de bediening middels een draai-drukknop (vergelijkbaar met die van navigatiesystemen in Audi of BMW) eenvoudig en snel. De display is overzichtelijk vormgegeven en de machine heeft enkele vooringestelde profielen voor verschillende typen dakbedekking zodat het instellen van de juiste temperatuur veel sneller kan plaatsvinden. Er zijn enkele vrij programmeerbare posities open gelaten zodat de gebruiker ook eigen instellingen kan programmeren. De machine houdt het totaal aantal afgelegde meters bij, de totale tijd dat de machine is ingeschakeld, etc. Dit is interessante informatie voor het management.

Veel aandacht is besteed aan de beveiliging van de machine. Zo geeft de machine een (visuele en akoestische) waarschuwing bij ondervoltage of stroomonderbreking en gaat hij automatisch standby staan als hij een tijdje niet is gebruikt, de lasautomaat gaat dan koelen. Als de machine bijvoorbeeld als gevolg van een stroomstoring uitvalt, start hij niet vanzelf weer op als de stroom weer is aangesloten. De gebruiker moet hem zelf – bewust- weer aanzetten. Dit ter voorkoming van ongelukken als gevolg van het feit dat de gebruiker op een andere plek de stroom weer inschakelt en de machine onbeheerd op het dak staat.

Ergonomie

Tenslotte is de ergonomie van de lasmachine verder verbeterd. De geleidestang is traploos in hoogte verstelbaar zodat de machine ongeacht de lichaamslengte van de gebruiker met een gezonde lichaamshouding kan worden bediend. Ook is de geleidestang traploos zwenkbaar.

De lasautomaat wordt aangeleverd in een houten kist (21,50 kg) met vakverdeling waar hij eenvoudig in wordt vastgezet. In de kist is ruimte voor extra accessoires, zoals een borstel voor het reinigen van het mondstuk. De zijkant van de kist is open te klappen zodat de machine er eenvoudig in en uitgereden kan worden. De kist is voorzien van rijwielen zodat ook deze gemakkelijk te verplaatsen is.

De Varimat V2 zal vanaf maart door alle A-dealers van Verder worden aangeboden. Het prototype zal tijdens de Dak Event op de stand van Aabo Trading zijn te bekijken en uit te proberen.