Zoeken

Roofs 2010-01-56 Witte dakbedekking op kinderdagverblijf

Het effect van witte dakbedekkingen wordt inmiddels breed erkend en fabrikanten zorgen er dan ook voor dat ze een witte dakbedekking kunnen aanbieden. Een kinderdagverblijf van Wasko in Papendrecht heeft onlangs een witte dakbedekking van het Belgische Atab gekregen voor een prettiger binnenklimaat. De dakbedekking werd aangebracht door het relatief jonge Dakvisie Nederland uit Rijen. Roofs sprak met directeur Dennis Geloudemans.

Het dakdekkerbedrijf bestaat sinds vier jaar en heeft in die tijd een trouwe klantenkring opgebouwd. Momenteel bestaat het bedrijf uit 17 medewerkers. Geloudemans meldt dat het bedrijf ook in deze mindere tijden nog goed in de opdrachten zit. Dit heeft enerzijds te maken met de nadruk van het bedrijf op service en relatiebeheer, anderzijds met het gegeven dat het bedrijf een breed palet heeft, waardoor de activiteiten gespreid worden en het klantenbestand gedifferentieerd is. Het bedrijf is actief in zowel nieuwbouw- als in renovatieprojecten (40% nieuwbouw, 60% renovatie) en verwerkt voor het platte dak bitumineuze en kunststof dakbedekkingen. Ook neemt het bedrijf zinkwerk aan en verwerkt men op kleine schaal dakpannen. Voornamelijk is het bedrijf actief in het Zuid-Westen van Nederland, maar voor grote opdrachtgevers voert men ook werken uit in de rest van het land.

Geloudemans vertelt: “Renovatieprojecten vind ik het leukst omdat daar ook veel afhangt van de eigen kennis en creativiteit. Het liefst zijn wij al vroeg in het proces bij een werk betrokken zodat we al direct onze kennis en know how kunnen inbrengen. Wij bedienen zowel kleine (particuliere) opdrachtgevers als grote. We hebben een servicegerichte houding. Dat uit zich bijvoorbeeld in het gegeven dat elke klant één vaste contactpersoon heeft. Dit biedt de klant duidelijkheid en heeft bij ons het voordeel dat de betrokkenheid van onze medewerker bij de opdrachtgever optimaal blijft. Ons projectteam houdt zodoende het overzicht van waar men mee bezig is. Wij hebben ook op alle dagen van het jaar een 24-uurs service, zodat altijd direct gereageerd kan worden.”

Kinderdagverblijf

Op de fraaie daken van het nieuw gebouwde kinderdagverblijf, in de vorm van twee halve manen, heeft men gekozen voor toepassing van een witte dakbedekking. Dit om de temperatuur van de binnenruimte bij warm weer koel te kunnen houden. In totaal had dit project een oppervlakte van zo’n 450 m². In overleg met het dakdekkerbedrijf en groothandel Canam Sales bv uit Son is gekozen voor toepassing van de witte TPE gebitumineerde dakbedekking IKO reflect FX van de Belgische fabrikant Atab. De dakbedekking is in een eenlaags systeem mechanisch bevestigd aangebracht, de naden geföhnd. De randzones zijn vlamvrij ingewerkt met zelfklevende randstroken. Geloudemans: “Het gaat hier om een witte dakbedekking met 3 mm PU-coating voor de UV-bestendigheid. Op hete dagen kan de temperatuur onder een plat zwart dak behoorlijk oplopen; een witte dakbedekking reflecteert het zonlicht en dat levert een beperking van de hitte op die kan oplopen tot wel 40° C oppervlaktetemperatuur. In het binnenklimaat scheelt dit effectief minstens 5° C.”

Energiebesparing is momenteel voor vele bedrijven in de dakenbranche een speerpunt in de activiteiten. De toepassing van een witte dakbedekking kan een aanzienlijke besparing opleveren in het gebruik van de airconditioning. Het effect van de witte dakbedekking is nog eens te vergroten door er fotovoltaïsche zonnepanelen (IKO solar) op te bevestigen. De reflecterende eigenschappen van de dakbedekking hebben een positief effect op de opbrengst van de panelen. In België zijn de subsidieregelingen momenteel gunstiger dan in Nederland en geldt een terugverdientijd van 8 à 9 jaar.  De panelen zijn vlak; wind heeft dan ook geen vat op ze en bij voldoende afschot zijn de panelen zelfreinigend; wel is periodiek onderhoud natuurlijk noodzakelijk, zoals bij ieder daksysteem. De fabrikant garandeert een opbrengst van 80% in de eerste 20 jaar.”

Samenwerking

“De samenwerking tussen de verschillende bouwpartijen is soepel verlopen,” vertelt Geloudemans. “De fabrikant werkt met een erkenninghoudersysteem waarbij we projecten aanmelden en zij erop toezien dat het materiaal volgens de verwerkingsvoorschriften en de vakrichtlijnen wordt aangebracht. Wij kopen onze materialen in via groothandel Canam en dit bedrijf geldt voor ons feitelijk als verlengstuk van de fabrikant. Bij vragen over het materiaal kloppen we meestal in eerste instantie bij de groothandel aan; pas bij hele specifieke vragen nemen we direct contact op met de fabrikant. Eens per jaar heeft ons personeel een scholingsdag in het Dakinfocentrum van de fabrikant om de kennis over de materialen up to date te houden en waar nodig op te frissen.”

Geloudemans geeft aan zich goed te voelen bij deze samenwerking omdat deze een optimale zekerheid voor de klant biedt. “Het concept is van begin tot eind dichtgetimmerd en dat is een goed gevoel. Deze kwaliteitsborging vinden wij belangrijk om ons jonge bedrijf op een stabiele manier verder te kunnen laten groeien.”

Nieuwbouw Kinderdagverblijf Wasko te Papendrecht

Opdrachtgever: Westwaard Wonen te Papendrecht
Architect: Spring Architecten te Rotterdam
Adviseur: Wolf Dikken adviseurs te Wateringen
Hoofdaannemer: Zwaluwe Bouw- en aannemersbedrijf te Zevenbergschen Hoek
Dakdekker: Dakvisie Nederland bv te Rijen
Leverancier dakmaterialen: Canam Sales bv te Son
Fabrikant daksystemen: Atab nv te Antwerpen (B)