Zoeken

Roofs 2010-02-28 Voorkomen is beter dan genezen

Ook in deze economisch mindere tijden is het belangrijk de kwaliteit van werken in de gaten te houden. In dit artikel zet sales manager Marcus Dommisse de bedrijfsfilosofie uiteen van I.R.S. nv. Deze firma is leverancier van onder meer EPDM-producten voor de Benelux, Frankrijk en Duitsland. De hoofdzetel is gevestigd in België. “Het is een kwestie van ernaar te streven dat je zeker weet dat er met het systeem zo weinig mogelijk mis kan gaan.”

Sinds oktober 2007 is Marcus Dommisse als sales manager Nederland werkzaam bij het Belgische I.R.S. Het bedrijf is in Nederland de exclusieve verdeler van de EPDM producten van de Amerikaanse producent Carlisle en is met diverse producten actief op de Nederlandse markt, met een breed assortiment EPDM- en TPO-dakbedekkingen. Dommisse vertelt dat het hem goed bevalt bij het bedrijf. “Ik werk samen met een relatief klein en dynamisch team, iedereen gaat er vol voor en dat maakt het erg prettig werken. Bovendien voel ik me goed thuis bij de filosofie van het bedrijf, waarmee de kwaliteit van het uiteindelijke werk al in de eerste fase van de ontwikkeling van het product voor ogen wordt gehouden. Dit betekent dat al onze producten zodanig worden ontwikkeld dat het risico op fouten of onvolkomenheden in de verwerking zoveel mogelijk wordt uitgesloten: een streven naar nul risico. Wij begeleiden onze projecten van begin tot eind, en als we de kwaliteit niet kunnen garanderen, verkopen we liever ‘nee’. We blijven de bewezen techniek door producent Carlisle trouw. Voorkomen is immers beter dan genezen.”

Dakbedekkingen

Dit is in een notendop de marktbenadering van de Amerikaanse producent Carlisle. Bij alle productontwikkelingen wordt namelijk grote aandacht besteed aan de meest eenvoudige en zekere verwerking. “Het is het belangrijkst dat de producten na verwerking zo’n 50 jaar probleemloos op het dak kunnen blijven liggen,” aldus Dommisse. “Uitgangspunt van de productontwikkeling is dan ook dat het onderhoud tot een minimum beperkt kan blijven. De focus op de kwaliteit van de producten en de uitvoerige begeleiding van de verwerker maakt het ook mogelijk dat de producten gedurende de gehele levensduur zonder onderhoud, behalve reinigend onderhoud, op het dak liggen. Hierdoor zal de eindgebruiker zorgeloos van zijn investering kunnen genieten.”

Al deze producten worden zonder gebruik van open vuur aangebracht. “De producten voldeden al in de jaren 1960 aan de NEN 6050,” aldus Dommisse. Het assortiment dakbedekkingen bestaat uit diverse soorten EPDM en TPO. De Amerikaanse producent is op dit gebied wereldwijd marktleider. Onlangs kwam het bedrijf nog met een aantal innovaties.

Als voorbeeld hiervan noemt Dommisse de EPDM Kleensheet. Op deze EPDM dakbedekking is geen  betalking (wit/zwart) op de dakbedekking meer aanwezig. Dit betekent dat de steeds meer gekozen efficiëntere methode van verlijmen met spuitbare lijm zekerder op het materiaal hecht. De betalking op EPDM dakbanen blijkt bij deze methode immers een kwalitatief mindere lijmverbinding tot stand te brengen. Bij verlijming van betalkte EPDM is het advies dit uitsluitend te doen met een roller. Andere ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de Polyback pre-tape®, waarbij de naadverbinding fabrieksmatig wordt geprefabriceerd op de rol volgens de FAT-technologie waarmee een snellere en veiligere manier van verwerken van de EPDM-naadverbindingen ontstaat.

De reflecterende Carlisle Sure-Weld TPO en Sure-Seal zijn in het bezit van het Amerikaanse Energy Star-label, een certificaat dat o.a. de reflecterende eigenschappen van het materiaal inzichtelijk maakt. Deze reflectie heeft een gunstig effect op het binnenklimaat; ook is de dakbedekking hierdoor inzetbaar met diverse systemen voor de opwekking van zonne-energie.

Om een zekere verwerking van de dakbedekkingen te kunnen garanderen, begeleidt het bedrijf zijn relaties intensief. Zo biedt men gratis trainingen aan en werkt men intensief samen met opleidingsinstituut Tectum om de kennis en vaardigheid die benodigd is om te werken met de producten bekend te maken onder de verwerkende bedrijven.

I.R.S-SOLAR is met zijn diverse PV-systemen succesvol in landen waar de subsidies de verkoop legitiem maken. De Nederlandse markt blijkt nog in een te prematuur stadium, waardoor het bedrijf zijn activiteiten vooralsnog niet op die markt zal richten.

Nul risico

Dommisse besluit: “Wij werken samen met serieuze professionele partners. Als een klant op voorhand alleen maar geïnteresseerd is in prijs, dan weten wij dat dit geen klant is die bij ons past. Onze voornaamste aandacht gaat uit naar de kwaliteit, de langetermijnrelatie en daarbij uiteraard een marktconforme prijs. I.R.S. bewerkt de verschillende markten met een kundig en enthousiast team, en staat daarmee garant voor langetermijnrelaties, veel belangrijke innovaties en een voortdurende focus op het realiseren van ‘nul risico’.”