Zoeken

Roofs 2010-05-12 Tweede druk Mombers Dakpannengids beschikbaar

Sinds het verschijnen in 2000 is de Mombers Dakpannengids een begrip geworden in de hellende dakenbranche. De oplage was al geruime tijd uitverkocht, maar de vraag bleef onveranderd hoog. Daarom heeft uitgever Mandate Publishers besloten een tweede, aangevulde druk het licht te laten zien. Roofs sprak met auteur/samensteller Huub Mombers over de tweede druk.

De Mombers Dakpannengids bevat een zo volledig mogelijk overzicht van alle huidige en historische dakpanmodellen. De gids bevat allerhande informatie die op een overzichtelijke manier wordt gerangschikt. Zo bevat de gids van elke pan de technische gegevens als afmetingen, latafstand etc. Ook wordt in enkele zinnen de productiegeschiedenis van de pan uiteengezet, het verspreidingsgebied van de pan, de verwerkingsmethode en eventuele bijzonderheden. Van elke pan is een kleurenfoto, een tekening en foto van de betreffende pan met gedekt dak (uitgezonderd de 15e eeuwse Quackpan).

De opzet van de gids is dezelfde gebleven, maar deze tweede druk is ten opzichte van de eerste druk aanzienlijk uitgebreid. Er worden meer dakpannen in beschreven en ook wordt er meer verteld over de historie van de respectievelijke dakpanfabrikanten. Tevens is een verklarende woordenlijst opgenomen waarin de meest uiteenlopende technische termen worden uitgelegd. De gids is daarmee een handig naslagwerk voor zowel particulieren als vakmensen, architecten, bouwkundigen, gebouwbeheerders, pannenleggers, monumentenzorgers, etc.

Passie voor dakpannen

Huub Mombers is de oprichter en beheerder van het Nederlands Dakpannenmuseum in Alem, het enige museum op dit gebied in Nederland. Inmiddels heeft het museum een immense collectie bijzondere dakpannen en toebehoren. Mombers vertelt dat de collectie vrijwel wekelijks wordt aangevuld. Onlangs verkreeg het museum bijvoorbeeld een unieke beluchtingspan uit 1910. De pan is door de befaamde producent Ludowici uit Ludwigshafen samengesteld uit maar liefst zeven dakpannen.

Mombers begon de collectie in 1983 aan te leggen. Als medewerker van Monumentenzorg moest hij eens een blauw geglazuurde dakpan van het dak halen. Mombers: “Het was de enige blauwe dakpan in het dakoppervlak en de gebouweigenaar stoorde zich daar mateloos aan. Ik heb de pan toen omgeruild voor een dakpan in de oorspronkelijke kleur, en toen ik weer beneden kwam zei ik dat het toch wel een mooie dakpan was. ‘Als je hem mooi vindt, dan neem je hem maar mee,’ was het antwoord - en dat heb ik gedaan. Dat was het begin van het ‘virus’. Want vanaf dat moment ben ik dakpannen gaan verzamelen en heb ik een enorme passie voor dakpannen ontwikkeld. Het werd van kwaad tot erger want de verzameling liep nogal uit de hand. De collectie omvat momenteel in totaal ongeveer 3500 dakpannen, waarvan zeer veel bijzondere. Ik heb toen besloten de collectie te gaan tentoonstellen. Sinds 2005 is het Nederlands Dakpannenmuseum gevestigd in het voormalig gebouwtje van de Nederlands Hervormde kerk in Alem.”

Compleet overzicht

Door zijn verzameling en de kennis die hij er in de loop der jaren over opdeed, was Mombers de ideale man om een dakpannengids te vervaardigen. “Als medewerker van Monumentenzorg verbaasde ik me er al vaak over dat er zo weinig literatuur beschikbaar was over de dakpan,” vertelt hij. “Over bakstenen en andere bouwmaterialen was ruim voldoende informatie beschikbaar, maar de dakpan was nog onontgonnen gebied. Op initiatief van de Stichting Dakpromotie is vervolgens in 2000 de eerste Mombers Dakpannengids vervaardigd.”

Deze eerste druk werd een enorm succes en de complete oplage is al sinds jaren uitverkocht. Bij uitgeverij Mandate Publishers, en trouwens ook bij Huub Mombers zelf, bleven echter aanvragen binnenkomen. Daarom is besloten tot de uitgave van deze tweede, vermeerderde druk. Mombers ziet nog wel andere argumenten ook om deze tweede druk te rechtvaardigen. “De dakpan wordt steeds populairder en zowel gebouweigenaren als particulieren worden zich steeds meer bewust van wat er zoal mogelijk is met een dakpan. Als mensen ergens een mooie dakpan zien liggen, gaan ze er thuis op het internet naar op zoek. De Mombers Dakpannengids biedt het meest complete overzicht van wat er zoal beschikbaar is en wat er in het verleden op het dak heeft gelegen en is dus voor veel partijen een onmisbaar naslagwerk.”

Deze tweede druk heeft met een verkoopprijs van 20 euro (incl. BTW, excl. verzendkosten) ook een beduidend gunstiger prijsstelling dan de eerste druk. Mombers: “De eerste versie is namelijk gedrukt op speciaal papier, zodat de gids ook op de bouwplaats kon worden geraadpleegd. Onze ervaring is echter dat de pannengids maar zeer sporadisch op de bouwplaats wordt gebruikt. In de meeste gevallen noteert men de vraag om vervolgens thuis of op kantoor het antwoord op te zoeken. De tweede druk kon dus goedkoper worden geproduceerd, wat een gunstigere verkoopprijs tot gevolg heeft.”

Romantische dakpan

“Wat mij telkens weer fascineert is de ontzettende diversiteit van het dakpannenlandschap,” vertelt Mombers enthousiast. “Dakpannen zijn het resultaat van menselijke creativiteit en je ziet dat dit resulteert in een enorme veelzijdigheid. De dakpan drukt ook een cultuur uit. De in Nederland veel toegepaste Muldenpan is wellicht de minst mooie, maar ook de meest interessante omdat die technisch de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt. De pan is inmiddels wereldwijd verspreid. De pan werd oorspronkelijk in het Rijnland geproduceerd en ontwikkeld, het is dan ook een typisch Duitse pan: degelijk en zakelijk. De golfpan, die je meer in Mediterrane gebieden ziet, is veel meer een romantische pan.”

Het rijke palet aan dakpannen is nu samengebracht in de tweede, vermeerderde druk van de Mombers Dakpannengids. De gids is voor slechts 20 euro (incl. BTW, excl. verzendkosten) te bestellen bij Mandate Publishers, telefonisch op nummer 0251-320500, of per e-mail op info@mandate.nl.