Zoeken

Roofs 2010-05-24 De productie van stalen dakpanelementen

In 2006 betrok Metrotile Europe in het Belgische Tongeren (nabij Maastricht) een nieuwe locatie. Vanuit deze locatie voorziet het bedrijf heel Europa van verschillende typen stalen dakpanelementen. De producent is in het bezit van een uitgebreid machinepark om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Roofs nam een kijkje in de fabriek.

Stalen dakpanelementen gelden nogal eens als alternatief voor ‘gewone’ dakpannen, met name in gevallen waarbij de onderconstructie een lichte dakbedekking vereist. Een stalen dakpanelement weegt namelijk ongeveer een zesde van het gewicht van een ‘traditionele’ dakpan. De uitstraling van sommige modellen van deze dakpanelementen ligt vrij dicht bij die van dakpannen. Maar er is een breed aanbod van modellen waarbij de meest uiteenlopende effecten kunnen worden bereikt. Metrotile is een Nieuw-Zeelandse fabrikant die wereldwijd actief is. De Europese markt wordt bediend vanuit het Belgische Tongeren door Metrotile Europe, dat sinds 1997 actief is. In Nederland worden de stalen dakpanelementen van Metrotile verkocht door Bouwimpex in Barneveld.

Modellen

Stalen dakpanelementen hebben een kern van verzinkt staal, waar bovenop een verflaag (met eventueel granulaat) wordt aangebracht. Ze hebben een licht gewicht (7 kg/m²) en worden met behulp van nagels aan de dakconstructie bevestigd. Op deze manier zijn de pannen in elk windgebied toepasbaar. Andere in het oog springende kenmerken zijn de dempende werking bij hagel en het zelfreinigend vermogen van de pannen.

Door voortdurende productvernieuwing biedt het bedrijf inmiddels een gevarieerd aanbod aan panmodellen, waardoor de producten toepasbaar zijn op de meest uiteenlopende typen gebouwen. Het standaard model is de MetroBond, een dakpaneel met de traditionele uitstraling van een dakpan. De MetroShingle biedt dan juist weer de uistraling van een (bitumineus) shingledak. Voor meer speelse effecten heeft men twee modellen MetroShake in het assortiment, de MetroClassic zorgt voor een klassieke uitstraling en de MetroRoman zorgt daarentegen weer voor een meer mediterrane uitstraling. Alle modellen zijn in diverse kleuren te verkrijgen, en vanzelfsprekend worden de producten met bijpassende toebehoren geleverd.

Productieproces

Metrotile beschikt over een modern machinepark waarmee de diverse modellen op een snelle en efficiënte manier kunnen worden geproduceerd. Grote aandacht gaat uit naar een schone productiehal. Dit zowel voor een schoon product (het onbewerkt materiaal is kwetsbaar) als voor een schone werkomgeving voor de medewerkers. Ook veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Wie de productiehal wil betreden, dient daarom de hygiënische regels in acht te nemen en binnen de gele belijning te blijven.

Grofweg bestaat het productieproces uit vier onderdelen: de afdeling metaalbewerking, de verfafdeling, de productielijn en het magazijn. In de metaalafdeling worden de Aluzink coils versneden, geperst in de verschillende vormen van de panelen of gebogen en geknipt tot onderdelen.

Het basismateriaal wordt in rollen op de fabriek aangeleverd. Vanaf de rol wordt het materiaal met speciale machines gesneden in plakken met grofweg de afmeting van een element. Van daar uit wordt het materiaal naar de pers vervoerd, alwaar het model met behulp van mallen in het metaal wordt geperst. Overtollig materiaal wordt vervolgens bij de snijmachines verwijderd.

Vervolgens moet de kleur en het granulaat op het element worden aangebracht. Om te beginnen wordt een kleefhars op de elementen gespoten. Hierop wordt het granulaat aangebracht. Het gaat hier om steenkorrels in de kleur van het element. De voor de dakpanelementen gebruikte verf wordt in eigen huis volgens een specifiek recept ontwikkeld. De kwaliteit van de verf wordt intern bewaakt. In speciale installaties wordt vervolgens de verf onder hoge druk op de elementen aangebracht. Na een korte droogperiode wordt de topcoating als beschermlaag aangebracht, waarna de dakpanelementen verder uitdrogen in een oven, gedurende een periode van 1 uur bij een temperatuur van ca. 110 graden. Ook de diverse toebehoren produceert men in eigen huis.

Voorraad

Het machinepark behoort tot de meest moderne in zijn soort. Met het eigen technische team en voortdurende kwaliteitscontroles wordt de kwaliteit en kwantiteit van de productie voortdurend op peil gehouden. Om de klant in heel Europa snel en accuraat te kunnen voorzien van stalen dakpanelementen (+ toebehoren) wordt in de locatie in Tongeren een ruime voorraad gehouden.

Vorig jaar introduceerde het bedrijf in Nederland de MetroLight Power, een stalen dakpanelement met geïntegreerde zonnepanelen. Bij dit systeem is een kunststof frame op het dakpanelement gemonteerd. Daar bovenop is een glasplaat gemonteerd waar een fotovoltaïsche folie onder is toegepast. Dit resulteert in een licht en eenvoudig aan te brengen zonnesysteem. Men heeft grote verwachtingen van dit systeem, het wachten is alleen op een betere regeling die toepassing van zonnesystemen ook in Nederland aantrekkelijk maken.