Zoeken

Roofs 2010-05-28 Herintroductie Kemper op de Nederlandse markt

Na jaren van relatieve afwezigheid op de Nederlandse markt is Kemper System, leverancier van vloeibare dakbedekkingsystemen, opnieuw actief geworden op de Nederlandse markt. Importeur Safemark en verdeler Enkadak zorgen voor een herintroductie op de Nederlandse markt van de diverse producten van de Duitse fabrikant.

In Duitsland is Kemper System marktleider op het gebied van vloeibare dakbedekkingsystemen. In ons land had het bedrijf tot 2004 een zelfstandig verkoopkantoor. Na opheffing van dit kantoor waren de producten nog wel in Nederland verkrijgbaar via een dakdekkerbedrijf, maar de Duitse fabrikant was niet erg prominent aanwezig in de markt voor vloeibare dakbedekkingsystemen. Met deze nieuwe stap hoopt men daar verandering in te brengen. In Nederland zal men in eerste instantie niet het gehele assortiment voeren, maar zich richten op enkele speerpunten, waarvan de oplosmiddelvrije vloeibare afdichting Kemperol 2K-PUR de voornaamste is.

Import en distributie van Kemper System wordt gedaan door de firma Safemark uit Veenendaal, eigendom van Jan van de Weerd, geen onbekende in de dakenbranche. Eerder was hij op directieniveau werkzaam bij Esha en Bitufa Waterproofing. Safemark verzorgt ook de assemblage  van diverse  veiligheidsankers. Via deze activiteit kwam men in contact met Kemper System en werd het plan geboren de verkoop in Nederland nieuw leven in te blazen. De Duitse fabrikant betreurt inmiddels dat in het verleden de verkoopactiviteiten in Nederland zijn stopgezet. “Men is nu van mening dat de stekker destijds te vroeg uit Kemper Nederland is getrokken,” aldus Van de Weerd. “Het product heeft naar onze mening grote potentie op de Nederlandse markt. Vloeibare dakbedekkingen vormen een nichemarkt, maar krijgen in Nederland steeds meer voet aan de grond. Momenteel bestaat zo’n 0,5 tot 1% van de dakenmarkt uit vloeibare dakbedekkingen. Wij denken dan ook dat op de Nederlandse markt mogelijkheden zijn, juist voor deze producten die volgens ons onderscheidend zijn.”

De verkoop vindt inmiddels plaats door het nieuw opgerichte Enkadak uit Ede, dat onder leiding staat van Marc van de Weerd, en de eerste reacties zijn positief.

Vloeibare afdichting

In eerste instantie zal men de aandacht richten op de verkoop van de Kemperol 2K-PUR, een oplosmiddelvrije vloeibare afdichting die met name geschikt is voor het waterdicht inwerken van kritische details en het verrichten van kleine reparatiewerkzaamheden. Momenteel vormen deze onderdelen nog vaak een probleem in de verwerking vanwege de lastige bereikbaarheid, en de onmogelijkheid op deze plekken met een brander te werken.

Het gaat hier om een 2 componentsysteem op basis van polyurethaanhars dat in combinatie met een wapeningsvlies wordt aangebracht. Het volledige systeem wordt geleverd in kneedzakken van 1 en 2,5 kg of in blikken van 12,5 kg. Het product is in de meeste gevallen zonder primer aan te brengen en per m² heeft men 3,5 kg nodig.

Men brengt de eerste laag Kemperol direct op de bezemschone ondergrond aan. Vervolgens wordt hier het wapeningsvlies in aangebracht. Met behulp van een roller wordt ervoor gezorgd dat er geen luchtbellen ontstaan. Daarna wordt een tweede laag aangebracht, zodanig dat het wapeningsvlies verzadigd raakt. Langs de rand dient het vlies een overlap van 5 cm te hebben. Het totale pakket (met een dikte van 2 mm) hardt ter plekke uit en wordt over het gehele oppervlak met de ondergrond verbonden. Het product is direct op elke bitumineuze dakbedekking toepasbaar. Bij toepassing op kunststof en EPDM dakbedekkingen is het gebruik van een primer doorgaans noodzakelijk. De natuurlijke kleur van het product is groengrijs, maar  Enkadak heeft diverse coatings in het assortiment waardoor er een ruime kleurkeus voorhanden is.

Het product dient te worden verwerkt bij een temperatuur van tenminste 5° C en zoals gezegd op een bezemschone ondergrond. Bij juiste verwerking heeft  het product een bewezen levensduur van 25 à 30 jaar.

Het belangrijkste verschil met de reeds bestaande vloeibare systemen op de markt is volgens de heren dat Kemperol 2K-PUR geurloos en oplosmiddelvrij is. “Dit betekent dat het product verwerkt kan worden in afgesloten ruimtes en zonder verdere beschermingsmiddelen voor de verwerker. Bij veel vloeibare systemen ruikt men het materiaal maanden later nog steeds doordat het materiaal in de isolatie is getrokken. Het materiaal is ook dampopen, waardoor eventueel vocht de constructie ook na afdichting (van het lek) weer kan verlaten. En het kan volgens Marc van de Weerd ook op alle soorten groendaken worden toegepast, want het  systeem is wortelbestendig.

Het assortiment behelst naast de vloeibare afdichting ook een ruim assortiment aan coatings, primers en bijvoorbeeld afdichtingen voor parkeerdaken en bruggen. Maar men richt zich in eerste instantie op de vloeibare afdichting voor het dak omdat men verwacht dat hier de meeste vraag naar de producten zal zijn.

Begeleiding

Hoewel de verwerking van bijvoorbeeld de Kemperol 2K-PUR voor een ervaren dakdekker niet moeilijk kan zijn, dient men natuurlijk wel op een juiste manier met het product om te gaan om problemen te voorkomen. Safemark en  Enkadak zullen het product dan ook, zeker in het begin, intensief begeleiden. Desgewenst biedt de fabrikant ook een driedaags opleidingstraject om met de producten uit het assortiment overweg te kunnen.

Beide heren tonen zich optimistisch over de toekomstverwachting van het product op de Nederlandse markt. ‘Wij bieden met deze producten een oplossing voor de situaties waar veel dakdekkers momenteel nog steeds niet goed raad mee weten. Om te voorkomen dat de dakdekker steeds weer opnieuw terug moet komen om te proberen het lek te dichten met steeds weer andere lapmiddelen, kan het nu in één keer goed.”