Zoeken

Roofs 2010-05-32 Nieuwslijn

 Böcker Nederland introduceert AK44/4000 SPS
Autokraanspecialist Böcker Nederland te Culemborg presenteerde onlangs op de internationale vakbeurs Dach und Holz in Keulen haar nieuwste vrachtwagenkraan, de Böcker AK44/4000 SPS. Deze AK44/4000 SPS is een welkome uitbreiding aan de bovenzijde van de aluminium autokranen. Met een maximale werkhoogte van 44 meter kan deze autokraan zelfs een gewicht van een halve ton aan op een reikwijdte van 30 meter.

Deze ALU-kraan wordt gemonteerd op een vrachtwagen van het type MANTGM 15 250 met een wielbasis van 5425mm. De aandrijving gebeurt d.m.v. een PTO ( Power take-off ) en alle kraanfuncties worden door een fijngevoelige proportionele bediening verzorgd. De machine is uitgerust met 4 hydraulisch gestuurde L-steunen waarvan de positie onafhankelijk van elkaar wordt bepaald in functie van de werkomstandigheden. Tijdens het gebruik wordt elke steun gecontroleerd en indien één of meerdere steunen niet correct staan opgesteld, dan wordt dit meteen in het display van de afstandsbediening weergegeven. Het horizontaal opstellen van de kraan gebeurt met een waterpas.

Dakwerk Fort bij Edam opgeleverd
Op 9 april werd het dakwerk aan het Fort bij Edam met een feestelijke bijeenkomst officieel opgeleverd aan Staatsbosbeheer. Onder de vele belangstellenden bevonden zich ook burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam en wethouder Kroon-Sombroek. Fort bij Edam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het dak van 4000 m² is waterdicht gemaakt door de Stichting Herstelling. De Stichting Herstelling biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid werkervaring op te doen en zodoende een belangrijke stap te zetten naar een baan, opleiding of combinatie daarvan. Het dak is waterdicht gemaakt met een Resitrix EPDM dakbedekking van leverancier Phoenix Dichtungstechnik Gmbh. De leverancier verzorgde tevens cursussen om met het materiaal te werken.

Directeur Joop van Burk van Stichting Herstelling vertelde dat er bij de vier jaar durende klus meer dan 90 deelnemers werknemersvaardigheden en vakkennis hadden kunnen opdoen. Hij droeg het dak symbolisch over aan Staatsbosbeheer. Namens Staatsbosbeheer sprak regiodirecteur West Annemiek Roessen. Zij gaf aan blij te zijn met het resultaat en benadrukte het belang van de samenwerking tussen beide partijen. Een emotionele projectleider Gerard Baas sloot de werkzaamheden af met een dankwoord aan alle deelnemers en vrijwilligers van de stichting. Zelf werd hij in het zonnetje gezet door bestuurslid Theo Overmars van de Stichting Herstelling.

Het Fort bij Edam is inmiddels in gebruik genomen als museum. Nu het dak waterdicht is, konden de onderliggende ruimten in oude luister worden hersteld. Zo is er weer een slaapzaal ingericht, een EHBO-post, etc. Ook is in een van de ruimten een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog nagebouwd. De aanwezigen werden na het officiële gedeelte door het fort rondgeleid. Inmiddels is Stichting Herstelling begonnen aan de dakwerkzaamheden op het Fort bij St. Aagtendijk.

Roval Aluminium introduceert Aluminium Plaza
Roval Aluminium heeft met de lancering van een nieuw concept voor de professionele bouwmarkt een wijziging in haar marketingbeleid aangebracht. In vijf vestigingen van Destil en zes van de Van Buuren Groep plaatst Roval het Aluminium Plaza, een winkeldisplay met duurzaam verpakte aluminium profielen en waterslagen.

Marketing- en salesmanager Edwin van Kemenade legt uit: “Hiermee willen we aan de vraag voldoen naar kwaliteitsproducten voor aluminium detaillering. Het Aluminium Plaza biedt een uitgebreid assortiment waterslagen, profielen en maatwerk in onder meer zetwerk. De eerste reacties zijn zeer positief. Dit geldt voor zowel de compacte maar opvallende presentatie als het assortiment en de mogelijkheid om ook maatwerk te bestellen. We bieden een compleet pakket aan. De waterslagen kunnen bijvoorbeeld worden geleverd met bijbehorende koppelplaten, kopschotten en ankers.” Roval wil met het Aluminium Plaza de bouwprofessional bereiken die zijn producten via de professionele bouwmarkt betrekt.

Hytile Dakpanknipper in Arbocatalogus Bouw en Infra
Met de Arbocatalogus Bouw en Infra  op het internet (www.arbocatalogusbouweninfra.nl) worden oplossingen aangedragen voor knelpunten in de dagelijkse bouwpraktijk. In het geval van pannendekkers wordt het gevaar van kwartsstof behandeld. Het knippen van dakpannen wordt daarbij als goede oplossing aangedragen. De Arbocatalogus beveelt de Hytile Dakpanknipper aan als arbovriendelijk hulpmiddel.

Resitrix®  EPDM krijgt DUBOkeur®
Uit een recent uitgevoerde vergelijkende studie van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) bleek dat RESITRIX MB, een EPDM dakbaan van Phoenix Dichtungstechnik GmbH, één van de beste milieukeuzes in de toepassing dakbedekking voor platte daken is. Op 30 maart jl. heeft Prof. dr. ir. Michiel Haas van het NIBE persoonlijk het bijbehorende DUBOkeur certificaat aan Fred Kieboom van Phoenix Dichtungstechnik GmbH overhandigd.

Door het onderzoeksinstituut NIBE, het kennisinstituut over milieubelasting van bouwmaterialen, worden de producten beoordeeld op basis van 17 (milieu)aspecten, variërend van broeikaseffect, CO2-uitstoot, ozonlaagaantasting tot hergebruik of verwerking van het afval, volgens de methode van de Levenscyclusanalyse. Uitsluitend de meest milieuvriendelijke producten binnen een bepaalde toepassing komen in aanmerking voor het DUBOkeur merk.

Met de 50 jaar levensduurverwachting van Resitrix EPDM dakbanen, welke door het Duitse onderzoeksinstituut SKZ  is aangetoond, wordt de levensduurverwachting van vele andere dakbedekkingmaterialen ruim overstegen. Daarmee wordt een directe en belangrijke bijdrage geleverd aan het beperken van de uitputting van schaarse grondstoffen.

Eerste groendak met nieuwe subsidie Amsterdam
Woensdag 21 april kleurde het dak van het American Book Center (ABC) aan het Spui uin Amsterdam in zijn geheel groen. De Dakdokters, gehuld in witte doktersjassen, hebben het dak in een dag getransformeerd tot een groene oase van 180 m² midden in het centrum van Amsterdam. Het eerste groene dak met de nieuwe subsidie van de gemeente Amsterdam is daarmee een feit.

Het groene dak van het ABC bestaat uit 8 laagblijvende sedumsoorten. De helft van deze soorten blijft groen en de andere helft kent een bloeiperiode. Het dak zal dus per seizoen een andere gedaante aannemen. Het gebouw van het ABC is eigendom van de Protestantse Diaconie en wordt gehuurd door het ABC. Het pand is ruim 150 jaar oud en staat bekend onder de naam ‘Eensgezindheid’. In dit geval hebben huurder, verhuurder, uitvoerende partij en gemeente alle hindernissen overwonnen om eensgezind een bijdrage te leveren aan een groener Amsterdam.

Defrancq profileert zich als complete dakgroothandel
Op haar locatie in het Noord-Hollandse Zwaag hield Defrancq op 23 april 2010 een open huis met een minibeurs. De Belgische dakgroothandel werd 13 jaar geleden in Nederland actief met een vestiging in Gilze-Rijen en opende in 2004 de vestiging in Zwaag. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren in deze regio’s bewezen een vaste waarde te zijn, momenteel wordt ook een verdere uitbreiding in het noordoosten van het land overwogen. “Wij hoeven niet de grootste dakgroothandel van Nederland te worden,” vertelt Johan Velter. “Het belangrijkste is dat we onze klanten op een goede manier van dienst kunnen zijn. Het persoonlijk contact is hierbij van essentieel belang; onze klanten stellen dat ook op prijs.”

Met name op het gebied van koper en zink heeft het bedrijf zich de afgelopen jaren onderscheiden. De dakgroothandel levert op maat gemaakte koperen en zinken producten van de Belgische producent Umicore. Het assortiment behelst o.a. kant en klare zinken dakgoten en –daken, vervaardigd op basis van de specificaties van de klant. Daarbij brengt Defrancq de nodige vakkennis en advisering in, die door de klanten zeer op prijs worden gesteld. Met name in het thuisland België en in Frankrijk, het derde land waar Defrancq actief in is, is de vraag naar koper en zink in de bouw groot. Men verwacht ook in Nederland een sterk stijgende vraag naar deze producten.

Tijdens het open huis was dan ook veel aandacht voor de zinken toepassingen, maar daar houdt het voor de groothandel niet op. “Wij willen ons profileren als een complete dakgroothandel waar onze klanten terecht kunnen voor een breed scala aan dakproducten. Alles wordt met dezelfde service en vakkennis aangeleverd, binnen 24 uur – zoals men van ons gewend is.”