Roofs 2010-06-20 De zomer kan beginnen!
Witte dakbedekking reflecteert zonlicht, wat in voorkomende situaties een gunstig effect kan hebben op de temperatuur in de onderliggende ruimte. Op de hoofdvestiging van technische groothandel Gévier bv in Goes betekende de toepassing van een witte dakbedekking de oplossing van een vervelend probleem.
Gévier heeft landelijk zeven vestigingen. De hoofdvestiging in Goes bestaat uit een showroom, kantoren, magazijn en kantine. Om op warme dagen de temperatuur in de binnenruimtes voor klanten en medewerkers aangenaam te houden, dient de airconditioning op volle toeren te draaien. Het elektriciteitsnetwerk kon dit echter niet altijd aan, waardoor men te maken had met stroomuitval en men terug moest vallen op een aggregaat. “Het is voor klanten en medewerkers heel vervelend als de stroom uitvalt,” aldus Jaap Walhout. “Wij wilden er daarom voor zorgen dat dit in de toekomst niet meer voor zou komen. De dakbedekking was aan het einde van de levensduur. De gelegenheid werd op aanraden van de dakdekker te baat genomen om een witte dakbedekking aan te brengen en op die manier het probleem op te lossen. Gekozen is voor toepassing van de witte SopraStar, in Nederland geleverd door Troelstra & de Vries. De dakbedekking werd aangebracht door Lukasse Dakbedekkingen uit Goes.
Witte dakbedekking
De witte SopraStar dakbedekking maakt gebruik van een gepatenteerde trilaminaat film die op de bovenzijde van het SBS membraan hecht. Hierin verschilt de dakbedekking van andere witte dakbedekkingen: het oppervlak van de dakbaan blijft hierdoor namelijk glad, waardoor vuil en algen zich minder goed aan de dakbedekking hechten. Vuil, immers, vermindert het reflecterend vermogen van de dakbaan. Ook zorgt deze opbouw ervoor dat de dakbaan minder snel slijt als gevolg van blootstelling aan UV (waardoor eveneens het reflecterend vermogen vermindert). Naast het witte oppervlak zorgt een aluminium coating voor de nodige reflectie van warmte.
Deze dakbedekking is ontwikkeld door Soprema en in de Verenigde Staten wordt het al geruime tijd toegepast. In het kader van de verlening van de Energy Star is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van deze dakbaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat de Soprastar ook na 8000 uren blootstelling aan UV reflectiewaarden bereikt die de initiële beginwaarde sterk benaderen. De fabrikant geeft 10 jaar garantie op de reflecterende werking van de dakbedekking.
Het effect van de witte dakbedekking is in datzelfde onderzoek in kaart gebracht, waaruit blijkt dat de witte dakbedekking zorgt voor een aanzienlijke daling van de binnentemperatuur. De fabrikant claimt daardoor dat het energiegebruik van een gebouw daalt met 10 tot 30%. “Per situatie moet bekeken worden in hoeverre het zinvol is een witte dakbedekking toe te passen,” aldus Bas Enning van Troelstra & de Vries. “Bij een dakopbouw met een dikke isolatielaag zal het effect natuurlijk minder zijn dan op daken met een dunne, of geen isolatie. Toch zijn de volgende resultaten gemeten bij een dakopbouw met de SopraStar op een isolatielaag van 15 cm minerale wol, een gebitumineerde aluminiumfolie als dampremmende laag op een ondergrond van grindbeton:
Begin kader
Totale warmteweerstand ‘lucht op lucht’: R1 = 3.486 m² K/W
Warmteweerstand van de constructie: Rc = 3.318 m² K/W
Warmtedoorgangscoëfficient van de constructie: k = .287 W/m²K
(Richtwaarde voor de maximale doorstroom in de zomer q = 7.1 W/m²)
Einde kader
Verwerking
In totaal is het dakoppervlak van Gévier in Goes 4500 m², hiervan werd 1500 m² bedekt met een witte dakbedekking, namelijk het dakoppervlak boven de showroom, de kantoren en de kantine. Voor het magazijn is gekozen voor traditionele dakbedekking omdat het effect van witte dakbedekking verwaarloosbaar is vanwege de vele lichtstraten in het dak.
Op het pand werd de nieuwe witte dakbedekking over de bestaande dakbedekking heen aangebracht met behulp van een bitumineuze koudlijm, waarbij de naden thermisch werden gelast. Een eenvoudige klus was dat niet. Het dak heeft door de installaties van o.a. de airconditioning vele kritische details. Ter plaatse van de ingang van de showroom heeft het dak bovendien een ronde vorm. Lukasse Dakbedekkingen uit Goes is een middelgroot dakbedekkingbedrijf dat voornamelijk actief is in Zeeland. Het familiebedrijf is nu zo’n 15 jaar zelfstandig en opereert met een team van 25 dakdekkers. Het bedrijf heeft een gevarieerd aanbod aan werkzaamheden (bitumineuze en kunststof dakbedekkingen, stalen dakpanelementen) en is aangesloten bij het NDA. Dit dak werd in een tijdsbestek van drie weken met een team van vier man aangebracht.
“Deze dakbedekking is door de aluminium laag wat stugger dan een andere witte dakbedekking,” vertelt uitvoerder Richard van Leeuwen van het dakbedekkingbedrijf. “Dit vanwege de aluminium coating. Natuurlijk zie je op een witte dakbedekking beter waar het vuil zit, maar het mooie aan deze dakbedekking is dat hij door het gladde oppervlak eenvoudig is schoon te maken. Tijdens zonnige dagen kun je dan ook maar beter niet zonder zonnebril het dak opgaan. Op dit dakoppervlak is het verschil tussen de witte en de zwarte dakbedekking duidelijk te merken door alleen al even je hand op het dakoppervlak te houden. De zwarte dakbedekking wordt bij warm weer heet, bij de witte dakbedekking voel je geen warmte.” Het dak zal vanwege de vele installaties die zich op het dak bevinden met enige regelmaat moeten worden betreden. Momenteel wordt dan ook nagedacht over een permanente valbeveiliging.
Hoofdzaak is voor de opdrachtgever dat de airconditioning minder hard hoeft te werken en het elektriciteitsnet kan worden ontzien, terwijl de binnentemperatuur voor klanten en medewerkers comfortabel blijft. Wat betreft Gévier in Goes kan de zomer dus beginnen.
Renovatie dak hoofdkantoor Gévier te Goes
Opdrachtgever: Gévier te Goes
Dakdekker: Lukasse Dakbedekkingen te Goes
Leverancier dakbedekking: Troelstra & de Vries te IJlst