Roofs 2010-06-32 Nieuwslijn
AGENDA
16 juni 2010: Congres: Inspired by…. Cradle to cradle. Congrescentrum Orpheus te Apeldoorn. Info: www.c2c-congres.nl.
22 juni 2010: SBR Duurzaamheidscongres. De Rijtuigenloods te Amersfoort. Info: www.sbr.nl
7-9 september 2010: Bouw Relatiedagen. Evenementenhal Gorinchem. Info: www.evenementenhalgorinchem.nl.
3de Dag van het dak: Kelders van Cureghem te Anderlecht (B). Info: www.bouwmagazines.be.
4 november 2010: Nationale Dakendag. Jaarbeurs te Utrecht. Info: www.dakendag.nl.
Nieuwe normen NEN
NEN-EN 12317-2:2010 Ontw. en. Flexibele baneb voor waterdichtingen – Bepaling van schuigweerstand van verbindingen – Deel 2: Kunststof en rubber dakbanen voor waterafdichtingen.
NEN-EN 534:2006+A1:2010 en. Golfplaten van bitumen – Productspecificatie en beproevingsmethoden.
PERSONALIA
Stybenex
Na precies 20 jaar gaat Hans Tepper gebruik maken van zijn mogelijkheid tot prepensioen. Hij zal echter bij een paar onderwerpen betrokken blijven om voor een naadloze overdracht naar zijn opvolger te zorgen. Hij wordt opgevolgd door Benedikt van Roosmalen (48) . Van Roosmalen heeft een uitgebreide ervaring in de betonmortel en prefab-betonindustrie opgedaan, en was al eerder directeur van een brancheorganisatie in de toeleveringsindustrie.
Met foto
Monier
Bert de Ru (41) is met ingang van 1 mei de nieuwe Directeur Verkoop van Monier. Hij volgt hiermee Harry Laumans op die als interim Directeur Verkoop tijdelijk waarnam in verband met het afscheid eind verleden jaar van Gary Lawrence.
Bert de Ru is vanaf 2006 werkzaam geweest bij Unidek in Gemert, als Regiomanager Sales en laatstelijk als Business Development Manager.
Met foto
INGEZONDEN BRIEF
Als aanvulling op het artikel in Roofs mei 2010, over de terugkeer van Kemper op de Nederlandse markt, geven wij aan dat ook Erdo al jaren de import en distributie van het Kemper System verzorgt. Via Erdo en zijn groothandel partners worden in de vorm van Speed-pack verpakkingen met 2KPUR, zoals in het artikel genoemde oplosmiddelvrije polyurethaansysteem, al enige jaren volop aan de markt verkocht. Tevens heeft Erdo en haar partners het volledige assortiment in huis voor berijdbare en beloopbare Kemper systemen waarbij ook de producten van Coelan (onderdeel van Kemper systems) in de vorm van decoratieve binnenvloeren kunnen worden meegenomen. Lezingen en trainingen in de verwerking van de producten worden door ons en onze partners verzorgd.
Erik Steegman, Erdo
Open dagen All-up
All-up uit Almelo, leverancier van o.a. aluminium kranen, hoogwerkers, ladder- en verhuisliften, organiseert op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni a.s. haar jaarlijkse Open dagen. Er worden diverse noviteiten getoond van de huisleveranciers Paus, Klaas en Geda. Daarnaast kunnen de bezoekers deelnemen aan een behendigheidsproef met een van de opgestelde kranen. De beide dagen duren van tien tot vier.
Met foto
Open Groene Daken Route
De Gemeente Tilburg organiseerde op donderdag 27 mei jl. de groene dakenwandeling in het kader van de Tilburgse week van de biodiversiteit. Het publiek kon die dag een kijkje nemen op een zestal bijzondere groene daken en daktuinen.
Om mensen, organisaties, bedrijven en overheden zich meer bewust te laten zijn het belang van biodiversiteit, is het jaar 2010 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Biodiversiteit. Het dak maakt integraal onderdeel uit van het streven om plaatselijke dier- en plantsoorten te behouden. Grote gebouwen halen een deel van de biodiversiteit weg, terwijl ze juist veel potentie hebben de natuur terug te brengen. Veel daken in steden kunnen hiervoor worden benut. Wethouder Marieke Moorman reikte ’s avonds op de daktuin van Cityroofs 10 Groene Handdrukken uit aan regionale bedrijven die op een originele manier duurzame initiatieven ontplooien. Zij ontvangen ieder een financiële stimulering.
Nieuwe verholen goot type 140-150
Nedsale dakaccessoires BV uit Venhuizen heeft onlangs een nieuwe kunststof verholen goot ontwikkeld. Verholen goten worden gebruikt als aansluiting tussen een dakvlak en een opgaande gevel of dakkapel. Op daken, waarbij geen gevelpannen worden toegepast, kunnen de
verholen goten als aansluiting tussen de dakpannen en gevel worden gebruikt. M.b.v. 2 verholen goten kan een renovatie koppel element worden samengesteld. De elementen, gemaakt van virgin pvc, hebben een lengte van 150 cm en worden overlappend aangebracht. Schuimstroken voorkomen indringing van stuifsneeuw en de panlat is beschermd tegen opspattend water. Door de smalle vormgeving kunnen de ophangnokken van de dakpannen nagenoeg altijd intact blijven.
Met foto
Derbibrite NT heeft KOMO
Sinds 1 maart jl. is Derbigum in het bezit van een KOMO-attest (nr. K54712/01) voor de witte, reflecterende dakbaan Derbibrite NT en is hierdoor de enige leverancier met een KOMO-attest op witte dakbanen. Via de website (op de productpagina van Derbibrite NT) kan het KOMO-attest gedownload worden.
BauderTHERMOFIN: FPO Afdichtingssysteem
Bauder B.V. heeft een nieuwe dakbaan op de markt gebracht, BauderTHERMOFIN. Een kunststof dakbaan op basis van FPO/PP met een versterkte glasvlies inlage die universeel toepasbaar is in zowel losliggende en geballaste dakbedekkingssystemen als mechanisch bevestigde dakbedekkingsystemen. Applicatie vindt plaats middels warme lucht. Het product is milieuvriendelijk doordat het vrij is van weekmakers, zware metalen, chloor en andere halogenen. Daarnaast wordt BauderTHERMOFIN geclassificeerd als Broof T1 als het gaat om de beperking van het ontstaan van brandgevaarlijke situaties.
Kunststof dakramen
Ubbink introduceert een nieuwe lijn kunststof dakramen die compleet onderhoudsvrij zijn. Omdat de maatvoering van de dakramen aansluit bij de bekende maten in de markt, is het vervangen van een oud dakraam eenvoudig. De PVC dakramen hebben een stalen kern, en zijn daarom sterk. De nieuwe dakramen kennen een uitgebreide garantie: 10 jaar op het frame en 20 jaar op het glas. Er wordt uitsluitend gewerkt met Saint Gobain kwaliteitsglad. Optioneel is het zelfreinigende Bioclean glas.
Uitbreiding accreditatie en notificatie BDA Keur
Eind februari 2010 is de scope van accreditatie van BDA Keur uitgebreid met de warmteweerstandsmeting volgens NEN-EN 12667 (lambdameting). Deze test wordt uitgevoerd op thermisch isolerende bouwmaterialen en –producten zoals dakisolatie, spouwisolatie, reflecterende folies, etc. Medio maart is de uitbreiding van de notificatie in het kader van de Richtlijn bouwproducten formeel goedgekeurd door het Ministerie van VROM en de Europese Commissie. Binnen de notificatie kan BDA Keur testen uitvoeren voor CE-markering voor praktisch alle dak-, gevel- en isolatieproducten.
Om de expertise op het gebied van de warmtegeleidingsmetingen nog verder te kunnen onderbouwen, zal BDA Keur binnen afzienbare tijd de registratie ‘Keymark-laboratorium’ gaan behalen.
2.000ste Klaas-kraan voor Dakspecialist Dapan B.V.
Dapan uit Malden werd op 3 mei jl. de trotse bezitter van een splinternieuwe Klaas K20-30 TS Premium. Een bijzonder moment, want het was voor Klaas de tweeduizendste in eigen beheer gebouwde kraan. Alle reden dus er een feestelijk moment van te maken.
De heer Ard Nijkamp, directeur van het Almelose All-up en vertegenwoordiger van Klaas in Nederland, was er speciaal voor naar Malden getogen. Daar overhandigde hij de heer Thissen van Dapan de sleutels van het jubileummodel, met nieuwe wielaandrijving en mastsysteem.
Met foto
Groeiend aantal dakelementen voorzien van gipsvezelplaat
De bouw maakt steeds intensiever gebruik van prefab bouwelementen, zoals dakplaten. Het verhoogt de bouwsnelheid en vermindert de kans op bouwfouten. Fermacell zorgt voor nog meer efficiency. Dakplaten zijn aan de binnenzijde doorgaans voorzien van spaanplaat. In de praktijk blijkt echter dat de aannemer of de bewoner de zolder nadien liever afwerkt met gipsplaten, omdat men daaraan de voorkeur geeft boven spaanplaat. Bij een groeiende aantal dakelementen wordt spaanplaat daarom fabrieksmatig vervangen door Fermacell Gipsvezelplaten. Dit materiaal is geluidswerend, brandwerend en stootvast. De gipsvezelplaten geven stabiliteit aan het dakelement en bieden alle vrijheid in afwerking. Behang, stuc- en schilderwerk kan probleemloos worden aangebracht op de gipsvezelplaten. Daarnaast biedt het financiële voordelen. Afwerking achteraf met behulp van rachels en met gipsplaten is immers niet meer nodig.