Zoeken

Roofs 2010-09-22 Ruim 60.000 bevestigers binnen vier weken aangebracht

Onlangs is een vernieuwde versie van de bekende Roofrunner op de markt gebracht, de Roofrunner Tule. De machine voor het aanbrengen van bevestigers is met het uitkomen van dit nieuwe type in staat om kunststof tules te verwerken. Een demonstratie op een dak van 15.000 m²

Het demonstratiedak is een staaldak van 15.000 m² dat wordt voorzien van steenwol isolatie van Rockwool met daar bovenop een Garantgum dakbedekking van Troelstra & de Vries. Deze dakbedekking wordt mechanisch bevestigd aangebracht. E.e.a. betekent dat er op dit dak ruim 60.000 bevestigers moeten worden aangebracht. Vanwege de snelheid van werken die de machine oplevert, en de ergonomische voordelen, heeft het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf ervoor gekozen gebruik te maken van de nieuwe versie van Roofrunner. Het project fungeert als pilot en moet er in de ogen van de ontwikkelaars toe leiden dat de machine breed in de dakenbranche wordt ingezet.

Verbeterde machine

De Roofrunner is een bevestigingsmachine. De eerste versie werd in 2005 geïntroduceerd (zie het artikel ‘Bevestigingsmachine als een kinderwagen’ in Roofs 2005-7). Deze machine, die alle typen schroeven verwerkt in combinatie met alle typen plaatjes, is ontwikkeld door Cor van Bakel Fijnmechanische Techniek uit Deurne en vermarkt door leverancier van bevestigingsmaterialen Afast uit Helmond. In de toekomst wil men de machine echter nog breder in de markt zetten. Voor de vermarkting van de nieuwe versie van de machine wordt een aparte onderneming opgericht: Roofrunner BV, onderdeel van PolySim BV te Ravenstein. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en verhuur van de Roofrunner.

De nieuwe, verbeterde (en wederom gepatenteerde) versie van de machine lijkt wel op de eerdere versie. Het is een wagen opgebouwd uit roestvrij staal en op kunststof wielen (om vervuiling te voorkomen), voorzien van een mechanisme om bevestigers in het dakvlak aan te brengen. Maar waar de vorige editie schroeven en plaatjes verwerkte, is deze machine geschikt voor verwerking van schroeven in kunststof tules.

Net als in de vorige editie worden de bevestigers (Tule-schroefcombinatie) los in het magazijn gedeponeerd. Daarna worden de bevestigers in de machine gepositioneerd en vervolgens in het dakvlak gemonteerd.. De druk waarmee de bevestiger wordt aangebracht is instelbaar, evenals de diepte van de bevestiger. Op de machine zit een instelbare meetlat, waarmee de afstand tussen de bevestigers nauwkeurig kan worden bepaald.

“De nieuwe versie van de Roofrunner wordt volledig aangedreven door lucht, terwijl de vorige versie electro-pneumatisch was,” vertelt Cor van Bakel. “Feitelijk is dit een verdere vereenvoudiging van de machine, want dit betekent dat er minder kans op storing is. Het is ons doel de machine zo eenvoudig, gebruiksvriendelijk en ook zo robuust mogelijk uit te voeren. Het is belangrijk dat de machine eenvoudig en degelijk is, zodat de dakdekker er zonder problemen mee kan werken.”

Gebruiker

Dakgroothandel Dakdekkergroothandel M.J. Beelen & zn uit Budel leverde op dit demonstratiedak een groot deel van de materialen, machines en gereedschappen. De Roofrunner Tule werd bij dit dak dagelijks op het dakvlak geplaatst met behulp van een hoogwerker.

De dakdekkers zijn enthousiast over de machine. “We verwerken met deze machine de bevestigers zo’n vier keer sneller dan wanneer we de bevestigers handmatig zouden hebben aangebracht. Dit betekent dat we per week ongeveer 5000 m² verwerken. In totaal voeren we dit werk binnen vier weken uit. De machine wordt door één persoon bediend. Deze kan gewoon rechtop blijven staan en terwijl hij de machine voortduwt brengt hij de bevestigers aan, zo’n zeven schroeven per 16 seconden. Om nog sneller te werken kan een tweede persoon tijdens het schroeven de machine bijvullen. Behalve de enorme tijdswinst die hiermee wordt gerealiseerd, is het ook ergonomisch veel beter. Aan het eind van de werkdag voelt de dakdekker zich zo fris als een hoentje, hij hoeft de bevestigers immers niet bukkend aan te brengen.”

Roofrunner bv pakt de verkoop van de vernieuwde machine groots aan. Momenteel zijn er nog slechts enkele exemplaren verkrijgbaar, maar het is de bedoeling dat de machine in productie gaat en ook wordt verkocht of verhuurd in landen als Duitsland, België, de Verenigde Staten en Maleisië. Dit zijn immers landen met grote oppervlakken plat dak, en juist bij de grote projecten betekent de vernieuwde Roofrunner in economisch en ergonomisch een meerwaarde.