Zoeken

Roofs 2010-09-27 Amerikaanse fabrikant introduceert nieuw amorf zonnepaneel

Tijdens de Wereldconferentie voor Zonne-energie (6-9 september in het Spaanse Valencia) introduceerde de Amerikaanse leverancier van zonnesystemen Global Solar een nieuwe fotovoltaïsche module, de Powerflex. Roofs sprak met Jean-Noel Poirier van de leverancier.

Global Solar Energy is sinds 1996 leverancier van zonnesystemen en geldt momenteel als marktleider op dit gebied. De specialiteit van het bedrijf is de productie en ontwikkeling van CIGS (Copper Indium Gallium diSelenide) PV cellen op flexibele banen. Het bedrijf is momenteel bezig haar internationale netwerk uit te breiden en zal zich op korte termijn ook op de Nederlandse markt nadrukkelijker profileren. De Powerflex is een BIPV (flexible Building Integrated Photovoltaic) module, dat speciaal is ontworpen voor commerciële en industriële daken. “Met deze module kunnen hogere opbrengsten worden behaald. Dit komt enerzijds door het grote formaat van deze modules (5, 75 m x 0,5 m). Anderzijds door het hogere vermogen (tot 50% meer dan de standaard amorfe panelen),” aldus Poirier.

Amorfe panelen

“Traditionele zonnepanelen (op basis van glas) zijn dikwijls te zwaar voor toepassing op commerciële daken,” vertelt Poirier. “Ze moeten onder de meest gunstige hoek op het dak worden geplaatst, en de bedrading moet dikwijls door het dakoppervlak. Amorfe fotovoltaïsche modulen hebben dit nadeel niet, ze worden direct op de dakbedekking aangebracht. Hiermee wordt een groter dakoppervlak gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. Ze hebben bovendien minder last van bewolking, schaduw of vuil: ze blijven hun opbrengst houden.”

“De Powerflex BIPV modulen zijn licht en flexibel, en kunnen direct op iedere dakbedekking worden aangebracht, afhankelijk van het type dakbedekking met behulp van een hetelucht föhn of een lijm. De bedrading wordt normaal gesproken op één centrale plek onderdaks gebracht. Door het hogere vermogen van deze panelen is bovendien de terugverdientijd van de investering in zonne-energie aanzienlijk korter.”

“De bouwindustrie heeft de mogelijkheden van het dak op het gebied van zonne-energie nog niet volledig benut,” aldus Poirier. “Wij denken met deze innovatie een nieuwe stap te hebben gezet in de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. We hebben bij de ontwikkeling van de Powerflex BIPV overigens nauw samengewerkt met dakdekkers en goed geluisterd naar hun opmerkingen en wensen.”

Nederlandse markt

De Powerflex BIPV werd begin september geïntroduceerd tijdens de 25ste Europese Fotovoltaïsche Zonne-energie Conferentie (25th EU PVSEC) / 5de World Conference on Photovoltaic Energy Concersion (WCPEC-5). De Amerikaanse fabrikant zal het product ook op de Nederlandse markt verkopen. Momenteel voert Global Solar gesprekken met enkele toonaangevende spelers op de Nederlandse markt, die geïnteresseerd zijn en het product testen.