Zoeken

Roofs 2011-02-28 Verbeteringen vergroten gebruiksgemak lijnsysteem

In het lijnsysteem CheckLine, in Nederland op de markt gebracht door Daksafe uit Montfoort, zijn enkele verbeteringen doorgevoerd. Hiermee is het systeem nog simpeler en flexibeler gemaakt. Inmiddels zijn de eerste projecten met het vernieuwde systeem uitgevoerd. Commercieel directeur Björn Torres van het bedrijf legt uit.

Daksafe heeft als leverancier van veiligheidssystemen verschillende oplossingen in het assortiment voor de meest uiteenlopende  situaties die zich op het dak kunnen voordoen. Men is voortdurend bezig de systemen verder te ontwikkelen en op deze manier te komen tot oplossingen die een optimale veiligheid bieden. Het gebruikersgemak is hier een belangrijk onderdeel van, want een systeem dat eenvoudig is in het gebruik zal ook meer, en vooral beter worden toegepast. Ook de flexibiliteit van het systeem is zeer belangrijk zodat deze, indien nodig, kan worden aangepast aan de specifieke situatie op het dak.

Met deze aandachtspunten in het achterhoofd heeft men een nieuwe versie van het lijnsysteem CheckLine op de markt gebracht: CheckLine II. Het gaat hier om een veiligheidssysteem van de Engelse fabrikant Checkmate Lifting & Safety Llp op basis van spanelementen, dakankers, hoekpunten en een enkele RVS lijn.

Bij een eventuele val wordt de kracht ondermeer geabsorbeerd door het geïntegreerde spanelement Loadcell of een IDS (Inline Damper System). De Loadcell  is bovendien voorzien van een eenvoudig controlesysteem waarmee visueel snel geïnspecteerd kan worden  of de lijn op de juiste spanning staat. Als het palletje in het groen staat, is het systeem veilig om te gebruiken. Als het echter in het rood staat,  is het systeem beschadigd en kan het niet worden gebruikt. Staat het palletje in het gele gebied, dan staat de lijn niet op de juiste spanning en hoeft men het systeem enkel aan te spannen.

De verankeringspalen hebben een ingebouwd rubberen absorptiestuk die de krachten die niet door het spanelement kunnen worden opgevangen opvangt. Het anker klapt dus niet om, maar absorbeert zelf de krachten. Pas in laatste instantie komen de krachten op de voetplaat van de verankeringspaal Deze voetplaten zijn door middel van speciale bevestigingsankers stevig verbonden aan de ondergrond  hetgeen verschilt per type ondergrond.

Verschillende onderdelen van het systeem zijn verder verbeterd, te weten de verankeringspalen, de hoekstukken en de kabelloper. Björn Torres zet de veranderingen op een rijtje.

Anker

“Wij stellen ons ten doel kwalitatief hoogwaardige producten te leveren  tegen een marktconforme prijs,” aldus Torres. “Als je het hebt over veiligheid is het uit den boze om op prijs te concurreren. Toch merken we dat in deze economisch moeilijke tijd prijs toch een belangrijke rol speelt. De kwaliteit van het systeem is op hoog niveau  gebleven. Testen door SGS UK volgens EN 795 klasse C staan hiervoor garant. Met de aanpassingen van het CheckLine-systeem is het systeem flexibel en eenvoudig te monteren.”

“De basis van het anker is hetzelfde gebleven. Het is een systeem waar verschillende punten  zijn ingebouwd die de eventuele krachten zullen absorberen. Wel is de bevestiging van het lijnsysteem aangepast. De verankeringspaal  is nu zodanig ontworpen, dat deze ook axiaal in een hoek (tot 90º) kan worden geplaatst. Dit betekent dat het systeem nog flexibeler kan worden ingezet. De veiligheidslijn kan immers langs eventuele obstakels worden aangebracht. De houder is geheel vervaardigd uit RVS en bestaat uit een passtuk dat via gleuven in verschillende hoeken in de houder kan worden aangebracht. Het wordt vervolgens met een moer in de houder vastgezet. De houder kan zo naar twee kanten buigen (in totaal dus 180º). Dit heeft geen effect op de stevigheid van het systeem omdat de houder geheel in het anker is geïntegreerd.”

Hoekstukken

“De hoekstukken vormen een belangrijk kenmerk van het systeem,” vertelt Torres. “De hoekpunten van het oorspronkelijke systeem zijn een ingenieus ontwerp dat zeer stevig is en grote krachten kan weerstaan. Al naar gelang de situatie kon men een binnen- of een buitenbocht toepassen. Deze hoekstukken zijn nu eenvoudiger uitgevoerd met modulaire ‘tubes’. Deze zijn simpel in de RVS houder te schuiven. Hier doorheen kan men de RVS lijn aanbrengen. De ingewikkelde hoekstukken zijn dus niet meer nodig. Met deze tubes zijn hoeken tot van 90º tot wel 165 º te realiseren, zowel als binnen- en als buitenbocht.”

Kabelloper

Het systeem staat of valt zoals gezegd met het gebruiksgemak. Torres: “Dit betekent  dat de gebruiker, als het systeem eenmaal is gemonteerd, eenvoudig over het dak moet kunnen lopen - zonder bij elk ankerpunt gehinderd te worden omdat de kabelloper vastloopt. De kabelloper is daarom  verder verbeterd. Na een intensief ontwikkelingstraject – met vele inventieve oplossingen -is uiteindelijk  gekomen tot een eenvoudige RVS-bal die d.m.v. een slim vormgegeven opening gemakkelijk langs de ankerpunten glijdt.”

Het CheckLine II lijnsysteem is in Nederland inmiddels op verschillende toonaangevende projecten  toegepast. Eén daarvan, het nieuwe hoofdkantoor van BP in Rotterdam Europoort, zal in een volgend nummer van Roofs uitgebreid worden beschreven.