Zoeken

Roofs 2011-05-18 Een stoer woonhuis in de duinen

In het duingebied bij Bergen aan Zee is onlangs een bijzonder pand gerealiseerd. Het woonhuis van de architecten Jetty en Maarten Min (van architectenbureau Min2 te Bergen) kreeg een in eigen beheer ontworpen dakpan.

Het Bergense Architectenbureau Min2 heeft in de loop der jaren een aanzienlijke staat van dienst opgebouwd (het bureau is actief sinds 1985). Toen het architectenechtpaar een nieuwe woning zou bouwen op de plek van een gesloopte villa in het duingebied (op zo’n 300 meter afstand van de zee) was dan ook te verwachten dat het resultaat bijzonder zou zijn. Dat is het geval geweest. Het woonhuis past door de vormgeving en het materiaalgebruik mooi in het duinlandschap. Voor het dak is in overleg met de leverancier een lange, keramische pan ontwikkeld die bij de schors van de omringende sparren paste. In dit artikel een overzicht aan de hand van een gesprek met architect Jetty Min.

Ontwerp

“De woning is hoog gelegen op een duin,” vertelt Min. “Het is met één zijde gelegen aan een weg, maar wordt door het hoogteverschil en de sparren die dicht om de woning staan vrijwel geheel aan het zicht onttrokken. Aan de andere zijde ligt het duinwaterleidinggebied. Vanuit die richting is het pand vanuit de verte te zien. Daarom is ervoor gekozen de uitstraling van het pand zoveel mogelijk af te stemmen op die van de omgeving. Uitgangspunt was het bestemmingsplan, waarin was bepaald dat op een oppervlakte van 20x8 m gebouwd mocht worden met een goothoogte van 3 m. De nokhoogte was niet aangegeven, waardoor er een nokhoogte van maximaal 15 m mogelijk was. Er konden dus drie hoge verdiepingen worden gerealiseerd.”

“Het was belangrijk dat het uiterlijk van de hoge, smalle vorm van het woonhuis zou passen in het duinlandschap. Gedurende het ontwerpproces ontstond de vorm van een duin, of een verwaaide groep bomen, meeglooiend met het afgesleten duinlandschap. In het dakvlak zijn op de verdiepingen openingen gecreëerd: aan de kanten met uitzicht op zee horizontale raamstroken, en aan de kant van het duinlandschap een heel groot raam waardoor je je midden in het duingebied waant.”

Materialen

Er is lang gezocht naar passende materialen voor de buitenzijde. “De woning staat vlakbij zee, we wilden daarom natuurlijke en onderhoudsarme materialen gebruiken,” aldus Min.

De woning werd uitgevoerd in houtskeletbouw met een isolatielaag van 27 cm glaswol. De draagconstructie is opgebouwd uit kolommen, bestaande uit stammen van Douglassparren met bast gecombineerd met gelamineerde vuren spanten.  De door de wind gevormde bomen in de omgeving werden op deze manier voortgezet in het huis. De vloer van de tweede verdieping is een prefab gefabriceerd houten element dat tussen de Douglassparren hangt. Als gevelbekleding werd de bijzondere Kolumba baksteen van de Deense leverancier Petersen Tegl gebruikt. Ook voor de overige bouwdelen werd gekozen voor natuurlijke materialen. Verder zijn diverse milieuvriendelijke technieken in het pand toegepast, zoals een luchtwarmtepomp en zonnecollectoren.

Dak

De basis van het dak bestond uit vuren gordingen met multiplex platen (9 mm). Deze is opgebouwd met enkele grote prefab elementen. Deze elementen konden snel worden geplaatst waardoor het leven in het natuurgebied slechts minimaal werd verstoord. Min: “Het was niet eenvoudig een dakpan te vinden met een uitstraling die bij het geheel aan zou sluiten. Uiteindelijk hebben we besloten zelf een dakpan te ontwikkelen. Het ontwikkelproces heeft 1,5 jaar geduurd en vond plaats in nauw overleg met de leverancier. Het resultaat is een lange, keramische vlakke pan van 53 cm lang, 17 cm hoog en 4 cm dik. Deze bruinpaarse pannen geven het huis een robuuste, basic uitstraling. Ze geven het beeld van gepotdekselde planken en passen fraai bij de omringende sparren. De dakpan was op tijd voor de bouwfase klaar en is inmiddels ook als product opgenomen in de collectie van Petersen. De dakranden zijn met zink afgewerkt en voorbehandeld tegen ionisatie, wat prachtig past bij de pannen.”

Het gaat hier om holle dakpannen die zich door hun gehaakte vormgeving vasthaken aan de panlat. De panlatten (38x28 mm) zijn hiertoe extra afgeschuind. Middels een aluminium hoekje wordt de pan verder op de panlat aangedrukt. Als extra waterdichting is verder een waterafstotende dampdoorlatende folie van Morgo toegepast (Stamisol DW). Deze zijn ter plaatse van de tengels voorzien van tape om een extra zekere waterdichtheid te bereiken.

Bouw

Het woonhuis is geheel in eigen beheer ontworpen en uitgevoerd. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van gespecialiseerde bedrijven. “In totaal hebben we anderhalf jaar aan het huis gewerkt, wat een relatief lange periode is,” vertelt Min. “Omdat we zelf fungeerden als opdrachtgever, ontwerper en hoofdaannemer hadden we geen tijdsdruk en konden we de tijd nemen om te bedenken hoe we het wilden hebben en ervoor zorgen dat het zou worden zoals we het wilden hebben.”

Het dak is uitgevoerd door Ridder Systems uit Zwaag, een bedrijf met gecertificeerde leidekkers in dienst. “Omdat we gebruik maakten van een ongewone dakpan, wilden we een partij inhuren die gewend is dak- of leipannen op een andere dan standaard manier aan te brengen,” vertelt Min. Inmiddels is het nieuwe woonhuis opgeleverd en in gebruik genomen. Jetty Min is trots op het resultaat: “Dit is het resultaat van 25 jaar ervaring in de architectuur.”

BEGIN KADER

Woonhuis Maarten en Jetty Min te Bergen aan Zee

Opdrachtgever, ontwerp, hoofdaannemer: Min2 Bouw-Kunst te Bergen
Houtskelet: Heko Spanten te Ede
Prefab dakelementen: Bouw 85 te Enkhuizen
Dakdekker: Ridder Systems te Zwaag

EINDE KADER