Zoeken

Roofs 2011-05-28 Aluminium en duurzaamheid

Aluminium wordt steeds meer als een duurzaam product gewaardeerd, vooral daar waar het gaat om gerecycled aluminium. Duurzaamheid is stevig verankerd in de bedrijfsfilosofie van het Helmondse bedrijf Roval Aluminium. Dat komt onder meer tot uiting in de ontwikkeling van nieuwe producten. Recent introduceerde het bedrijf een nieuwe range duurzame producten, die een bijdrage leveren aan het behalen van de EPC-norm van 0,6 die sinds 1 januari dit jaar van kracht is.
Het verlagen van de EPC-norm van 0,8 tot 0,6 moet resulteren in een verdere vermindering van de CO2-uitstoot en een grotere toepassing van alternatieve energiebronnen. Het Nederlands Normalisatie-instituut publiceerde onlangs de nieuwe EPC-norm NEN 7120. Deze norm moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken om te kunnen voldoen aan de nieuwe grenswaarde.

Duurzaamheid
Maatregelen om duurzame gebouwen te realiseren richten zich traditioneel op het verbeteren van de isolatiewaarde, het gebruik van natuurlijke materialen en het plaatsen van systemen om energie op een alternatieve manier op te wekken. Steeds vaker wordt gekozen voor aluminium als duurzaam bouwproduct vanwege de lange levensduur, de recyclebaarheid en vanwege het feit dat aluminium onderhoudsarm is.
Aluminium kent een fraaie toepassing in de solarsystemen voor op het dak, die Roval in het assortiment heeft opgenomen en ook in de muurafdeksystemen die vaak in combinatie met groendaken worden toegepast. Edwin van Kemenade, marketingmanager van het bedrijf hierover: “De duurzaamheidsmarkt zal de komende jaren verder groeien. Met het groeien van die markt zie je ook dat de waardering voor aluminium als duurzaam bouwproduct steeds groter wordt. Het is een cradle-to-cradleproduct bij uitstek. Hoewel het produceren van nieuw aluminium veel energie kost, kost het recyclen van het materiaal 95% minder energie. Ons streven is dan ook om alleen nog maar gerecycled aluminium te gebruiken.”

Solarsystemen
De leverancier gaat in de duurzaamheidsgedachte een stap verder dan alleen het materiaal. Door solarproducten in het assortiment op te nemen voor op het dak, als dakrandbeveiliging en als zonwering combineert men functionaliteit met duurzaamheid. “Solar Dak is een zonne-energiesysteem met een aluminium afwerking dat geschikt is voor het platte dak van zowel woningen als van utiliteitsgebouwen,” licht Van Kemenade toe. “Het betreft een los element dat met behulp van waterdichte bevestigers eenvoudig op het dak te monteren is. Het zonnepaneel is probleemloos in de gewenste hoek in te draaien. Solar Randbeveiliging is een permanente dakrandbeveiliging, voorzien van een aluminium afwerking.  Deze dakrandbeveiliging kan ook zonder de zonnepanelen worden geleverd. Solar Randbeveiliging kan zowel los op het dak worden geplaatst of worden gemonteerd op onze muurafdeksystemen. Vanzelfsprekend voldoet het systeem aan de geldende veiligheidsnormen.”
De laatste aanwinst op het gebied van zonne-energie is Solar Zonwering. Een zonne-energiesysteem dat tegelijkertijd bescherming biedt tegen invallend zonlicht. Het systeem wordt met een aluminium bevestiging op de gevel gemonteerd. Het zonnepaneel kan in verschillende standen wordt gezet, zodat optimaal wordt geprofiteerd van de stand van de zon.

Groendaken
Het groendak is aan een opmars bezig. Groendaken beschikken over uitstekende isolerende eigenschappen. Van Kemenade meldt dat met de opkomst van groendaken voor woningen, multifunctionele accommodaties en utiliteitsgebouwen, ook de muurafdeksystemen van Roval Aluminium steeds vaker worden toegepast als dakrandafwerking: “Niet alleen uit esthetisch oogpunt, maar ook omdat aluminium onderhoudsarm is.”
Andere esthetische innovaties, die het bedrijf in het assortiment heeft opgenomen, zijn onder meer privacyschermen (die een fraaie combinatie vormen van aluminium en glas ten behoeve van onder meer balkonscheiding) en het Aluminium + Hout gevelelement (dat duurzaamheid combineert met een bijzondere esthetische uitstraling). Aluminium + Hout is een beglazingsprofiel die aan de binnenkant met hout en aan de buitenkant met aluminium is afgewerkt.
Edwin van Kemenade: “Als innovatief bedrijf zijn we altijd op zoek naar nieuwe producten met een hoge toepassingswaarde. Functionaliteit willen we hierin altijd combineren met duurzaamheid en esthetiek. Wat dat betreft zijn wij toonaangevend en gezichtsbepalend.”

KADER
Bouwdetails
Roval Aluminium heeft nieuwe bouwdetails samengesteld, die toegespitst zijn op de EPC-norm van 0,6. De bouwdetails zijn in verschillende bouwformaten te downloaden op de website van het bedrijf..