Zoeken

Roofs 2011-06-17 Strategie Afast wordt gecontinueerd

Eerder dit jaar verkocht CRH de Helmondse leverancier van bevestigingsmaterialen Afast aan het Zwitserse SFS Intec. Het bedrijf staat nu onder de dagelijkse leiding van managing director Thomas Jung. Welke gevolgen heeft deze overname voor het bedrijf en welke koers zal men in de toekomst volgen?

SFS Intec is een concern dat wereldwijd in verschillende sectoren actief is. Naast producten voor de automobiel- en industriële sector voert men ook een uitgebreid assortiment bevestigers voor verschillende toepassingen. In de bouw is het bedrijf met diverse bedrijfsonderdelen actief. Wat betreft de activiteiten op het platte dak was men al langere tijd op zoek naar manieren om het marktaandeel in de Benelux te vergroten. Toen in het najaar van 2010 bleek dat de vorige eigenaar CRH zich meer op de kernactiviteiten wilde concentreren en zodoende Afast van de hand wilde doen, was dit voor het concern de kans de ambities te verwezenlijken. De gesprekken verliepen volgens Jung van beide kanten op een open en eerlijke manier en de deal kon dan ook al relatief snel worden gesloten.

Per 1 januari 2011 ging het bedrijf over naar SFS Intec. Thomas Jung is general manager Fastening Systems bij de Duitse vestiging van SFS Intec en heeft voorlopig de dagelijkse leiding op zich genomen. Hij is hiertoe momenteel minstens twee dagen per week in Helmond aanwezig. Wel is het bedrijf momenteel op zoek naar een Nederlandse general sales manager die het bedrijf dagelijks kan aansturen. Een belangrijk aanspreekpunt van het bedrijf, Dennis Moerings, had namelijk volgens Jung al in oktober besloten (dus vóór de overname) een overstap te maken naar een ander bedrijf (namelijk Metaveld bv). Jung hoopt deze positie op korte termijn in te kunnen vullen. Succesvol Onder het nieuwe moederbedrijf zal de koers van het bedrijf niet wezenlijk veranderen, zo geeft Jung aan. “Afast is een succesvolle organisatie en we hebben geen intenties om aanpassingen aan te brengen in de organisatie, strategie of assortiment van het bedrijf,” zegt hij. “Om juridische redenen heeft het bedrijf de naam gewijzigd van Afast bv naar Afast Holding bv, maar naar de markt opereren we gewoon onder de vertrouwde naam.” “Belangrijker is dat de organisatie zoals die stond intact zal worden gehouden.

SFS is zelf ook actief op de Nederlandse markt: deze twee organisaties zullen naast elkaar als concurrenten opereren; het verschil is dat Afast zal blijven fungeren als distributeur, waar SFS de producten voornamelijk direct aan de eindgebruiker levert. Beide bedrijven werken op een andere manier, in een andere prijsklasse ook – en de organisaties zullen volledig gescheiden opereren, zowel in Nederland als in Duitsland. Dat is de enige manier om van deze overname een succes te maken. Als we niet geloofden in het sterke merk en de stevige organisatie van Afast, hadden we de investering beter in SFS kunnen stoppen.” Wel zullen nieuwe business units in Afast worden ingebracht, waarschijnlijk eind van dit jaar, waardoor het bedrijf ook SFS producten voor dak- en gevelbekleding zal gaan voeren.

Ook zal het bedrijf op korte termijn innovaties introduceren, die binnen Afast zelf zijn ontwikkeld, zoals de ASTL afschotbevestiger voor betonnen ondergronden. “Net als de rest van de organisatie blijft ook de technische afdeling van het bedrijf gewoon operationeel, dus de markt mag verwachten dat we regelmatig met vernieuwingen zullen blijven komen,” aldus Jung.

Vertrouwen

Jung geeft tenslotte aan de toekomst van het bedrijf met vertrouwen tegemoet te zien. “Natuurlijk geeft een overname altijd onzekerheid, maar we hebben al onze klanten geïnformeerd en zij reageerden overwegend positief. We hebben een sterk merk, een mooi assortiment en een enthousiast team. De organisatie stond al goed, wij zetten deze voort en zullen zien waar we eventueel verbeteringen kunnen aanbrengen.”