Zoeken

Roofs 2011-06-19 Reflecterende dakcoating op basis van nanotechnologie

Verfspecialist Louers Verf uit Schiedam komt met een dakcoatingsysteem dat is gebaseerd op nanotechnologie. De ClimateCooler is een nieuwe dakcoating met een keramisch pigment die zonlicht, UV en infrarood straling reflecteert. Verkoopleider Marc Bronmans licht de ontwikkeling toe.

De nieuwe dakcoating is een ontwikkeling van het Deense Isopaint Nordic. Het Schiedamse Louers Verf is specialist op het gebied van verftoepassingen. Het bedrijf opereert als importeur van de Deense fabrikant. Omdat men sterk gelooft in de toegevoegde waarde van deze ontwikkeling heeft het bedrijf voor de verkoop van de ClimateCooler een speciale afdeling in het leven geroepen. Marc Bronmans is als verkoopleider aangesteld om zich volledig aan de verkoop van de dakcoating te wijden. Bronmans heeft als o.a. voormalig eigenaar van een aannemersbedrijf ruime ervaring in de bouwwereld. Momenteel is hij alleen verantwoordelijk voor de verkoop van de coating, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de afdeling bij succes zal worden uitgebreid.

“We pakken de introductie van dit product zorgvuldig aan,” vertelt hij. “Vooralsnog verkopen wij het product rechtstreeks aan de eindgebruiker en we verlenen daarbij technische ondersteuning. Wij zijn op deze manier exclusief verantwoordelijk voor de verkoop van de dakcoating in Nederland. Als dat succesvol verloopt, zullen we onderzoeken of we er ook de internationale markt mee op zullen gaan. Ook onderzoeken wij in hoeverre het product toepasbaar is in andere branches, zoals bijvoorbeeld in de glas- en tuinbouw.”

Reflectie

ClimateCooler is een dakcoating die is voorzien van een reflecterend, keramisch mineraal. Dit mineraal zorgt voor de reflecterende werking van de coating. Bronmans: “Zonlicht wordt tot zo’n 70% gereflecteerd. De technologie is in de ruimtevaart ontwikkeld en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het hitteschild van de Space Shuttle.”

De coating is geschikt voor toepassing op alle typen dakbedekking voor het platte dak en dakpannen. Bij de toepassing brengt men eerst een primerlaag aan. Daarna wordt de coating als tweede laag aangebracht. “De coating is rekbaar ten opzichte van de ondergrond, wat betekent dat het een oud dak kan ‘revitaliseren’: de levensduur van het dak kan er aanzienlijk mee worden verlengd. Enerzijds omdat het materiaal scheuroverbruggend is en craquelé vult, anderzijds omdat het UV en infrarood reflecteert. Deze straling zorgt immers voor slijtage van de dakbedekking.” Naast toepassing in renovatieprojecten kan het volgens Bronmans ook in nieuwbouwtoepassingen worden toegepast. Het fungeert dan als reflecterende beschermlaag die zodoende ook op de nieuwe dakbedekking een levensduurverlengend effect heeft.

“De bescherming van de dakbedekking tegen slijtage is een belangrijk neveneffect, maar met name lost de coating het probleem van de warmte in de onderliggende ruimte op,” aldus Bronmans. “Isopaint Nordic heeft veel geïnvesteerd in de innovatie voordat men er vorig jaar mee op de markt kwam. Het effect van de coating is door de fabrikant uitgebreid onderzocht en in kaart gebracht. Bij toepassing van de coating op de dakbedekking wordt voorkomen dat de dakbedekking opwarmt en de warmte doorgeeft aan de onderliggende ruimte. Op warme dagen kan een dakbedekking zomaar 70º C. worden. Bij toepassing van de nieuwe dakcoating wordt de dakbedekking zo’n 12-15º C. koeler. De temperatuur onder het dak kan daarmee tot 40% dalen. Het koelen van een gebouw kost veel meer energie dan het opwarmen. Als dus kan worden voorkomen dat de onderliggende ruimte opwarmt, kan een energiebesparing tot 25% worden gerealiseerd. Op een dak van 240 m² betekent dit een reductie van 1000 kg uitstoot van CO2, wat weer gelijk staat aan 7500 km rijden in de auto.”

Kleur

Momenteel wordt vaak een witte dakbedekking toegepast om zonlicht te reflecteren. Probleem daaraan is volgens Bronmans dat een witte dakbedekking zelden lang wit blijft en dat als gevolg hiervan de reflecterende werking van de dakbedekking snel achteruit gaat. “Om de reflectie in stand te houden, moet een witte dakbedekking dus regelmatig worden schoongemaakt, wat extra kosten met zich meebrengt. De ClimateCooler kan in de meest uiteenlopende kleuren worden geleverd. Zo kan de coating dus worden geleverd in de kleur van de dakpan. De reflecterende werking zit hem namelijk niet in de kleur, maar in het keramische pigment. De kleur heeft geen invloed op de reflectiewaarde. De coating is ook zelfreinigend door toepassing van nanosilan. De werking hiervan kun je het best vergelijken met een anti aanbaklaag bij pannen: door het ‘silan’ zullen vuil en algen minder snel hechten.”

Louers Verf levert de dakcoating in een 20 kg verpakking. Het product is leverbaar in twee systemen. Het Uni-systeem bestaat uit de Uni-primer en de Uni-Topcoat. Het is toepasbaar op keramische of betonnen ondergronden (zoals dakpannen) en vezelcementbeplating. Het is ook toepasbaar op metalen damwandprofielen. Het Flex-systeem heeft een toevoeging van thermoplastische bindmiddelen en is daarmee geschikt voor toepassing op bitumineuze, EPDM en PVC dakbedekkingen. Het product is eenvoudig met een roller aan te brengen. De gebruikelijke verwerkingsvoorwaarden voor coatings en verfproducten gelden ook voor de ClimateCooler. Dat betekent dat het product wordt toegepast bij droog weer en niet kan worden aangebracht als het vriest. Na aanbrengen is het product bij een normale luchtvochtigheid binnen 4 à 6 uur droog.

De nieuwe dakcoating werd tijdens de afgelopen Bouwbeurs voor het eerst gepresenteerd. Bronmans meldt dat de eerste reacties positief zijn en hij verwacht dat het product op korte termijn op brede schaal zal worden toegepast. Voor 2012 staat de introductie van de ClimateCooler Catalyst gepland. Deze zet Nox-deeltjes met behulp van een katalysator om in een klimaatneutraal nitraat.