Zoeken

Roofs 2011-06-22 Dubbelwandig gootsysteem zonder isolatiemateriaal

Een dubbelwandig gootsysteem dat niet constructief hoeft te worden versterkt door middel van PUR-schuim. Dat was het uitgangspunt van de ontwikkelaar Robin Visser van N.A.G. (Naadloze Aluminium Gootsystemen) uit Westknollendam. Het resultaat is een ongeïsoleerde dakgoot, volledig vervaardigd uit aluminium en versterkt door middel van een binnenbeugel bestaande uit aluminium kokerprofielen.

De vraag naar dubbelwandige gootsystemen stijgt, omdat hiermee een fraaie en stevige goot wordt geboden. Specialist N.A.G stond echter niet te popelen om de systemen die zijn verstevigd met PUR te gaan voeren, omdat deze systemen ook belangrijke nadelen hebben. “Zij signaleren zowel technische als milieutechnische nadelen van deze constructies,” aldus Visser. “We hebben daarom een eigen oplossing ontwikkeld. Deze is verstevigd met behulp van binnenbeugels van aluminium kokerprofielen. Hierdoor ontstaat een stevig gootsysteem (beloopbaar en ladderbestendig) dat in elke gewenste maat is te vervaardigen. Onze ontwikkeling is inmiddels gedeponeerd bij het octrooibureau en ondervangt naar onze mening alle nadelen van de bestaande systemen, terwijl de positieve eigenschappen van de verstevigde gootconstructie gehandhaafd blijven.”

Ongeïsoleerd

Wat waren de redenen om dit nieuwe gootsysteem te ontwikkelen? Ontwikkelaar, directeur Robin Visser (zoon van voormalig directeur Herman Visser), legt uit: “Bij de gangbare goten wordt het isolatiemateriaal PUR toegevoegd. Het isolatiemateriaal dient enkel om een stevige constructie te verkrijgen.  Het isoleren van de gootconstructie levert echter regelmatig problemen op. In de zomer wordt de binnengoot namelijk ontzettend warm. Door de isolatie kan de binnengoot de warmte niet kwijt. De binnengoot zal dus apart van de rest van de constructie gaan ‘werken’ en door deze rek en krimp kan de hechting tussen PUR en aluminium los laten, waardoor de goot constructief minder sterk zal worden.”

Visser vertelt bovendien dat mechanische beschadigingen bij de geïsoleerde variant voor grotere problemen zullen zorgen. “Veelal wordt bij de bestaande geïsoleerde gootconstructies gekozen voor een dunne binnengoot van 0,7 mm (met een buitengoot van 1,5 mm). De kans op mechanische beschadiging is daardoor relatief groot. Doordat de goot met isolatiemateriaal is gevuld, zal de beschadiging door bijvoorbeeld een vallende dakpan onzichtbaar zijn. Het isolatiemateriaal wordt dus blootgesteld aan lekkage zonder dat dit zal worden opgemerkt. Wij leveren ons systeem standaard in een dikte van zowel de binnen- als de buitengoot van 2 mm. Dit zorgt niet alleen voor een langere levensduur, de kans op mechanische schade wordt hierdoor bovendien aanzienlijk kleiner. Mocht er toch schade ontstaan, dan is dit vrij snel waarneembaar. De buitengoot vormt namelijk geen waterdichte eenheid met de binnengoot: eventuele lekkage van de binnengoot zal hierdoor onmiddellijk zichtbaar zijn, zodat snel actie kan worden ondernomen om de schade te herstellen.”

“Tenslotte loopt men bij toepassing van een geïsoleerde goot tegen de muurplaat of gevel het risico op het creëren van een koudebrug boven en/of onder de goot,” aldus Visser. “Men isoleert, zonder daar stil bij te staan, maar een gedeelte van bijvoorbeeld een houten muurplaat, met alle gevolgen van dien.”

Milieu

Maar de directe aanleiding voor de ontwikkeling van het ongeïsoleerde alternatief is het gegeven dat aluminium 100% recyclebaar is (met maar 5% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te vervaardigen). Dit is in combinatie met PUR een veel kostbaardere zaak. “Wij kwamen op de gedachte een ongeïsoleerde dubbelwandige goot te gaan leveren door o.a. de milieutechnische bedenkingen die we bij de geïsoleerde variant hadden,” aldus Visser. “Bij verwijdering van de dakgoot zal de PUR namelijk als chemisch afval moeten worden afgevoerd. Wij waren van mening dat het daarom niet de bedoeling kan zijn een recyclebaar product als aluminium te gaan combineren met dit materiaal. De productie van PUR kost relatief veel energie. Bij isolatie van daken en gevels wordt deze energie weer terugverdiend door de energiebesparing die de isolatie oplevert. Bij toepassing in dakgoten echter heeft het materiaal deze meerwaarde niet.”

De ongeïsoleerde goten worden bij N.A.G. geassembleerd. Ook tekent het bedrijf voor de montage van de systemen. Visser: “Door de constructie met de binnenbeugel van aluminium kokerprofielen is de klant niet gebonden aan standaard modellen: de gootsystemen zijn in ieder model, op iedere maat te vervaardigen en bovendien in alle standaard RAL-kleuren verkrijgbaar. Momenteel kunnen wij het systeem in lengtes tot 12 m leveren. Het nieuwe aluminium gootsysteem wordt voor een concurrerende prijs ten opzichte van de geïsoleerde systemen aangeboden.” Het bedrijf heeft de ontwikkeling gedeponeerd bij het octrooibureau en heeft er vertrouwen in met deze vinding een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling van dubbelwandige gootsystemen en schoon aluminium. Tijdens Dak Event 2012 zal de ontwikkeling uitgebreid worden getoond en toegelicht.