Zoeken

Roofs 2011-06-28 Vlakke dakpan voor strakke uitstraling

Bongers Architecten uit Oud-Alblas staat bekend om haar ontwerpen met strakke lijnen. Voor het woonhuis van directeur Cees Bongers werd een fraaie toepassing bedacht van een vlakke dakpan in zowel het dak als de gevel.

Toen Cees Bongers tijdens een eerdere editie van de Internationale Bouwbeurs de Tuile Plat zag, wist hij: “Dit zijn mijn dakpannen.” Hij was op dat moment bezig met het ontwerp van zijn eigen woonhuis, even buiten de dorpskern van Oud-Alblas, en de dakpan had precies de uitstraling waar hij naar op zoek was. Uitgangspunt van het ontwerp was de vorm van een boerderij zoals men in de landelijke omgeving wel meer aantreft. Met dit idee in het achterhoofd werd door gebruik te maken van veel glas in de voor- en achtergevel, gepotdekselde houten delen en de vlakke keramische leipannen (Tuile Plat) van fabrikant Monier een modern woonhuis gerealiseerd.

Uiteindelijk zijn er drie gebouwen met deze pannen uitgevoerd. Het woonhuis, de achtergelegen schuur en een ander particulier woonhuis aan de overkant van het water. Het zijn fraaie markeringspunten geworden in de landelijke omgeving. Het ontwerp van het woonhuis is fraai afgestemd op de omgeving, met name de waterpartijen. Het dak is uitgevoerd met verholen goten in kaders van polyesterbeton, er zijn op het dak dus geen goten zichtbaar. Er zijn ook geen zichtbare hemelwaterafvoeren aangebracht: het hemelwater loopt direct van het dak in een grindkoffer met drainage.

Maatwerk

Dhr. Bongers vertelt dat het pand tot stand is gekomen in nauw overleg met fabrikant Monier. Dit vooral vanwege de maatvoering. “Door tolerantieverschillen komen de afmetingen van de dakpannen nooit helemaal overeen met de tekening. Dit kan problematisch zijn, want daardoor kan het zijn dat het ontwerp niet meer klopt. Zeker bij een dergelijk strak dak luistert dat heel nauw. De fabrikant heeft ervoor gezorgd dat voor dit project enkel de dakpannen werden geleverd met minieme tolerantieverschillen. Hierdoor kon een fraai en strak resultaat worden bereikt.”

Ook de kantpannen aan de gevel zijn op maat gemaakt. “Om de gevelpannen aan de hoeken netjes af te werken waren kantpannen nodig met een wat groter formaat dan de fabrikant in het assortiment heeft. Op ons verzoek heeft de fabrikant deze kantpannen speciaal voor dit project geproduceerd.”

Het resultaat is een fraai woonhuis (met schuur) dat in de nabije omgeving ook al navolging heeft gekregen. De aan de overkant van het water gesitueerde woning heeft inmiddels dezelfde pannen op een vergelijkbare manier toegepast. De trotse architect heeft met zijn eigen woonhuis een aansprekend referentieproject gerealiseerd voor zijn architectenbureau en dit bijzondere type dak- en gevelpan.

BEGIN KADER

Woonhuis Oud-Alblas

Opdrachtgever: Fam. Bongers
Architect: Bongers Architecten te Oud-Alblas
Hoofdaannemer: Den Dunnen Bouwonderneming bv te Hardinxveld-Giessendam
Leverancier dakpannen: Monier te Montfoort.

EINDE KADER