Zoeken

Roofs 2011-09-28 Frame voor flexibele zonnepanelen

In Roofs 7-2010 meldden wij de introductie van Anexar, het nieuwe merk foliestaalplaten en profielen dat het Wijchense Metaveld bv introduceerde. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met een aantal opvallende innovaties.

Ook de organisatie is uitgebreid. Dennis Moerings is aangetrokken als product- en accountmanager van het bedrijf. Net als directeur Arjan van Voorden is hij afkomstig van leverancier van bevestigingsmaterialen Afast. Moerings vertelt dat zijn nieuwe positie hem goed bevalt omdat Metaveld een dynamisch bedrijf is dat bezig is een positie op verschillende markten te verwerven. Het bedrijf was voorheen vooral actief als toeleverancier in de automotive sector, maar de afgelopen jaren oriënteert men zich ook op andere markten, waaronder bijvoorbeeld aanrijdbeveiliging en de tuinsector, maar nadrukkelijk ook de dakenbranche.

Voor de dakenbranche introduceerde het bedrijf vorig jaar een assortiment gelamineerd foliestaalplaat en daaruit vervaardigde profielen: Anexar™, geschikt voor toepassingen met respectievelijk PVC, TPO-PP, FPO-PE, ECB EN EPDM (zie Roofs 7-2010).

Paneel voor solarbanen

Met een uitgebreid machinepark en ruime opslagmogelijkheden wil het bedrijf zich onderscheiden en zich tevens steeds verder ontwikkelen. Men is in staat de meest uiteenlopende vormen  te produceren. In de productontwikkeling wordt ingesprongen op de nieuwe trends op het dak, namelijk zonne-energie en groensystemen.

Een nieuwe ontwikkeling is het Anexar™ MFF Solar systeem. Dit is een modulair systeem waarmee flexibele solarbanen op een eenvoudige wijze onder een hellingshoek kunnen worden geplaatst. Volgens Moerings is deze ontwikkeling voortgekomen uit een vraag uit de markt. De opbrengst van solarbanen onder een hellingshoek is hoger en het product blijft ook schoner. Moerings: “Door slimme engineering is er een eenvoudig te plaatsen en te vervoeren systeem ontwikkeld. Het frame is vervaardigd uit aluminium (2 mm) en een set bestaat uit twee modules van 2,80 m.  Door de modules eenvoudig aan elkaar te bevestigen ontstaat er een complete module van 5.60 m, precies de lengte van de te plaatsen solarbaan.”

“Het gehele paneel kan door middel van ballast of door middel van het aanbrengen van stroken dakbedekking aan de constructie worden bevestigd. Ook over de details is goed nagedacht. Zo is het MMF paneel voorzien van kabelgoten en is er nagedacht over details voor afwatering en bescherming van kritische onderdelen. Het paneel is voorzien van voorgeboorde gaten en bevestigers worden meegeleverd. Daarnaast biedt dit systeem de mogelijkheid om zonder veel ruimteverlies altijd bij een solarbaan te komen die midden in het ‘veld’ ligt.

Afscheidingsprofielen voor groen- en grinddaken

Naast het assortiment trimmen en kappen heeft men het assortiment uitgebreid met een compleet programma van profielen en accessoires voor groen- en grinddaken. Zo biedt men aluminium afscheidingsprofielen om scheidingen aan te brengen tussen bijvoorbeeld groendakpakketten, looppaden en afwatering. De afscheidingsprofielen hebben een lengte van 2,40 m, de hoogte varieert van 50 tot 200 mm en worden door het pakket zelf geballast.

De EdgeGuard afscheidingsprofielen zijn in drie typen leverbaar, namelijk als recht profiel (Straight), gebogen profielen die in rondingen zijn te vervormen (Curve) en profielen voor hellende daken (Pitch). Door de structuur van de profielen blijft substraat of grind op zijn plaats maar kan water wel doorgang vinden. De profielen worden geleverd met koppelstukken zodat diverse vormen en toepassingen mogelijk zijn.

“Met deze systemen hebben wij een belangrijke aanvulling gemaakt op het bestaande assortiment Anexar,” aldus Moerings.  “Onze kracht is dat we naast ons standaard assortiment ook op specificatie kunnen produceren. Overleg en samenwerking met de eindgebruiker heeft al in veel gevallen tot een positief resultaat geleid.”

Moerings spreekt tenslotte het vertrouwen uit dat Metaveld met de introductie van deze uitbreidingen haar positie in de dakenbranche verder kan uitbreiden