Zoeken

Roofs 2011-09-33 Nieuwslijn

AGENDA (Roofs oktober 2011)

3 november 2011: Nationale Dakendag 2011. Beatrixtheater te Utrecht. Info: www.dakendag.nl.
8-10 november 2011: Bouw Compleet. Evenementenhal Venray. Info: www.evenementenhalvenray.nl
10 november 2011: Jaarcongres BBN: Door boerenverstand veel brandveiliger. ’t Hof van Wageningen te Wageningen. Info: www.brandveiligbouwen.nu
17 november 2011: Dag van het Dak. Kelders van Cureghem te Anderlecht (B). Info: www.dagvanhetdak.be
10-12 januari 2012: Dak Event 2012. NBC te Nieuwegein. Info: www.dakevent.nl.
12-14 januari 2012: Intersolution 2012. Flanders Expo te Gent (B). Info: www.intersolution.be
31 januari – 3 februari 2012: Dach + Holz 2012. Messe Stuttgart te Stuttgart (D)

Eerste gebouw Wijk van Morgen klaar
Onlangs is het eerste gebouw van de Wijk van Morgen geopend. Het is ontworpen door studenten HBO, en gebouwd door leerlingen (V)MBO. Knik naar de zon, zoals de student- architecten Addo Frints en Kaj Segers de woning hebben genoemd, is een passief woning (Duitse standaard voor zeer lage energievraag) en tevens 0-energiewoning. In dit geval is het dak daarvoor ontworpen met de nieuwste zonnepanelen van Solland voor elektriciteit en een zonnecollectordeel voor warm water. Een deel van het gebouw is uitgevoerd in beton dat voor meer dan 80% bestaat uit gerecycled bouw en sloopafval.

De ervaringen van het project worden teruggekoppeld naar het onderwijs, om studenten beter te kunnen opleiden voor de bouwopgave van de komende jaren, die duurzame 0-energiewoningen zal vereisen. Het bedrijfsleven kijkt mee en begeleidt stages, om zo ook de kennis te vergaren.  Bedrijven worden uitgedaagd om innovatieve materialen en producten te ontwikkelen.

De Wijk van Morgen is een initiatief van Zuyd Hogeschool, i.s.m. andere onderwijsinstellingen en inmiddels 60 partners uit de bouw en bedrijfswereld. Gezamenlijk creëren zij een demonstratie, leer-  en onderzoekomgeving op het Avantis science en businesspark in Heerlen.  Er worden 4 gebouwen en woningen gerealiseerd op basis van winnen de ontwerpen van studenten, steeds met oplopende ambities mbt energie, materiaal toepassingen en water. Een aantrekkelijke architectuur en toekomstbestendige indeling maken deel uit van de eisen.

Derbipure wint DUBO-Award
Derbipure®, de plantaardige dakbaan van Derbigum, won woensdag 28 september jl de prestigieuze DUBO-Award tijdens de Nationale Dubodagen in Houten. Deze Award wordt uitgereikt aan het beste duurzame product, systeem, concept of idee dat de grootste potentie heeft voor de markt.

De stem van de jury telt voor 60% mee, de stem van het publiek voor 40%.
De jury beoordeelde alle 22 nominaties op de criteria innovatie, effectiviteit, toepasbaarheid en financiële haalbaarheid, en stemde unaniem voor Derbipure.

Proef met luchtzuiverende dakbedekking
De Jaarbeurs Utrecht heeft een proefdak aangelegd met de zuiverende dakbedekking Noxite® van Icopal bv. Deze bitumen dakbedekking is geschikt voor alle soorten dakconstructies en is speciaal ontwikkeld om de concentraties van stikstofdioxide (NOx) versneld terug te dringen. De dakbedekking werkt als een katalysator waarbij het schadelijke NOx wordt omgezet in onschuldig nitraat. Jaarbeurs Utrecht heeft samen met de provincie en gemeente Utrecht een proefdak aangelegd met daarop verschillende innovatieve technieken.

Gebr. Janssen Beugen is Hofleverancier
Gebr. Janssen is anno 2011 een werkgever voor maar liefst honderd medewerkers, heeft een VCA-certificering en toont een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Voortaan mag de Beugense onderneming zich Hofleverancier noemen.

In 1886 liet Johannes Janssen zich officieel als pannendekker registeren in Ottersum. Het bedrijf heeft met name de laatste decennia een opvallende groei doorgemaakt. In 2008 was er de nominatie voor de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg, waarbij men de Publieksprijs won. En vorig jaar werd men genomineerd als Beste Leerbedrijf in de categorie Bouw & Infra.

Bijzondere gast was Jan Sijm, in 1951 de eerste knecht. De hoogbejaarde kwam een cadeau overhandigen. “Veel is verdwenen, maar die toffe familie is gebleven”, zag hij. Waarna heden en toekomst belicht werden door algemeen directeur Robert van den Heuvel. Namens de vier directeuren uit ‘eigen kweek’: Robert en Leo van den Heuvel, Peter van Houtum en Theo Huijbers, was er vervolgens een cheque van 3000 euro voor de wielrenners van Alpe d’Huzes, die strijden tegen kanker. Volgens het register is Gebr. Janssen het eerste ‘koninklijke’ bedrijf in de gemeente Boxmeer.

Walki Group neemt Meuwissen over
Walki Group, producent van technische laminaten en beschermend
verpakkingsmateriaal, heeft de aankoop aangekondigd van Meuwissen Industrie
B.V., producent van flexibele verpakkingsmaterialen, en Meuwissen Bouwprodukten B.V.,
specialistisch distributeur van technische vochtregulerende membranen voor de bouw. Beide
bedrijven zijn gevestigd in Nederland, bestaan uit in totaal 65 medewerkers en hebben een
netto-omzet van 21 miljoen euro in 2010.

"De aankoop van Meuwissen is een belangrijke stap voor Walki omdat het ons in staat stelt
onze positie als toonaangevend producent van technische laminaten en beschermende
verpakkingsmaterialen verder te ontwikkelen", aldus Leif Frilund, President en CEO van
Walki Group. "De locatie in Nederland vormt een uitstekende aanvulling op het huidige
netwerk van Walki en zal onze lokale dekking op de belangrijke Centraal-Europese markt
versterken."

Walki Group heeft aangekondigd dat de Meuwissen-bedrijven worden geïntegreerd in de
divisie Technical Products, welke geproduceerd worden in Finland, Duitsland, Zweden,
Groot-Brittannië en China.